« Domů | Výsledky NHL 2011/12 » | Libye » | Jan Rokycana » | Vysídlení Němců z Československa 1946 » | Horatio Nelson » | Postupimská konference 1945 » | Jaltská konference 1945 » | Norodom Sihamoni - Kambodža » | Royal Navy - součastnost » | Royal Navy - historie »

San Jose Sharks

Vstup do NHL: 9. května 1990
První sezóna: 1991-92
Stadión: HP Pavilion at San Jose, 17.496 diváků
Největší úspěchy: finále konference 2004
Adresa: HP Pavilion at San Jose, 525 West Santa Clara Street, San Jose, CA 95113

Individuální rekordy jedné sezóny:
Branky:
56 - Jonathan Cheechoo (2005-06)
Asistence: 92 - Joe Thornton (2006-07)
Body: 114 - Joe Thornton (2006-07)
Trestné minuty: 326 - Link Gaetz (1993-94)

Žraloci ze San Jose byli jediní, kdo před jubilejní pětasedmdesátou sezónou získal licenci NHL. Sharks se jinými slovy v ročníku 1991-1992 stali dvaadvacátým klubem National Hockey League. Byli zařazeni do Smytheovy divize. Klub založili bratři George a Bob Gundové krátce nato, co v roce 1990 prodali Minnesotu North Stars. Z Minnesoty získali Žraloci vedle majitelů i několik hráčů v rozšiřovacím draftu.

Město San Jose leží v zálivu při San Franciscu a má 780 tisíc obyvatel. Zájem o lední hokej v Kalifornii byl, vždyť Žraloci prodali před první sezónou 8.500 permanentek. Většina zápasů byla také vyprodána. Klub dělal hodně i pro popularizaci tohoto sportu. Před sezónou 1991-92 hráči absolvovali přes dvě desítky besed a přednášek v mládežnických klubech. Navíc bylo ve městě i okolí k dostání množství videokazet z hokeje a různých knih. "Stali jsme se prvním ze sedmi klubů, které mají NHL do roku 2000 rozšířit na osmadvacet týmů. Chceme tento sport propagovat v USA, aby se tu stal stejně populárním, jako je v Kanadě. Na zkvalitnění hráčského kádru v draftech však potřebujeme nejméně pět let, pak můžeme myslet výš," řekl velký propagátor ledního hokeje v USA a místopředseda Sharks Matt Levine. Trenérem týmu se stal známý George Kingston. V brance se vedle Briana Haywarda objevil Arturs Irbe, v obraně Bob McGill, Neil Wilkinson a skvěle si vedl první kapitán klubové historie, veterán Doug Wilson. Do útoku Sharks získali vynikajícího střelce Tima Kerra a hodně si slibovali od devatenáctiletého Pata Falloona, vůbec první volby Sharks v draftu. V prvních dvou sezónách zaplatilo San Jose krutou nováčkovskou daň. Ve 164 utkáních zaznamenali Žraloci pouze 28 výher, 7 remíz a 129 proher.

Bilance opravdu hrozivá, ale pod vedením nového kouče Kevina Constantinea, bývalého trenéra národního mužstva USA, se během pouhého jednoho roku zlepšili natolik, že na konci sezóny 1993-94 měli o 58 bodů víc než rok před tím a v tomto směru dosáhli v NHL rekordu. Nasazené tempo si San Jose přineslo i do bojů o Stanley Cup, kde v sedmém zápase prvního kola porazilo Detroit Red Wings. Na druhé kolo a tým Toronta Žralokům však už síly nezbývaly. O další obrovské překvapení se Sharks postarali v ročníku 1994-95, když v úvodním kole play off vyřadili Calgary Flames.
Po této sezóně odešlo ze San Jose několik hlavních postav, včetně trenéra Constantinea, kterého nahradil Jim Wiley, trenér farmářského týmu San Jose. Pravé křídlo Pat Falloon byl odeslán do Philadelphie a ofenzivní obránce Sandis Ozolinš byl vyměněn za tvrdého a velmi dobrého střelce Owena Nolana do Colorada. Z mužstva byli dále vyřazeni stárnoucí veteráni Sergej Makarov a Igor Larionov, které nahradil nadějný Jeff Friesen, jenž okamžitě patřil k nejvíce bodujícím hráčům klubu.

T
yto změny se projevily dvouletou absencí San Jose v play off, od roku 1998 ale Sharks už ve vyřazovacích bojích nechyběli ani jednou. V sezóně 1997-98 a 1998-99 pokaždé vypadli už v prvním kole, ale favorité Dallas a Colorado s nimi měli vždy plné ruce práce. Ještě hůře pak v roce 2000 dopadli v klání s dravými Žraloky Bluesmani ze St. Louis, překvapivý vítěz základní části. Sharks se proti Bluesmanům vybičovali k maximálnímu výkonu a majitele President`s Trophy udolali v sedmi zápasech. V dalším kole poté sice San Jose ztroskotalo na Dallasu, oslnivý úspěch proti St. Louis ale týmu mimořádně zvedl reputaci a sebevědomí. Žraloci udivili NHL dokonce natolik, že se před sezónou 2000-01 objevily hlasy, že právě San Jose vyhraje základní část soutěže. To se Sharks splnit nepodařilo, mimo jiné díky dlouhé absenci kapitána Nolana, před play off však tým vypadal opravdu nebezpečně. Z Anaheimu přišel výměnou za Friesena ostrostřelec Teemu Selänne a borci jako Patrick Marleau, Niklas Sundström, Vincent Damphousse nebo Mike Ricci určitě strašili ve snech každého soupeře. Vyřazovací boje jsou ovšem věc velmi záludná a San Jose se v prvním kole s formou rozhodně nepotkalo. Bluesmani ze St. Louis tak mohli Žralokům vrátit vyřazení z minulého roku.

Sezóna 2001-02 byla pro hokejisty San Jose už šestou v pořadí (1996-2002), ve které se jim podařilo navýšit svůj bodový zisk v základní části NHL. Vyrovnali tak rekord, který dosud jako jediní drželi hráči New York Islanders (1973-79). Navíc si Sharks vytvořili klubový rekord v počtu vítězných utkání (44) i dosažených bodů (99). Není divu, že je mnozí odborníci tipovali za černého koně play off. Ve čtvrtfinále se o tom na vlastní kůži přesvědčilo favorizované Colorado, které San Jose vyřadilo až po sedmizápasové bitvě.

San Jose SharksSan Jose Sharks

O autorovi

  • Jméno LUCky.luKA
  • Region Karlovarský kraj
Můj profil