« Domů | Výsledky NHL 2011/12 » | Libye » | Jan Rokycana » | Vysídlení Němců z Československa 1946 » | Horatio Nelson » | Postupimská konference 1945 » | Jaltská konference 1945 » | Norodom Sihamoni - Kambodža » | Royal Navy - součastnost » | Royal Navy - historie »

Karlovarsko - Krušnohorské obce

Obec Merklín se nachází v okrese Karlovy Vary, kraj Karlovarský, zhruba 11 km severně od Karlových Varů a 7 km severozápadně od Ostrova. Ke dni 28. 8. 2006 zde žilo 1220 obyvatel.

Merklín – znak

První písemná zmínka o obci pochází z roku 1273. V Merklíně působí i firma Elektroporcelán Louny. Merklín má vlastní tenisové kurty, obecní úřad a poštu. Nad Merklín sem rozepíná mocný kopec Vlčinec, na jeho protější straně se rozprostírá malá skromná lyžařská dráha s vlastním vlekem a občerstvením. Horská naučná stezka - Merklín. Na výlet se můžete vydat na stezku, která vám nabídne plno zážitků a dobrodružství v kouzelném prostředí tzv. Kaffských hor. Objevíte tajemné rozvaliny zaniklých osad, potěšíte se vyhlídkami na panorama hor a vrchů, přejdete horské louky i tichá lesní zákoutí - nejzajímavější místa jsou značena informačními tabulemi.

Obec Nové Hamry leží v okrese Karlovy Vary. Má 331 obyvatel a katastrální území obce má rozlohu 2511 ha.

Ve vzdálenosti 7 km jižně leží město Nejdek, 16 km jižně město Chodov, 16 km jihozápadně město Kraslice a 19 km jihovýchodně město Ostrov. První písemná zmínka o obci pochází z roku 1654. Pamětihodnosti - Kostel svatého Jana Nepomuckého z roku 1789

Kostel sv. Jana Nepomuckého                  Nové Hamry – znak

Obec Vysoká Pec (něm. Hochofen) se nachází v okrese Karlovy Vary, kraj Karlovarský, zhruba 4 km severozápadně od Nejdku. Ke dni 17.6.2010 zde žilo 344 obyvatel.

Dějiny Vysoké Pece jsou výrazně poznamenány hornictvím a hutnictvím. První písemné zmínky o obci pocházejí z roku 1590, ale železná ruda se tu těžila již od 14. století. Vytěžená ruda se tavila ve zdejší vysoké peci (odtud název obce) nebo byla vyvážena do blízkého Saska. V 17. a 18. století se obyvatelstvo živilo vedle upadajícího dolování také krajkářstvím, domácími řemesly, povoznictvím a chovem skotu a koz. Farně patřila Vysoká Pec k obci Rudné, ve Vysoké Peci byla jen kaplička, jejíž stáří se odhadovalo na 350 let. Největšího rozkvětu dosáhla obec v období let 1900 - 1930. V roce 1930 měla 153 trvale obydlených domů se 787 obyvateli. Po druhé světové válce klesl počet obyvatel na 180 a dále obyvatel ubývalo až do začátku 90. let 20. století, kdy v obci žilo trvale 70 obyvatel.

          Vysoká Pec – znak

Rudné je vesnice, část obce Vysoká Pec v okrese Karlovy Vary. Nachází se asi 0,5 km na severozápad od Vysoké Pece. Je zde evidováno 138 adres. Trvale zde žije 162 obyvatel. Rudné je také název katastrálního území o rozloze 10,09 km2.

Město Hroznětín (něm. Lichtenstadt) se nachází v okrese Karlovy Vary, kraj Karlovarský, zhruba 9 km severně od Karlových Varů. Ke dni 28. 8. 2006 zde žilo 1873 obyvatel. Od 23. ledna 2007 byl obci vrácen status města.

Pamětihodnosti -

  • Kostel svatého Petra a Pavla
  • Židovský hřbitov, zhruba 1 km severozápadně od města. Hřbitov existoval pravděpodobně již v 15.století, odkdy je v Hroznětíně doloženo židovské osídlení. Za druhé světové války poničen. Na ploše 0,44 ha dochováno kolem 300 náhrobků, nejstarší z let 1684 a 1690.
  • Sousoší Panny Marie, svaté Alžběty a svatého Maxmiliána
  • Sousoší svatého Jana Nepomuckého, svatého Floriána a svatého Šebestiána.
  • V Hroznětíně působí sportovní klub Olympie Hroznětín, který v sobě zahrnuje oddíl fotbalu a tenisu. Jedním z významných fotbalových činitelů, který v minulosti působil v místním fotbalovém klubu byl pan Oldřich Chramosta, na jehož počest je každoročně pořádán fotbalový turnaj „Memoriál Oldřicha Chramosty“.

    Podvečer u kostela cv. Petra a Pavla             Hroznětín – znak

    Velký Rybník je velká vesnice, část města Hroznětín v okrese Karlovy Vary. Nachází se asi 2,5 km na jih od Hroznětína. Prochází tudy železniční trať Karlovy Vary - Merklín. Je zde evidováno 568 adres. Trvale zde žije 68 obyvatel. Velký Rybník leží v katastrálním území Hroznětín o výměře 11,52 km2.

    Odeř je malá vesnice, část města Hroznětín v okrese Karlovy Vary. Nachází se asi 2 km na západ od Hroznětína. Je zde evidováno 41 adres. Trvale zde žije 70 obyvatel. Odeř je také název katastrálního území o rozloze 4,16 km2.

    Ruprechtov je malá vesnice, část města Hroznětín v okrese Karlovy Vary. Nachází se asi 2,5 km na jihozápad od Hroznětína. Je zde evidováno 14 adres. Trvale zde žije 50 obyvatel. Ruprechtov leží v katastrálním území Ruprechtov u Hroznětína o rozloze 3,35 km2.

    Bystřice je malá vesnice, část města Hroznětín v okrese Karlovy Vary. Nachází se asi 2 km na východ od Hroznětína. Prochází zde silnice II/221. Je zde evidováno 23 adres. Trvale zde žije 101 obyvatel. Bystřice leží v katastrálním území Bystřice u Hroznětína o rozloze 4,76 km2.

    Obec Smolné Pece (něm. Pechöfen) se nachází v okrese Karlovy Vary, kraj Karlovarský, necelých 11 km severozápadně od Karlových Varů a 4,5 km jihovýchodně od Nejdku. Ke dni 28. 8. 2006 zde žilo 119 obyvatel. První písemná zmínka o obci pochází z roku 1680.

    Smolné Pece – znak

    Nejdek (něm. Neudek) je město v okrese Karlovy Vary. Žije zde asi 8500 obyvatel.

    20070929 Nejdek.jpg              Nejdek – znak

    Obec Krásný Les se nachází v okrese Karlovy Vary, kraj Karlovarský, zhruba 6 km severovýchodně od Ostrova. Ke dni 28. 8. 2006 zde žilo 203 obyvatel. První písemná zmínka o obci pochází z roku 1226.

    Pamětihodnosti -

  • Zámek Hauenštejn (Horní hrad)
  • Kostel svatého Petra a Pavla
  • Socha Panny Marie s Ježíškem
  • Pohled na Krásný Les          

    Obec Děpoltovice (něm. Tüppelsgrün) se nachází v okrese Karlovy Vary, kraj Karlovarský, zhruba 8 km ssz. od Karlových Varů. Ke dni 28. 8. 2006 zde žilo 329 obyvatel. První písemná zmínka o obci pochází z roku 1273.

    Pamětihodnosti -

  • Zámek Děpoltovice
  • Kostel svatého Michala
  • Hospoda
  • Děpoltovice – znak

    Nivy je vesnice, část obce Děpoltovice v okrese Karlovy Vary. Nachází se asi 3 km na jihovýchod od Děpoltovic. Je zde evidováno 123 adres. Trvale zde žije 21 obyvatel. Nivy je také název katastrálního území o rozloze 3,16 km2.

    Boží Dar z česko-německé hranice              Boží Dar – znak

    Boží Dar (německy Gottesgab) je nejvýše položeným městem v České republice (1028 m n. m.). Leží v Karlovarském kraji, okrese Karlovy Vary v Krušných horách. Obec leží na hranicích se Spolkovou republikou Německo, v sedle mezi nejvyšší horou Krušných hor Klínovcem (1244 m n. m.) a Božídarským Špičákem (1115 m n. m.). Asi tři kilometry severovýchodně od obce leží nejvyšší hora spolkové země Sasko Fichtelberg (1214 m).

          

    Od 10. října 2006 byl obci vrácen status města. Podle počtu obyvatel je Boží Dar třetím nejmenším městem v Česku. Obec se v posledních letech proslavila zejména sporem o výstavbu větrných elektráren v katastru obce. Výstavba nebyla místním referendem schválena a tak se zatím tento projekt odkládá.  Boží Dar je centrem turistů v létě i v zimě. Přímo v obcí leží jeden lyžařský areál a za obcí se nachází velký lyžařský areál Neklid. V okolí obce je pak možno využít okolo 70 kilometrů běžeckých tratí. V létě pak turisty láká zejména nedaleké Božídarské rašeliniště, Vlčí jámy u Horní Blatné, nebo nejvyšší vrchol Krušných hor - Klínovec. Zajímavý je též trojboký hraniční kámen z dob Marie Terezie. V obci je od roku 2000 vlastivědné muzeum. Každoročně před vánoci zde funguje Ježíškova pošta, kdy jsou zde razítkovány vánoční zásilky speciálním razítkem.

    O autorovi

    • Jméno LUCky.luKA
    • Region Karlovarský kraj
    Můj profil