« Domů | Výsledky NHL 2011/12 » | Libye » | Jan Rokycana » | Vysídlení Němců z Československa 1946 » | Horatio Nelson » | Postupimská konference 1945 » | Jaltská konference 1945 » | Norodom Sihamoni - Kambodža » | Royal Navy - součastnost » | Royal Navy - historie »

Klement VII.

Klement VII., vlastním jménem Giulio di Guiliano de Medici, (26. května 1478 Florencie - 25. září 1534 Řím) byl papežem v letech 15231534. Kardinálem byl v letech 15131523. Byl strýcem Kateřiny Medicejské. Po smrti jejích rodičů se ujal Kateřininy výchovy. Podařilo se mu ji jako čtrnáctiletou provdat 28. října 1533 v Marseille za stejně starého Jindřicha II., vévodu Orleánského, druhorozeného syna francouzského krále Františka I.

Dle seznamu papežůřímských biskupů, jak je uznává římskokatolická církev je Klement VII. - 219.

Clement VII. Sebastiano del Piombo. c.1531..jpg

Narodil se ve Florencii jeden měsíc poté, co byl jeho otec Giuliano de Medici zabit při spiknutí Pazziů. Ačkoliv jeho rodiče neuzavřeli formální manželství, skulina v právu umožňující být zasnoubeni per sponsalia de presenti znamenala, že Guilio byl považován za legitimního. Tím pádem byl synovcem Lorenza Nádherného, který ho v mládí vzdělával.

Giulio byl ustanoven rytířem z Rhodu a velkopřevorem z Capuy a po zvolení bratrance Giovanniho de Medici do úřadu papeže jako Lva X. se brzo stal v Římě mocnou postavou. Po vstupu svého bratrance do papežství se stal Giulio jeho hlavním ministrem a důvěrníkem, především při prohlubování zájmů rodiny Medici ve Florencii v oblasti arcibiskupství nad městem. 23. září 1513 se stal kardinálem a 29. září byl vysvěcen. Měl pověst hlavního ředitele papežské politiky během celého pontifikátu Lva X. 

V době smrti Lva X. v roce 1521 byl považován kardinál Medici v dlouhé tajné schůzce za zvláště papežského. Ačkoliv nebyl schopen získat papežství pro sebe nebo svého spojence Alessandra Farneseho (oba upřednostňovali kandidáty císaře Karla V.), měl hlavní slovo v ovlivnění neočekávaného zvolení krátce žijícího papeže Hadriána VI., na kterého měl rovněž obrovský vliv. Po smrti Hadriana VI. 14. září 1523 Medici konečně uspěl v další schůzce ve volbě za papeže (19. listopadu 1523) a přijal jméno Klement VII..

Na papežský trůn si přinesl vysokou reputaci pro své politické schopnosti a ve skutečnosti měl všechny vlastnosti mazaného diplomata. Na druhou stranu byl považován za světáckého a netečného k tomu, co se kolem něho dělo, včetně pokračující protestantské reformace. Při svém nástupu poslal Klement VII. arcibiskupa z Kapuy, kardinála Mikuláše ze Schönbergu ke králům Francie, Španělska a Anglie, aby dovedl válku, která v Evropě zuřila, k míru. Jeho pokus ale nevyšel.

Andělský hrad -

Andělský hrad (it. Castel Sant'Angelo), dříve též Hadriánovo mauzoleum je monumentální kruhová stavba v Římě. Vybudována byla na pravém břehu Tibery mezi lety 135-139, v průběhu věků byla několikrát pobořena, opravena a přebudována. Původně ji nechal vybudovat římský císař Hadrián jakožto rodinné mauzoleum, později sloužila jako papežská pevnost spojená tunelem ve hradbách s Vatikánem, rezidence a vězení. V současné době v ní sídlí muzeum věnované historii budovy a města Říma.

Stavba byla započata ještě za života Hadriána a dokončena v roce 139 za vlády Antonia Pia. V pozdní antice byla stavba známa pod jménem Hadrianeum.

V Hadriánově mauzoleu jsou pohřebeny následující osobnosti:

Hrobka měla tvar plochého válce (průměr 64 m a výšku 20 m), který stál na soklu tvaru kvádru s délkou strany 84-89 m a výškou 10 - 15 m. Horní část hrobky byla upravena jako zahrada s cypřišovými stromy. Uprostřed stál nejspíš malý kruhový chrám. Uprostřed mauzolea se nacházela samotná pohřební komora.

        

O autorovi

  • Jméno LUCky.luKA
  • Region Karlovarský kraj
Můj profil