« Domů | Výsledky NHL 2011/12 » | Libye » | Jan Rokycana » | Vysídlení Němců z Československa 1946 » | Horatio Nelson » | Postupimská konference 1945 » | Jaltská konference 1945 » | Norodom Sihamoni - Kambodža » | Royal Navy - součastnost » | Royal Navy - historie »

Napoléon-François-Joseph-Charles Bonaparte

Napoleon II.

Napoleon František Josef Karel Bonaparte (fr. Napoléon-François-Joseph-Charles Bonaparte)

( 20. březen 1811 Paříž  -  22. červenec 1832 Vídeň ).

Jediný legitimní syn francouzského císaře Napoleona I., který se měl jako Napoleon II. stát jeho nástupcem. Při narození dostal titul římský král (roi de Rome), po otcově abdikaci byl pak nazýván princem z Parmy (1814-17). Zemřel ve Vídni jako vévoda Zákupský (od roku 1818) na tuberkulózu hrtanu. Roku 1940 nechal Adolf Hitler přemístit sarkofág s jeho tělem do pařížské Invalidovny. V Čechách měl přezdívku Orlík (francouzsky: L’Aiglon = syn orla).

Napoleon František prožil první část života jako vytoužený korunní princ francouzského císaře, tu druhou pak jako obtížný vnuk císaře rakouského.

 

Rodiče -

Když se Napoleon I. stal francouzským císařem, byl na vrcholu své slávy. Dobře si však uvědomoval, že potřebuje dědice, kterého mu jeho manželka císařovna Josefína, ač z prvního manželství děti měla, porodit už nemůže. Bylo tedy nutné připravit císařův rozvod a francouzští agenti se začali poohlížet po vhodné nevěstě, která by císaři nejen porodila syna, ale také přinesla jeho domu vznešený původ.
Poté, co ztroskotaly námluvy s ruskou velkokněžnou, byla navržena arcivévodkyně Marie Luisa z rodu Habsburků (Habsbursko-Lotrinská dynastie), dcera rakouského císaře Františka I.. Rakouská vojska už několikrát podlehla Napoleonově Grande Armée, proto se rakouský císař, podporovaný kancléřem Metternichem (je považován za původce připravovaného sňatku), rozhodl svou dceru za Korsičana provdat. Sňatek Marie Luisy a Napoleona I. se uskutečil 1. dubna 1810 v Louveru.

 

Malý římský král -

Porodní bolesti zastihly Marii Luisu při procházce s manželem v zahradách Tuilerií, večer 19. března 1811. Ihned se dostavilo 22 slavnostně oblečených osob (např. strýc Marie Luisy arcivévoda Ludvík), které čekaly na narození dítěte v předpokoji a posléze měly potvrdit, že dítě nebylo podvrženo. Porod byl komplikovaný, protože dítě leželo v děloze napříč a matka sužovaná bolestmi se obávala, že bude obětována za dítě. Nakonec přišel 20. března 1811 krátce po deváté hodině na svět porodnickými kleštěmi chlapec, který nejevil známky života. Naštěstí začalo dítě po pár minutách v naruči doktora Corvisarta křičet.
Na počest narození syna a následníka trůnu byla vypálena 101 dělová salva. Ještě téhož večera byl chlapec pokřtěn na Napoleona Františka Karla Josefa. Slavnostní křest se konal o šest týdnů později. Otec udělil při narození malému Napoleonovi titul král římský a císař František Řád svatého Štěpána.

 

V letech 1814-5 se konal Vídeňský kongres, v jehož duchu se Orlíkovi dostává titulu vévoda zákupský. Zákupské vévodství bylo pro něj vytvořeno a zaniklo formálně až roku 1832. Pak ho formálně převzal zpátky císař Ferdinand I. Orlík se během svého krátkého života do Zákup nikdy ani nepodíval . Na jeho památku byl po něm pojmenován na tamním náměstí před rokem 1939 postavený velký hotel.

 

O autorovi

  • Jméno LUCky.luKA
  • Region Karlovarský kraj
Můj profil