« Domů | Výsledky NHL 2011/12 » | Libye » | Jan Rokycana » | Vysídlení Němců z Československa 1946 » | Horatio Nelson » | Postupimská konference 1945 » | Jaltská konference 1945 » | Norodom Sihamoni - Kambodža » | Royal Navy - součastnost » | Royal Navy - historie »

Columbus Blue Jackets

Vstup do NHL: 25. června 1997
První sezóna: 2000-01
Stadión: Nationwide Arena, 18.136 diváků
Největší úspěchy: 1. kolo play off 2009
Adresa: Nationwide Arena, 200 W. Nationwide Blvd., Columbus, Ohio 43215

Individuální rekordy jedné sezóny:Branky: 41 - Rick Nash (2003-04)
Asistence: 52 - Ray Whitney (2002-03)
Body: 79 - Rick Nash (2008-09)
Trestné minuty: 249 - Jodey Shelley (2002-03)

Postupné rozšiřování NHL, které vedení ligy odstartovalo v devadesátých letech, vyvrcholilo v sezóně 2000-01 přistoupením dalších dvou nových klubů - Minnesoty Wild a Columbusu Blue Jackets. Nejvyšší severoamerická hokejová soutěž tak nyní má rovných třicet účastníků. Z toho v každé konferenci - Východní a Západní - hraje patnáct týmů rozdělených po pěti do jednotlivých divizí. Columbus, Chicago, Detroit, Nashville a St. Louis tvoří spolu dohromady Centrální divizi Západní konference. Modré kabáty, jejichž prezidentem a současně generálním manažerem je Doug MacLean a hlavním trenérem mezinárodně ostřílený Dave King, tedy určitě nemají divizi z nejlehčích. Ale v National Hockey League si člověk prostě moc vybírat nemůže... Ke cti Blue Jackets je nutno konstatovat, že tým se soupeřů ve své nováčkovské sezóně 2000-01 rozhodně nezalekl. Mužstvo, zajímavě poskládané z veteránů NHL, hráčů se zkušenostmi z Evropy i naprostých nováčků, zvítězilo v celkem dvaceti osmi zápasech a v dalších devíti dokázalo remizovat. Dohromady to dalo sedmdesát jeden bodík a třinácté místo v Západní konferenci. Kdyby však Columbus hrál na Východě, bylo by z toho místo jedenácté...


Z kádru Blue Jackets na sebe v ročníku 2000-01 asi nejvíce upozornil ostřílený útočník Geoff Sanderson, který dosáhl hranice třiceti branek a vyhrál kanadské bodování týmu. Dobře zahrál i norský reprezentant Espen Knutsen, překvapivě dobře se dařilo Tyrelu Wrightovi a svoje si určitě odehrál i Čech David Výborný. V brance na poměry nováčka exceloval Ron Tugnutt, kterému kryl záda Marc Denis. A když k tomu připočteme v záloze čekající talent Rostislava Klesly nebo posily jako Mikea Sillingera či Granta Marshalla, nebyly Modré kabáty v sezóně 2001-02 rozhodně bez šancí připravit nejednomu papírově silnějšímu klubu pořádně horké chvíle. Realita však byla poněkud jiná. Místo toho, aby se Columbus zlepšoval, předváděl čím dál horší výkony. Blue Jackets měli smůlu na zranění klíčových hráčů a na co sáhli, to se jim většinou nedařilo. Po osmdesáti dvou utkáních uzavírali tabulku Západní konference. Úbytek psychických sil ovlivnila i tragická nehoda, při které střelecký pokus Espena Knutsena skončil smrtí třináctileté divačky.

Columbus Blue JacketsColumbus Blue Jackets

O autorovi

  • Jméno LUCky.luKA
  • Region Karlovarský kraj
Můj profil