« Domů | Výsledky NHL 2011/12 » | Libye » | Jan Rokycana » | Vysídlení Němců z Československa 1946 » | Horatio Nelson » | Postupimská konference 1945 » | Jaltská konference 1945 » | Norodom Sihamoni - Kambodža » | Royal Navy - součastnost » | Royal Navy - historie »

Tomáš Sršeň rád vzpomíná na Edmonton

    • Tomáš Sršeň rád vzpomíná na Edmonton, jako spolumajitel Uničova pořád skáče přes mantinel.

Tomáš Sršeň (* 25. srpna 1966 v Olomouci) je bývalý český hokejový útočnik, který k roku 2010 trénoval tým HC Uničov. Aktivní hokejový hráč od 1984 až do 2010, dále vysoký 183 cm a vážící 90 kg - hokejový útočník - pravé křídlo. Působiště - hokejové kluby: TJ DS - HC Olomouc (1.liga), Zetor Brno (ČSHL), Dukla Jihlava (ČSHL), Cape Breton Oilers (AHL), Edmonton Oilers (NHL), Leksand IF (Elitserien), Rogle BK (Elitserien), HC Dadák - Petra - Slovnaft Vsetín (Extraliga), Moskitos Essen (DEL), HC Femax Havířov - Panthers (ELH,1.liga), HC Vítkovice (ELH), HC Merano (Itálie), Wolfsburg Grizzly Adams (DEL2), Lillehammer IK (Norsko), Frederikshavn White Hawks (Dánsko), HC Uničov (2.liga). Celkem v základní části České extraligy má 418 zápasů a 128 gólů se 158 nahrávkami tj. celkem 286 bodů a 583 trestných minut, v play off má 52 zápasů dal 21 golů a má 26 přihrávek tj. celkem 47 bodů a nasbíral 72 trestných minut, v baráži o extraligu hrál v 6 zápasech a připsal si 2 nahrávky tj. celkem 2 body a 29 trestných minut. Vstupní draft: 1987 jako 147. hráč vybrán týmem Edmonton Oilers.

Kariéra - Svou kariéru začal v rodném městě v týmu TJ DS Olomouc. V nejvyšší soutěži měl debut v týmu HC Zetor Brno v roce 1985, a zahrál jsi také za československou reprezentaci. Byl draftován v sedmém kole celkově 147. v roce 1987 týmem Edmonton Oilers, ale zůstal v Československu na další tři sezóny.

V NHL debutoval za tým Oilers v sezóně 1990/1991, ale objevil se jen ve dvou zápasech a podařilo se mu jednou vystřelit na bránu a tak strávil zbytek sezony v AHL v týmu Cape Breton Oilers.

Na další sezonu 1992/1993 se vrátil do Evropy kdy začal hrát za tým Leksands IF a pak na další sezonu za tým Rögle BK ve švédské Elitserien. Za Rögle, vyhrál Hakan Loob Trophy a v lize se stal nejlepším střelcem s 28 gólů v sezóně 1993-1994. Na další sezonu se vrátil do své vlasti a hrál za tým HC Vsetín až do roku 1999. Během těchto let pomohl vyhrát tři tituly v České Extralize. Na začátku sezony si vyskoušel zahrát v Německé lize za tým Essen kterému se podařilo postoupit do nejvyšší ligy. Na další sezonu se vrátil do vlasti za tým HC Femax Havířov kde odehrál 39 zápasů a stal se poprvé kapitánem mužstva ale na závěr sezony přestoupil do HC Vítkovice Steel kde odehrál zbytek sezony a pomohl vybojovat 3 místo. Na novou sezonu 2001/2002 vyzkoušel Italskou ligu v týmě HC Merano kde odehrál 15 zápasů a přestoupil do Německé ligy do týmu Wolfsburg Grizzly Adams kde hrál svuj posledni zápas v Německé lize. V sezoně 2002/2003 se vrátil do týmu HC Havířov Panthers kde odehrál všech 52 zápasů a stal se nejlepším a nejtrestanějším hráčem Pantherů ale byla to pro něho poslední sezona v Extralize. Na dalši sezonu si zahrál v Norské lize za tým Lillehammer IK kde se stal nejtrestanějším hráčem v týmu a po 26 zápasech se vrátil zpátky do Pantheru ale odehrál pouhých 4 zápasy a přestoupil do rodného města HC Olomouc kde odehrál zbytek sezony a byla to pro něho poslední sezona v 1.lize. Na další sezonu se vrátil do Lillehammeru a podepsal smlouvu na dva roky. Po vypršení smlouvy podepsal smlouvu s Dánskym klubem Frederikshavn White Hawks kde bylo jeho poslední angažmá v cizině a na novou sezonu 2007/2008 s týmem HC Uničov. Svoji karieru ukončil v roce 2010 a hned poté se stal trenérem Uničova. S první profesionální trenerskou sezónu se mu moc nevydařila ve kterém s týmem odehrál 18 zápasů ve kterých nasbírali 9 bodů a byli umístěny na poslední místo tabulky a rozhodl se pro návrat do profesionalního hokeje kde nastoupil hnedka v 19 kole proti týmu HC Frýdek-Místek ve kterém se mu podařilo nasbírat jeden bod.

Fanshop 

Ocenění -

  • 1993/1994 Elitserien (Trofej Hakana Looba) - Nejlepší střelec ( 28 golu ) - stal se prvním Čechem který tuto trofej získal.
  • 1995/1996 - All-Stars v Extralize
  • 1996/1997 - All-Stars v Extralize
  • 1996/1997 Extraliga nejproduktivnější hráči play-off ( 17 bodů )
  • 1994/1999 vyhrál Českou Extraligu celkem 5x za postupně HC Dadák, Petra, Slovnaft Vsetín.
  • 2000/2001 bronz v České Extralize za HC Vítkovice - 3.místo.

Rekordy -

  • Česká extraliga - v počtu vstřelených branek v jednom zápase playoff 5+2 (1997)

Trenerská kariéra -

  • (2010 - 2010) : HC Uničov (trénoval od 1. kola až do 18. kola)

Reprezentace - byl členem Českého národního týmu na Zimních olympijských hrách v roce 1994 a v letech 1994 a 1995 na mistrovství světa.

 

Rozhodně není obvyklé, aby některý hokejista válel na domácích kluzištích ve čtyřiačtyřiceti letech. Loni něco podobného platilo v případě Dominika Haška, také východní skupina druhé ligy má svého veterána. Přes mantinely tam znovu skáče Tomáš Sršeň - bývalý vynikající útočník Olomouce, Brna a především Vsetína, který s hokejem prošel svět a zaznamenal spousty úspěchů. Důrazný bojovník je v současnosti spolumajitelem druholigového Uničova, po delší odmlce znovu oblékl brusle a vzal do ruky hokejku.

Proč? Vysvětlení je jednoduché, chce pomoci svému týmu v boji o udržení. "V soutěži letos platí nové podmínky, do baráže smí nastoupit jen ti, kteří předtím sehrají za mužstvo padesát procent utkání. Abych to splňoval, šel jsem znovu hrát. Nemáme tolik finančních prostředků, abychom kádr nějak zásadně posilovali, nikdo k nám už nejspíš nepřijde. Baráž nás podle všeho nemine, chci pomoci, je to taková jistota," reaguje.

Prozatím má za sebou jediný zápas. "Nastoupil jsem proti Frýdku-Místku. Jaké to bylo? Hrůza. Samozřejmě jsem z toho vypadl. Rozhodl jsem se, absolvoval tři tréninky a šel hned do utkání. Chodil jsem vlastně jen na přesilovky, ještě že máme nová pravidla, kdy se při početní výhodě pokaždé vhazuje v útočném pásmu. Nějak jsem to přečkal, teď na sobě makám dál. Trénuju, potím se, věřím, že tak za měsíc by to z mé strany mohlo být lepší," hlásí.

  • Se synem v Uničově, NHL dvakrát za Olejáře

Když se do něčeho dá, nepoleví. Tomáš Sršeň byl vždycky bojovník. Vosa, jak mu říkali, má pořád dost sil, zdraví slouží, ve druhé lize bude Uničovu ještě platný. Během minulé sezony, v níž nastoupil ke 35 utkáním, si zahrál i se synem. Unikátní spolupráce otce a syna Tomáše staršího potěšila. "Bylo to zajímavé, jeden zápas jsme spolu byli i v pětce. Syn je teď v Přerově, říkal jsem si, že by se mohl s hokejem dostat dál. Ale možná nemá takové geny. Ani píli," konstatuje upřímně.

Sršeň měl naopak už v juniorech nastartováno k zajímavé budoucnosti. Výborně bruslil, hrál dravě, dával góly. Začínal v Olomouci, poté válel za Brno, vojenskou službu splnil v Jihlavě. "Jako kluk jsem měl samozřejmě svoje sny. Nejdřív národní liga, pak nejvyšší soutěž. Reprezentace. Všechno se mi splnilo, což je krásné," kvituje. Pokud se ohlédne proti proudu času, má na co vzpomínat. "Nejvíc asi na angažmá v Kanadě. Působil jsem v Edmontonu a bylo to zajímavé po všech stránkách," říká.

Zámořská NHL ještě nebyla tak otevřená Evropanům jako dneska, Olejáři draftovali nejen Sršně, ale také Kořínka, Žemličku, Božka, Ťoupala. Nikdo z nich se do slavné ligy nepodíval, ale Sršeň ano. "Sehrál jsem v NHL dva zápasy, jinak jsem působil na farmě. Oilers předtím získali Stanley Cup, nebylo jednoduché dostat se do základní sestavy. V Kanadě jsem navíc zjistil, že tam hraje roli i to, jakého má kdo agenta, jakou podepsal smlouvu. Trošku mě to mrzelo, ale snažil jsem se poctivě makat a na tohle moc nekoukat," přiznává.

Za Atlantikem dostal jeho styl podobu, jakou poté u Sršně vídali fanoušci třeba při jeho angažmá ve Vsetíně. Hrál agresivně, důrazně. "V tom mě zámoří hodně ovlivnilo. Nebyl jsem typem hráče, který by chodil vyloženě do těla, ovšem nikoho jsem se nebál. Snažil jsem se být soupeřům nepříjemný, trošku je provokovat, rozhodit," upozorňuje. Díky těmto přednostem patřil v 90. letech k oporám reprezentace, s níž startoval na olympijských hrách v Lillehammeru i na šampionátech v letech 1994 a 1995.

  • Zmařený Lillehammer, krásné časy ve Švédsku

Ani jednou se nedočkal medaile, mrzí hlavně olympijský turnaj 1994. "Ve čtvrtfinále jsme prohráli s Kanadou, byl to vyrovnaný zápas. Petr Nedvěd nahrál Kariyovi a ten rozhodl, vidím to jako dneska. Před turnajem jsme vyhráli Švédské hry, ale v Norsku to nedopadlo. Škoda. Hrát na olympiádě pro mě znamenalo splnění snu, od úspěchu jsme nebyli zase tak daleko," soudí po letech. V elitním výběru sehrál 50 utkání, zaznamenal jedenáct branek, ještě na jaře 1997 bojoval o účast na MS ve Finsku, ovšem do širšího kádru zařazen nebyl.

To už byl Tomáš Sršeň oporou Vsetína, s nímž prožil krásné mistrovské časy. Mužstvo z Valašska vládlo extralize, parta mnoha špičkových hokejistů předváděla výborné výkony, které platily na soupeře nejen doma, ale třeba také v Evropském poháru či Evropské lize. "Zážitků je samozřejmě spousta, před Vsetínem jsem působil ve Švédsku, konkrétně v Leksandu a Rögle. Během sezony 1994-95 jsem tam skončil a šel domů, ale z hlediska rodiny byl sever Evropy skvělý. I po hokejové stránce. Kdyby to tam tehdy dopadlo malinko jinak, hrál bych na severu určitě dál. Strašně se nám ve Švédsku líbilo," přiznává.

O osudech hokejistů rozhodují někdy maličkosti, návrat z Rögle znamenal pro Sršně možnost hrát o domácí tituly, angažmá v zahraničí si užil později do sytosti. Rodák Olomouce se může považovat za světoběžníka, válel totiž ve Švédsku, Německu, Itálii, Norsku či Dánsku. "Třeba norský hokej nebyl zase tak špatný, jak si tady mnozí mysleli. Tvrdím, že tři tamní nejlepší kluby by mohly klidně hrát naši extraligu. Cizinec to nikde nemá jednoduché, všude jsem musel dokazovat, že na to mám."

 

  • V Uničově bojujeme s ekonomikou i s výchovou mladých

Myšlenky na návrat a možná i na konec s hokejem začal pociťovat až v Dánsku, sezonu 2006-07 trávil v barvách Fredrikshavenu. "Byl jsem tam sám, bez rodiny. Manželka tu měla práci, doma byly i děti. Ztrácel jsem chuť do hokeje. Seděl jsem v kabině a sám sebe se ptal, co tady vlastně dělám? Najednou se mi nechtělo chodit na zimák, jezdit autobusem k zápasům. Bylo to stejné jako třeba u Romana Turka. Chyběla mi motivace, chut," popisuje.

Ale později to v sobě zase našel. Hokej hraje dál, za což vděčí také zdraví. "V mládí jsem hodně trénoval, navíc jsem měl štěstí, že mě nepotkaly žádné vážnější operace. Sport mě pořád baví," připouští. Poslední dobou působí Tomáš Sršeň v Uničově, kde je spolumajitelem druholigového klubu. "Otec tu trénoval, později jsem byl osloven dalšími lidmi, jestli bych nešel do vedení klubu. Souhlasil jsem. Hraju, dělám manažera, starám se o spoustu věcí. Bojujeme hlavně s ekonomikou. I s výchovou mladých. Dneska to není jako za našich časů, řada věcí se změnila," povzdychne si.

Do Uničova pravidelně dojíždí z Olomouce, kde je doma. Má spoustu povinností, ale zůstal u hokeje. "Přesně tak jsem si to představoval," konstatuje Sršeň. Bývalé kamarády potkává nejvíc na stadionech celé republiky. "Vídáme se, třeba s Jirkou Dopitou. Ale v sezoně moc ne, spíš v létě, třeba na tenise," říká. Sršeň před časem musel překonat i nešťastnou soukromou událost, která ho zasáhla.

V březnu to už budou tři roky, kdy někdejší reprezentant autem srazil cyklistu, který posléze podlehl vážným zraněním. Stalo se na silnici mezi Chomoutovem a Štěpánovem, cyklista vjel do protisměru, Sršeň se svým peugeotem nemohl nic dělat. "Pořád mám tu bouračku v sobě. Vina mi prokázána nebyla, ale stále mě to mrzí. I takové věci se přihodí... Sice jsem tomu nemohl zabránit, ale nikdy na to nezapomenu," uzavírá.

 

  • Tomáš Sršeň - hokejový rekordman

Rozhodl jsem se oprášit jeden starší článek, který pamatuje vznik nových stránek HC Uničov. Snad se těm, co ho ještě nečetli bude líbít. Na konci článku můžete omrknout video o "vose" a jeho rekordu v playoff

Narodil se 28.srpna 1966 a stejně jako jeho otec Josef Sršeň se od mala začal věnovat lednímu hokeji. Jeho sportovní kariéra se nastartovala v roce 1984, kdy jako osmnáctiletý mladík nastupoval za HC Olomouc. Po vydařené sezóně v nedaleké Olomouci přestoupil do Brna, kde hrál tři roky za tamní Zetor Brno. V roce 1986 se mu podařilo společně s českou reprezentací do 20 let získat 5.místo na Mistroství světa.

Dva roky poté, co trávil v Dukle Jihlava přišel asi největší zlom jeho kariéry. Draft do zámoří! První sezónu trávil v klubu AHL Cape Breton Oilers. Tým, jenž je farmou Edmontonu Oilers, do kterého se Tomáš Sršeň probojoval na rok 1990-1991. Po NHL následoval další rok v AHL, odkud se vrátil zpátky do Evropy. Konkrétně do švédského klubu Rogle Angeholm, kde se stal v roce 1994 nejlepším střelcem soutěže. Dobrých výsledků v zahraničí si museli všimnout i reprezentační trenéří, kteří Tomáše nominovali jak na Mistroství světa, které se konalo v Itálii, tak na Olympijské hry v Lillehammeru.

Po vcelku úspěšných reprezentačních startech se "vosa", jak ho všichni přezdívají, vrátil do české extraligy, kde trávil největší úspěchy ve své kariéře, společne se spoluhráči ze Vsetína. Od roku 1995 posbíral v řadě celkem 5 extraligových titulů! Celých pět let nastupoval vedle známých hračů jakými byli např. Jiří Dopita, Roman Čechmánek, Martin Procházka, Pavel Patera a spousty dalších vynikajících hokejistů a reprezentantů.

Po veleúspěšném období ve Vsetíně přestoupil Tomáš Sršeň do německého klubu Essen Mosquitoes, kde vydržel jen jeden rok a poté se vrátil zpátky do České Republiky. Mezi roky 2000-2001, kdy sezónu začal v Havířově odešel do Vítkovic, se kterými získal pěkné extraligové 3.místo. O rok později se vrátil zpátky do Německa, kde dlouho nevydržel a zkusil šance v Itálii. V dalších letech se nadobro vrátil do své rodné země, kde zůstal dodnes.

Jeho snem bylo nastoupit v zápase společne se svým synem, což se mu v Uničově splnilo.

Třeba se hokejový klub v Uničově jednou dočká toho, že všichni z tribun budou domácí tým povzbuzovat: "Sršni do toho!"

Největší úspěchy v kariéře -1986: MS U20, 5. místo
1994: Nejlepší střelec švédké ligy, 1. místo
1994: MS, 5. místo
1994: ZOH, 5. místo
1995: Extraliga ČR, 1. místo, (HC Vsetín)
1995: MS, 4. místo
1996: Extraliga ČR, 1. místo, (HC Vsetín)
1997: Extraliga ČR, 1. místo, (HC Vsetín)
1998: Extraliga ČR, 1. místo, (HC Vsetín)
1999: Extraliga ČR, 1. místo, (HC Vsetín)
2001: Extraliga ČR, 3. místo, (HC Vítkovice)

Zajímavosti -
Poprvé draftován: 1987 - Edmonton Oilers jako 147. hráč
All-Stars v Extralize: 1996, 1997
Nejlepší střelec švédské ligy: 1994
Mistr ČR: 1995, 1996, 1997, 1998, 1999
Stále drží rekord České extraligy v počtu vstřelených branek v jednom zápase playoff 5+2 (1997).

O autorovi

  • Jméno LUCky.luKA
  • Region Karlovarský kraj
Můj profil