« Domů | Výsledky NHL 2011/12 » | Libye » | Jan Rokycana » | Vysídlení Němců z Československa 1946 » | Horatio Nelson » | Postupimská konference 1945 » | Jaltská konference 1945 » | Norodom Sihamoni - Kambodža » | Royal Navy - součastnost » | Royal Navy - historie »

Božídarské rašeliniště a Blatenský vodní příkop

Božídarské rašeliniště je národní přírodní rezervace v okresu Karlovy Vary, největší rozlohou v Krušných horách. Leží západně od města Boží Dar v nadmořské výšce 950 až 1115 metrů. Těžba rašeliny zde probíhala až do druhé světové války.

Ochrana tohoto přírodního území byla vyhlášena roku 1965 na rozloze 929,5 hektaru; chrání vrchovištní rašeliniště se smrčinami, klečí, porosty borovice blatky, břízy trpasličí, vřesovišti a loukami. Roste zde pro rašeliniště charakteristická masožravá rostlina rosnatka okrouhlolistá. Od roku 1977 územím prochází naučná stezka s délkou 3,2 km a dvanácti zastávkami. Nejvyšším bodem chráněného území je výrazný vrch Božídarský špičák.

Pohled na koryto (u Horní Blatné)

Na severním okraji rezervace odbočuje z potoka Černá 13 kilometrů dlouhý vodní kanál Blatenský vodní příkop z roku 1540 který byl nedávno obnoven za účelem odvádění povrchových vod stékajících z rašeliniště, jejichž kyselé složení by nepříznivě ovlivňovalo potok sloužící jako zdroj pitné vody. Podél potoka se nacházejí tzv. sejpy - hromady hlušiny zbylé po rýžování cínové rudy. Na nich rostou specifické druhy rostlin - mj. vřes a vzácný kociánek dvoudomý.

Blatenský vodní příkop je přivaděč vody z rezervace Božídarské rašeliniště u Božího Daru přes Rýžovnu a Horní Blatnou do Blatenského potoka v Karlovarském kraji. Dříve přiváděl z potoka Černá vodu nutnou k praní získané rudniny i pro pohon strojů. Je téměř 12 km dlouhý, zachovalý a místy zavodněný. Jeho zpevněné, z části mezi náspy vedené koryto je až 2 metry široké. Je dílem stavitele Stephana Lejka z let 15401544. Jedná se o technickou památku. Podél příkopu vede naučná stezka.

  -   Ryžovna je osada naležející ke 4 km vzdálenému městu Boží Dar. Je součástí Božího Daru od roku 1955. Dnes v osadě najdete 9 domů z bývalých 70. 3 domy jsou v dobrém stavu, jeden se rekonstruuje a 5 jich je v dezolátním stavu.

- Přivaděč je člověkem vytvořený vodní tok. Jeho účelem je přívod vody do oblastí, kde je jí nedostatek. Používají se na dlouhé vzdálenosti i stovky kilometrů k zásobování vzdálených zemědělských oblastí nebo na vodu náročných průmyslových a energetických závodů. Mohou také propojovat významné vodní nádrže, přičemž slouží k vyrovnání vodního stavu. Má podobný význam a využití jako zavlažovací kanál, jež je v podstatě druhem přivaděče, který slouží k zavlažování.

- Zavlažovací kanál je vodní kanál, tj. umělý vodní tok vybudovaný člověkem pro závlahu, potažmo zúrodnění dříve zemědělsky nevyužitelných míst. Voda protéká v umělém korytě s břehovým opevněním a pohybuje se gravitačním spádem. Zavlažovací kanály na dlouhých úsecích jsou přerušovány umělými nádržemi sloužícími pro ustálení průtoku a hladiny, případně pro rozvětvení do dalších zavlažovacích kanálů.

- Vodní tok je odborný termín z hydrologie, který označuje jakýkoliv vodní útvar na zemském povrchu (popř. pod ním), tvořený tekoucí vodou. Je ohraničen korytem, jehož součástí je dno a levý a pravý břeh. Vodní tok může být vytvořen přirozeně nebo uměle.

Boží Dar z česko-německé hranice                Boží Dar – znak

Boží Dar (německy Gottesgab) je nejvýše položeným městem v České republice (1028 m n. m.). Leží v Karlovarském kraji, okrese Karlovy Vary v Krušných horách. Obec leží na hranicích se Spolkovou republikou Německo, v sedle mezi nejvyšší horou Krušných hor Klínovcem (1244 m n. m.) a Božídarským Špičákem (1115 m n. m.). Asi tři kilometry severovýchodně od obce leží nejvyšší hora spolkové země Sasko Fichtelberg (1214 m). Od 10. října 2006 byl obci vrácen status města. Podle počtu obyvatel je Boží Dar třetím nejmenším městem v Česku. Obec se v posledních letech proslavila zejména sporem o výstavbu větrných elektráren v katastru obce. Výstavba nebyla místním referendem schválena a tak se zatím tento projekt odkládá.

Město Horní Blatná (německy Bergstadt Platten) se nachází v okrese Karlovy Vary, kraj Karlovarský ve vrcholových partiích Krušných hor. Ke dni 31. 12. 2007 zde žilo 843 obyvatel. Historické jádro města patří k nejzachovalejším v Krušných horách a je městskou památkovou zónou.

Pohled na Horní Blatnou od východu            Horní Blatná – znak

O autorovi

  • Jméno LUCky.luKA
  • Region Karlovarský kraj
Můj profil