« Domů | Výsledky NHL 2011/12 » | Libye » | Jan Rokycana » | Vysídlení Němců z Československa 1946 » | Horatio Nelson » | Postupimská konference 1945 » | Jaltská konference 1945 » | Norodom Sihamoni - Kambodža » | Royal Navy - součastnost » | Royal Navy - historie »

Anaheim Ducks

Vstup do NHL: 15. června 1993
První sezóna: 1993-94
Stadión: Honda Center, 17.174 diváků
Největší úspěchy: Stanley Cup 2007
Adresa: Honda Center, 2695 Katella Ave., Anaheim, CA 92806

Individuální rekordy jedné sezóny:Branky: 52 - Teemu Selänne (1997-98)
Asistence: 66 - Ryan Getzlaf (2008-09)
Body: 109 - Teemu Selänne (1996-97)
Trestné minuty: 285 - Todd Ewen (1975-76)

Na základě komerčního úspěchu filmové verze Mighty Ducks, požádal předseda Disney Company Michael Eisner NHL o udělení licence. Po zaplacení vstupní kauce 60.000.000 dolarů tak klub vstoupil na podzim roku 1993 do NHL. Prvním trenérem v historii se stal Ron Wilson, pod jehož vedením byli Ducks velkým překvapením soutěže. Dosáhli nováčkovského rekordu třicet tři vítězných utkání, z toho devatenáct na soupeřově ledě. Na play off to však nestačilo. V ročníku 1994-95 pokračovali v honbě za účastí ve Stanleyově poháru, která jim unikla až v samém závěru zkrácené ligy. Oporami týmu byli bezesporu rychlonohý Paul Kariya, podle mnoha odborníků nástupce Wayna Gretzkyho, a nadějný obránce Oleg Tverdovskij. Tverdovskij byl nejvýše oceněnou akvizicí Ducks při draftu NHL 94, ale klub jej musel obětovat, když se mu 7. února 1996 naskytla příležitost získat vynikajícího střelce Teemu Selänneho z Winnipegu Jets. "Finský blesk" totiž ve své první sezóně v NHL 1992-93 nastřílel sedmdesát šest branek, což je dosavadní nováčkovský rekord soutěže. "Šance získat takového hráče se vám nenaskytne každý den. Je to obchod, jaký jsme si nemohli nechat ujít," prohlásil Jack Ferreira, generální manažer týmu.

Tandem Kariya - Selänne by mohl v mnohém připomínat super dvojici osmdesátých let Gretzky - Kurri a to nejen ve smyslu spojení nejlepšího Kanaďana s vynikajícím Finem. Důkazem toho byla překonaná stobodová hranice oběma hráči v sezóně 1995-96. Jenže na play off to znovu nestačilo. Teprve sezóna 1996-97 znamenala dlouho očekávaný postup do bojů o Stanley Cup. V nervy drásajícím prvním kole si Kačeři poradili s Phoenixem Coyotes 4:3 na zápasy, na pozdějšího vítěze Detroit Red Wings jim už ale síly nezbyly. Paradoxně po tomto prvním úspěchu působí následný odchod Rona Wilsona do Washingtonu. A zatímco Capitals rok poté slaví úspěchy v play off a účastní se finále 98, pro Ducks jsou brány vyřazovacích bojů opět zakleté. V sezóně 1998-99 se Mighty Ducks znovu po skvělých výkonech dua Kariya - Selänne dostávají do play off, ale vypadávají hned v prvním kole. Jejich osudem se znovu stává Detroit. Mocní kačeři zkrátka neměli za první brilantní pětkou nic, co by stálo za řeč. V brance sice chytal spolehlivý Guy Hebert a v obraně úřadovala kvalitní dvojice Olausson - Tverdovskij, zbytek týmu ale plnil spíše úlohu nosičů vody. Tato pravda se ukázala ve své naprosté nahotě znovu v ročníku 1999-2000. Velký maličký Paul Kariya sice opět řádil a soupeřům nadělil více než čtyřicet branek, zato "Finský blesk" Teemu Selänne se po zisku premiérové Maurice Richard Trophy pro nejlepšího střelce ligy poměrně dost trápil. Zaznamenal sice třicet tři gólů, ale to bylo na jeho kvality opravdu málo. Výsledek - poslední příčka ve velmi nabité Pacifické divizi.

A mělo být ještě hůř. Mighty Ducks v sezóně 2000-01 skončili poslední nejenom ve své divizi, ale i v rámci celé Západní konference. První formaci Kariya - Rucchin - Selänne sužovala častá zranění a tým kráčel od porážky k porážce. Celkem z toho bylo pouhých dvacet pět výher a šedesát šest bodů, což stálo Craiga Hartsburga post hlavního kouče. Kačeři se dokonce museli rozloučit i s přespříliš drahým Teemu Selännem, který byl v březnu 2001 vytrejdován do San Jose za Jeffa Friesena. Anaheim evidentně čekala pod novým trenérem Bryanem Murraym generační výměna. Bohužel ani na sezónu 2001-02 nebudou fanoušci rádi vzpomínat. Mužstvo trápila mizerná koncovka a jeho hráči sotvakdy vstřelili více jak dvě branky za zápas. Získaných 69 bodů odstavilo Kačery opět až na poslední místo Pacifické divize a v tabulce Západní konference si hůře vedly už jen dva kluby, Nashville a Columbus. Není divu, že po skončeném ročníku následovalo hledání viníků. To, že se Mighty Ducks již potřetí za sebou neprobojovali do play off, odnesl Pierre Gauthier, jenž byl zbaven funkce generálního manažera, kterou vykonával téměř čtyři roky. V jeho funkci ho nahradil dosavadní kouč Bryan Murray, jenž se stal navíc místopředsedou klubu. Novým trenérem byl jmenován Mike Babcock, který dosud vedl farmářský tým v Cincinnati. Aby se herní propadák znovu neopakoval, angažoval Anaheim během léta 2002 některá velmi nadějná jména. Na spolupráci s Paulem Kariyou se tak může těšit bývalý útočník Devils Petr Sýkora a jeden z nejlépe nahrávajících hokejistů devadesátých let, veterán Adam Oates. Podle všech očekávání spolu zřejmě vytvoří nejúdernější útok tohoto kalifornského celku.

Anaheim DucksAnaheim Ducks

O autorovi

  • Jméno LUCky.luKA
  • Region Karlovarský kraj
Můj profil