« Domů | Výsledky NHL 2011/12 » | Libye » | Jan Rokycana » | Vysídlení Němců z Československa 1946 » | Horatio Nelson » | Postupimská konference 1945 » | Jaltská konference 1945 » | Norodom Sihamoni - Kambodža » | Royal Navy - součastnost » | Royal Navy - historie »

Atlanta Thrashers

Vstup do NHL25. června 1997
První sezóna
1999-2000
Stadión
Philips Arena, 18.545 diváků
Adresa
Centennial Tower, 101 Marietta St., Siute 1900, Atlanta, GA 30303
Největší úspěchy
1. místo v Jihovýchodní divizi 2007, postup do prvního kola play off 2007

Individuální rekordy jedné sezóny:
Branky:
52 - Ilja Kovalčuk (2005-06 a 2007-08)
Asistence: 69 - Marc Savard (2005-06)
Body: 100 - Marián Hossa (2006-07)
Trestné minuty: 226 - Jeff Odgers (2000-01)

Hokej a NHL není v Atlantě, hlavním městě státu Georgia, žádnou neznámou. Tým Atlanta Knights dokonce vyhrál dnes již neexistující International Hockey League a získal Turner Cup. V roce 1972 zde začal NHL hrát klub Atlanta Flames, který se ale v roce 1980 kvůli malé návštěvnosti přestěhoval do Kanady, což znamenalo vznik klubu Calgary Flames.

V roce 1999 - téměř po dvaceti letech - se National Hockey League do Atlanty vrátila. Soutěž totiž v rámci plánovaného rozšíření na třicet týmů v roce 1997 rozhodla, že Atlanta bude jedním ze tří vyvolených měst. Již půl roku na to je znám název i logo nového týmu - Atlanta Thrashers. Klub je po další reorganizaci ligy zařazen do Jihovýchodní divize. Trenérem nového týmu se stal Curt Fraser, generálním manažerem pak Don Waddell. Do své premiérové sezóny 1999-2000 vstupovali Thrashers s mírným optimismem, ovšem ten vzal brzy za své. Mužstvo plné „bezejmenných“ hráčů sloužilo za otloukánka celé NHL. Atlanta zvítězila jen ve čtrnácti zápasech a v celkové tabulce ligy skončila beznadějně poslední. Zklamáním byly bohužel i výkony nadějného Čecha Patrika Štefana, jedničky draftu 1999. Naopak příjemně překvapil Andrew Brunette či veterán Ray Ferraro. Draze získané zkušenosti z úvodního ročníku Thrashers dobře posloužily v sezóně 2000-01. Atlanta, posílená nečekaně produktivním útočníkem Donaldem Audettem z Los Angeles, nastřádala dohromady šedesát bodíků. A nebýt zdravotních problémů některých hlavních opor týmu, třeba prvního gólmana Damiana Rhodese, mohlo to být i lepší. V prosinci Thrashers například útočili i na samotný postup do play off.V sezóně 2001-02 se mohla Atlanta pochlubit pouze individuálními výkony svých supertalentovaných nadějí Danyho Heatleyho (67 bodů) a Ilji Kovalčuka (51 bodů), kteří zcela ovládli jak čelo klubové produktivity tak i tabulku kanadského bodování nováčků NHL. Zcela suverénně si oba borci zajistili nominaci do prvního All-Rookie Teamu. Jejich obdivuhodné snažení podpořil pouze český brankář Milan Hnilička, a proto si fanoušci Atlanty mohli o bojích v play off nechat jen zdát. Fraserovy dny na lavičce Trashers byly sečteny koncem prosince 2002 a k mužstvu nastoupil Bob Hartley, kterého po neúspěšném startu vyhodili z mužstva Colorada, s nímž v roce 2001 vyhrál Stanley Cup. Hartleyho úkol byl jasný - konečně povýšit nejistě cupitajícího nováčka na konkurence schopné mužstvo. Atlanta nakonec skončila třetí ve své divizi a se ziskem 74 bodů měla k postupovým příčkám daleko. Syndrom druhé sezóny se nijak neprojevil na ofenzivních tahounech Danym Heatleym a Iljou Kovalčukem. Z pozice brankářské jedničky vytlačil Milana Hniličku Fin Pasi Nurminen, což po skončení sezóny vyústilo v odchod českého gólmana do Los Angeles. Další ročník začal pro celou organizaci Trashers velmi nešťastně. Heatley nezvládl svůj vůz a ve velké rychlosti narazil do zdi. Utrpěl těžká zranění, ale přežil, narozdíl od svého spolujezdce a kamaráda z týmu Dana Snydera. Navíc se ukázalo, že Kanaďan řídil opilý a hrozilo mu až 20 let vězení. Tragédie poznamenala i ostatní hráče, a tak Atlanta znovu neprolomila bránu play off. Slabou náplastí byl úspěch Kovalčuka, který se stal společně s Nashem a Iginlou nejlepším střelcem ligy.

Po výluce nastala v mužstvu řada změn. Především se uskutečnil trade, při němž vzpomínkami na osudnou havárii neustále pronásledovaný Heatley odešel do Ottawy. Jako protihodnota byl přivítán slovenský kanonýr Marián Hossa. V brance dostával čím dál tím více příležitostí mladík Kari Lehtonen, do pole angažovalo vedení neúnavného dříče a dvojnásobného vítěze Stanley Cupu Roberta Holíka. Zlepšení bylo markantní, Atlantě unikly vyřazovací boje o pouhé dva body. Během léta odešel do Dallasu Patrik Štefan, po někdejším obrovském talentu zůstalo pouze zklamání.  V sezóně 2006-07 se postupu mezi vysněnou osmičku podřídilo vše, slušně rozehraná základní část přiměla GM Waddella k uskutečnění výměn s okamžitým efektem. Za vysoké volby v draftu a mladého Coburna získal dva zkušené borce - střelce Keitha Tkachuka a obránce Alexeje Žitnika. Ziskem 97 bodů se Trashers poprvé v klubové historii dostali do play off a zároveň vyhráli svoji divizi. Ovšem hned v prvním kole tvrdě narazili, gólman Lehtonen nezvládl tlak a newyorští Rangers je vyprovodili 4:0 na zápasy. Přesto byl důvod ke slavení. Ovšem hned další ročník přinesl managementu klubu vystřízlivění. Thrashers se nedařilo, katastrofální vstup do sezóny odnesl Hartley vyhazovem a nahradil ho sám Waddell. I tak Atlanta skončila na předposledním místě v konferenci a vyřazovací boje jí zůstaly opět na hony vzdálené.

Atlanta ThrashersAtlanta Thrashers

O autorovi

  • Jméno LUCky.luKA
  • Region Karlovarský kraj
Můj profil