« Domů | Výsledky NHL 2011/12 » | Libye » | Jan Rokycana » | Vysídlení Němců z Československa 1946 » | Horatio Nelson » | Postupimská konference 1945 » | Jaltská konference 1945 » | Norodom Sihamoni - Kambodža » | Royal Navy - součastnost » | Royal Navy - historie »

Carolina Hurricanes

Vstup do NHL: 22. června 1979 jako Hartford Whalers, 25. června 1997 se klub přestěhoval do Caroliny
První sezóna: 1979-80
Stadión: RBC Center, 18. 730 diváků
Adresa: 1400 Edwards Mill Road, Raleigh, NC 27607
Největší úspěchy: Stanley Cup 2006

Individuální rekordy jedné sezóny:
Branky: 56 - Blaine Stoughton (1979-80)
Asistence: 69 - Ron Francis (1989-90)
Body: 105 – Mike Rogers (1979-80 a 1980-81)
Trestné minuty: 358 - Torrie Robertson (1985-86)

Nová etapa klubu Hartford Whalers začíná datem 6. května 1997, kdy jejich šéf Peter Karmanos oficiálně oznamuje dohodu s Raleigh City a během následujících čtyř měsíců přesouvá klub se vším všudy z Hartfordu (Connecticut) do Raleigh (North Carolina). 16. června 1997 na tiskové konferenci oficiálně představili svoje nové barvy a logo klubu Carolina Hurricanes. Přípravný kemp otevřeli 8. září 1997 v Greensboro (v hale Greensboro Coliseum), kde také svoji první sezónu odehráli.

Carolina se během sezóny odhodlala k několika odvážným výměnám, během nichž přišla o některé dlouhodobé opory, jakým byl brankář Sean Burke nebo útočník Geoff Sanderson. Přesto ji však zůstalo dost skutečných osobností, které svými výkony dělaly „novému“ klubu čest. Opravdovou hvězdou týmu byl reprezentační útočník Kanady z OH v Naganu Keith Primeau, který společně s finským reprezentantem Sami Kapanenem obsadil první místo v bodovém hodnocení hráčů týmu a to naprosto shodným výsledkem 26 gólů a 37 asistencí. Mezi těmito borci si také zahrál univerzální Robert Kron, který jako již tradičně odváděl velký kus nevděčné černé práce. Post brankáře si na chvíli vyzkoušel i slavný Kirk McLean, přesto však zůstal v pozici brankářské jedničky skvělý Trevor Kidd. Sezónu 1997-98 ukončili Hurricanes s bilancí 33-41-8. V Severovýchodní divizi skončila Carolina šestá se 74 body, ve Východní konferenci devátá a v lize se umístila na sedmnáctém místě. Klub se tak pošesté za sebou (poprvé jako Carolina Hurricanes) nedostal do bojů o Stanley Cup, když byl již počtvrté v řadě vyřazen až v posledním týdnu sezóny.

Reorganizace NHL v roce 1998 (při vstupu Nashvillu Predators do soutěže) přesunula Carolinu do slabé Jihovýchodní divize, kterou klub také díky skvělým výkonům brankáře Arturse Irbeho vyhrál. Hurricanes pak ale v prvním kole play off nepřešli přes Boston, navíc je těsně po šestém rozhodujícím utkání postihla velká tragédie. Při návratu domů při automobilové havárii tragicky zahynul obránce Steve Chiasson, jedna ze stálých opor mužstva. Bohužel pro Hurikány následoval po výborném ročníku v následující sezóně 1999-2000 opět ústup ze slávy. A nebylo to ani tak horšími výkony týmu, i když stávkující Keith Primeau určitě velmi scházel, ale spíše lepšími soupeři v divizi. Floridu neuvěřitelně vytáhnul nahoru Pavel Bure, Washington zase těžil ze skvělé hry Olafa Kölziga. Hurricanes se o postup rvali až do posledního zápasu, nakonec to ale o jediný bodík nezvládli. Obdobně to vypadalo i v ročníku 2000-01. Tentokrát ale Hurikáni, posíleni o takové borce jako Rod Brind`Amour nebo Sandis Ozolinš, do play off na poslední chvíli proklouzli. Při rovnosti bodů s devátým Bostonem to sice bylo pouze díky vyššímu počtu výher, i tak se ovšem v Raleighu slavilo. Radost však netrvala dlouho. Ne že by se snad čekalo, že Carolina v prvním kole přes obhájce Stanley Cupu z New Jersey přejde, ale způsob, jakým obránce Devils Scott Stevens vyřadil ze hry nejprve mladíka Shanea Willise a potom i kapitána týmu Rona Francise, mírně řečeno rozladil mnoho příznivců Hurricanes.

Hokejisté Caroliny se stali obrovským překvapením sezóny 2001-02. Ze své domácí haly udělali nedobytnou tvrz, do které přijížděli všichni soupeři s největšími obavami. Zatímco o útok se Hurricanes bát nemuseli (Francis, Brind`Amour, Kapanen, O`Neill, Cole, Battaglia), v obraně byli nuceni udělat nějaké změny. Jednou z nich byla výměna ofenzivně laděného beka Ozolinše na Floridu, odkud za něj přišel obránce Hedican a bránící centr Kevyn Adams. Ze St. Louis získali neústupného Seana Hilla. Úctyhodné výkony jim zajistili vítězství v Jihovýchodní divizi, ale to všechno bylo nic v porovnání s úspěchem v play off. Důraznou hrou založenou na vynikajících výkonech obou brankářů (Irbe, Weekes) se postupně přes New Jersey, Montreal a Toronto probojovali až do finále Stanley Cupu. Ani v něm se neztratili, a i když nevyhráli, nadělali hvězdám Detroitu velké starosti. Nečekaný úspěch zvedl novou vlnu zájmu o hokej v Severní Karolíně, prodejnost vstupenek vykazovala rekordní čísla, fanoušci chtěli vidět svůj tým vítězit, jenže...

Hned následující ročník znamenal sešup až na samotné dno NHL, kam Hurricanes odsoudil zisk pouhých 61 bodů. Arturs Irbe totálně ztratil formu, podle statistik byl nejhorším gólmanem celé ligy. Do další sezóny tak nastoupil jako jednička mezi tyčemi Kevin Weekes a většinou to byl on, kdo držel spoluhráče nad vodou, bídu ofenzívy dosvědčují i čísla nejproduktivnějšího hráče mužstva pro sezónu 2003-04: Josef Vašíček (19+26). V konečném součtu na play off opět nedosáhli. To už ovšem v týmu nebyl kapitán Ron Francis, který odehrál poslední zápasy kariéry v dresu Toronta a ani na lavičce nestál Paul Maurice, první trenér v historii Hurricanes, jehož během prosince nahradil Peter Laviolette, bývalý kouč NY Islanders. Ale všechno zlé je pro něco dobré. Špatné časy přinesly Hurikánů možnost vysoké volby v draftu, a tak mohl generální manažer Jim Rutherford v roce 2003 vyřknout jméno Eric Staal. Během výluky Staal dozrával na farmě v Lowellu a do nové, ofenzivní NHL přišel v životní formě. Stal se jedním ze sedmi hráčů soutěže, kteří překonali 100 bodů, vůbec prvním v dresu Hurricanes a především on dotáhl Carolinu po třech letech do vyřazovacích bojů, kam postoupila ze druhého místa v konferenci. Co se nepovedlo Mauriceovi, dokázal Laviolette. Po dvou prohraných zápasech v prvním kole na ledě Montrealu se nebál postavit do branky místo celosezónní jedničky Martina Gerbera absolutního nováčka Cama Warda. Asi ani sám netušil, že tím postavil základní kámen k zisku Stanley Cupu. Cestou do finále Hurikáni smetli ještě New Jersey a v sedmizápasové bitvě si poradili i s Buffalem. Poslední překážkou byli Olejáři z Edmontonu. Vyrovnaná série dospěla k rozhodujícímu sedmému klání, domácí Canes v něm měli podporu našlapaných ochozů, když počet fanoušků přesáhl kapacitu haly. Misku vah na stranu Caroliny definitivně převážila trefa nesoucí podpis českého beka Františka Kaberleho a v Raleighu vypukly oslavy.

Fantastický Cam Ward obdržel zaslouženě Conn Smythe Trophy. Rodák ze Sherwood Park byl prvním gólmanem - nováčkem, který získal ocenění od dob filadelfského Rona Hextalla v roce 1987. Navíc se těšil i ze Stanley Cupu, což dokázal ze zelenáčů s maskou naposledy Patrick Roy z Montrealu (1986). Eric Staal vyhrál kanadské bodování play off. Znovuzrozený kapitán Rod Brind’Amour byl oceněn Selke Trophy, kterou si rezervoval i pro další ročník. Ovšem pokles formy se nevyhnul hvězdám Staalovi s Wardem a i kvůli tomu uniklo Hurikánům v roce 2007 play off o čtyři body, v sezóně 2007-08 dokonce o pouhé dva.

Carolina HurricanesCarolina Hurricanes

Bývalé kluby NHL: Hartford Whalers (1972-1997)

Druhý díl seriálu o bývalých klubech National Hockey League je věnován Velrybářům z Hartfordu. Ačkoli se tento tým nikdy neprobojoval dál než do druhého kola Stanley Cupu, jeho dres oblékali dva z pěti nejproduktivnějších hokejistů zámořské historie - legendární Gordie Howe a vynikající centr s vůdčími schopnostmi Ron Francis.

Zapomenout bychom neměli ani na kanonýra Bobbyho Hulla či ve své době „železného muže“ Douga Jarvise, velrybářský dres hrdě nosili i další známé tváře jako Paul Coffey, Kevin Dineen, Brendan Shanahan či Sean Burke. Pojďme si tedy připomenout nejdůležitější momenty z historie tohoto klubu, který již přes deset let působí v soutěži pod novým názvem Carolina Hurricanes a sídlí v americkém městě Raleigh.

HARTFORD WHALERS (1979-1997)
New England Whalers (1972-1979)
Carolina Hurricanes (1997- současnost)

World Hockey Association

1972/73: Vedení bývalým trenérem bostonské univerzity Jackem Kelleym vstoupili Whalers do WHA 12. října ve stařičké Boston Garden pod názvem New England Whalers v utkání proti Philadelphii Blazers, které dokázali vyhrát 4:3. Zatímco ostatní týmy WHA utrácely peníze za hvězdy NHL, Whalers se rozhodli pro stabilizaci kádru, což se jim vyplatilo, když skončili s nejlepší bilancí v lize 46 výher, 2 remíz a 30 porážek. V play off se rychle vypořádali s Ottawou Nationals, v semifinále dominovali proti Clevelandu Crusaders a postoupili do finále AVCO Cupu. Ve finále zastavili rozjetý Winnipeg a stali se prvními šampióny WHA.

1978/79: Jelikož práce na obnově Civic Center v Hartfordu pokračovaly, hráli Whalers stále ve Springfieldu. Do play off postoupili ze čtvrtého místa s bilancí 37-9-34 a v prvním kole si poradili s Cincinnati Stingers. Ve druhém kole nestačili v sedmi zápasech na Edmonton. Přestože touto sezónou WHA skončila, Whalers společně s Edmontonem, Quebekem a Winnipegem byli přijati do NHL.

National Hockey League 
1979/80: S přestupem do NHL se Whalers rozhodli, že se ztotožní s Hartfordem, kde naleznou útočiště jako jediný profesionální tým státu Connecticut. Přesto Whalers nezačali sezónu v Hartfordu, protože práce na jejich aréně nebyly doposud kompletně dokončeny. Ve svém prvním utkání v NHL podlehli Whalers týmu Minnesota North Stars 1:4. Do Hartfordu se nakonec Whalers vrátili 6. února a před vyprodaným hledištěm přehráli Los Angeles Kings 7:3. Stále ještě s legendárním Gordie Howem v sestavě získali Whalers dalšího zkušeného tahouna Bobbyho Hulla. S touto dvojicí legend postoupili Whalers do vyřazovací části ze 4. místa v Norrisově divizi, k čemuž jim pomohlo také nebývalé množství remíz (19). V play off však podlehli Montrealu 0:3 na zápasy a v této sérii odehrály obě legendy své poslední zápasy v NHL.

1996/97: V průběhu celé sezóny se Whalers pohybovali na hraně postupu do play off. Vlastník Peter Karmanos šokoval fanoušky 26. března, když za částku 20,5 miliónů dolarů vykoupil zbývající čtyři roky nájmu v Civic Center, což mu uvolnilo ruce k přemístění týmu jinam. Velrybáři tak dali sbohem Hartfordu 13. dubna 1997, kdy porazili Tampu Bay 2:1. Poslední gól vstřelil stylově kapitán Kevin Dineen. Aby smůly nebylo málo, Hartfordu utekl postup do Stanley Cupu o pouhé dva body. O necelý měsíc později bylo oznámeno, že novým domovem týmu bude město Raleigh (Carolina).

1997-současnost: Přestože jsou Whalers pryč z města, fanoušci na ně nezapomněli. Ačkoli je nepravděpodobné, že se NHL do Hartfordu vrátí, Whalers jsou stále důležitou součástí hokejové historie tohoto města. V lednu 2006 ocenil tým AHL Hartford Wolfpack, který v současnosti hraje v hale Civic Center, trojici bývalých hráčů Whalers Kevin Dineen, Ron Francis a Ulf Samuelsson vyvěšením jejich čísel ke stropu arény.

Hartford Whalers

Název týmu:Původně byl klub ve WHA pojmenován New England Whalers ze dvou důvodů:
1) Massachusettský přístav se připojil k lovu velryb
2) název Whalers se dobře hodil k názvu soutěže WHA (WHAlers). Později se tým přejmenoval na Hartford Whalers, když se připojil k NHL.

Klubové barvy:zelená-modrá-stříbrná

Arény (5):Boston Garden (1972/73-1973/74), Boston Arena (1972/73), Eastern States Coliseum (1973/74-1974/75), Hartford Civic Center (1974/75-1977/78, 1979/80-1996/97), Springfield Civic Center (1977/78-1979/80)

Trenéři (19):Jack Kelley (1972/73), Ron Ryan (1973/74-1974/75), Jack Kelley (1975/76), Don Blackburn (1975/76), Harry Neale (1975/76-1977/78), Bill Dineen (1978/79), Dan Blackburn (1979/80), Larry Pleau (1980/81-1981/82), Larry Kish (1982/83), Larry Pleau (1982/83), John Cunniff (1982/83), Tex Evans (1983/84-1987/88), Larry Pleau (1987/88-1988/89), Rick Ley (1989/90-1990/91), Jim Roberts (1991/92), Paul Holmgren (1992/93-1993/94), Pierre Maguire (1993/94), Paul Holmgren (1994/95-1995/96), Paul Maurice (1995/96-1996/97)

Kapitáni (11):Ted Green (1972/73-1974/75), Rick Ley (1975/76-1980/81), Mike Rogers (1980/81), Dave Keon (1981/82), Russ Anderson (1982/83), Mark Johnson (1983/84-1984/85), Ron Francis (1984-85-1990/91 begin_of_the_skype_highlighting              1984-85-1990/91      end_of_the_skype_highlighting), Randy Ladouceur (1991-92), Pat Verbeek (1992/93-1994/95), Brendan Shanahan (1995/96), Kevin Dineen (1996/97).

Úspěchy:Vítězové WHA AVCO Cupu (1): 1973
Finále WHA AVCO Cupu (2): 1973, 1978
Vítězové divize ve WHA (3): 1973, 1974, 1975
Účast v play off WHA (7): 1973, 1974, 1975, 1976, 1977, 1978, 1979
Vítězové divize v NHL (1): 1987
Účast v play off NHL (8): 1980, 1986, 1987, 1988, 1989, 1990, 1991, 1992

Členové Síně slávy (5): Paul Coffey (1996/97), Ron Francis (1981-1991), Gordie Howe (1977-1980), Bobby Hull (1979/80), David Keon (1976-1982)

Vyřazená čísla (6): 2 - Rick Ley (1972-1981), 5 - Ulf Samuelsson (1984-1991), 9 - Gordie Howe (1977-1980), 10 - Ron Francis (1981-1991), 11 - Kevin Dineen (1984-92, 1995-97), 19 - John McKenzie (1976-1979)

Ocenění:Trenér roku WHA (1): Jack Kelley (1973)
Nováček roku WHA (2): Terry Caffey (Centr, 1973), George Lyle (levé křídlo, 1977)
Nejlepší obránce WHA (1): Rick Ley (1979)
Nejlepší brankář WHA (1): Al Smith (1978)
Masterton Trophy (1): Doug Jarvis (Center, 1987)

Nejlepší sezóny:WHA: 1972/73 (46-2-30, 94 bodů ) 
NHL: 1986/87 (43-7-30, 93 body)

Nejhorší sezóny:WHA: 1975/76 (33-7-40, 73 body)
NHL: 1982/83 (19-7-54,  45 bodů)

O autorovi

  • Jméno LUCky.luKA
  • Region Karlovarský kraj
Můj profil