« Domů | Výsledky NHL 2011/12 » | Libye » | Jan Rokycana » | Vysídlení Němců z Československa 1946 » | Horatio Nelson » | Postupimská konference 1945 » | Jaltská konference 1945 » | Norodom Sihamoni - Kambodža » | Royal Navy - součastnost » | Royal Navy - historie »

Minnesota Wild

Vstup do NHL: 25. června 1997
První sezóna: 2000-01
Stadión: Xcel Energy Center, 18.064 diváků
Největší úspěchy: finále konference 2003
Adresa: 317 Washington Street, St. Paul, MN 55102

Individuální rekordy jedné sezóny:Branky: 42 - Marián Gáborík (2007-08)
Asistence: 50 - Pierre-Marc Bouchard (2007-08)
Body: 83 - Marián Gáborík (2007-08)
Trestné minuty: 201 - Matt Johnson (2002-03)

Klub Minnesota Wild je vedle Columbusu jedním ze dvou nováčků, kteří v sezóně 2000-01 rozšířili počet týmů hrajících NHL již na třicet. Na rozdíl od týmu ze státu Ohio mají však Wild jednu značnou výhodu: přinášejí National Hockey League do míst, kde se nejkvalitnější hokejová liga světa již hrála. A to poměrně dlouho, neboť v letech 1967 až 1993 zde působil klub Minnesota North Stars, který se kvůli finančním problémům před sezónou 1993-94 přestěhoval do Dallasu. Na bývalé Severní hvězdy je v Minnesotě dodnes s láskou vzpomínáno a nový klub tedy může velmi rychle přirůst místním hokejovým fanouškům k srdci. Wild byli na základě zeměpisné polohy zařazeni do poměrně slabé Severozápadní divize, kterou mimo nich tvoří ještě Calgary, Colorado, Edmonton a Vancouver. Slabé proto, že v ní působí tři finančně strádající kanadské kluby. Historicky prvním koučem týmu se stal velmi zkušený Jacques Lemaire, funkci generálního manažera vykonává taktéž ostřílený Doug Risebrough. Ve svém premiérovém ročníku 2000-01 obsadila Minnesota předposlední místo v Západní konferenci a poslední příčku ve své divizi. Wild ale současně získali na nováčka solidních šedesát osm bodů, takže vedení klubu může být s tímto výsledkem poměrně spokojeno. Přímo nadšení pak Divočáci musí být z přízně diváků, vždyť všech jedenačtyřicet domácích utkání Wild bylo zcela vyprodáno.

Na druhou stranu je třeba říci, že především u soupeřů Minnesota svou hrou příliš nadšení nevyvolává. Divočáci praktikují pod Lemaireho vedením přísnou defenzívu, často připomínající spíše totální destrukci. Není potom divu, že nejproduktivnější hráč týmu, mimořádně talentovaný Slovák Marián Gáborík, získal pouhých třicet šest kanadských bodů (18+18). Z dalších hráčů Wild si pozornost zaslouží ještě další Slovák Ľubomír Sekeráš, veterán Wes Walz, letní posila Andrew Brunette či gólman Manny Fernandez, v sezóně 2000-01 šestý nejlepší brankář ligy, co se procentuální úspěšnosti zásahů týče. Ani ve své druhé sezóně v NHL nepřestávali hokejisté Minnesoty praktikovat nudnou, ale mnohdy účinnou past středního pásma. Wild také pokračovali ve zvyku střídat své kapitány. V říjnu jím byl Jim Dowd, Filip Kuba v listopadu a Brad Brown vedl mužstvo v prosinci a v lednu. V únoru převzal kapitánské "Céčko" útočník Andrew Brunette.

Minnesota WildMinnesota Wild

O autorovi

  • Jméno LUCky.luKA
  • Region Karlovarský kraj
Můj profil