« Domů | Výsledky NHL 2011/12 » | Libye » | Jan Rokycana » | Vysídlení Němců z Československa 1946 » | Horatio Nelson » | Postupimská konference 1945 » | Jaltská konference 1945 » | Norodom Sihamoni - Kambodža » | Royal Navy - součastnost » | Royal Navy - historie »

Výběr různých mailových článků

  • Jak vlastně vzniká láska?

O zamilovanosti často hovoříme až téměř s despektem jako o pouhé „chemii“. Jaké látky skutečně vznikají a jak dlouho je naše tělo je schopno produkovat? Jakými fázemi prochází vztah zamilovaných v prvních týdnech a měsících?
 
Láska tisíckrát skloňovaná
Fenomén lásky se objevuje v mnoha variantách napříč celou řadou uměleckých disciplín a ovlivňuje zásadně naše životy. Podle odborníků láska představuje stav, který je v podobě, v jaké jej známe, typický zřejmě jen pro člověka. Velmi dobře víme, že vše, co v lidském životě hraje významnou úlohu, má také nějakou funkci z hlediska života člověka jako takového, jeho vývoje a potřeb.

Podle psychologů hrají láska a zamilovanost svou nepostradatelnou úlohu především jako pojítko, pomáhající udržet lidský pár na dobu nezbytně nutnou ke zplození potomka, jeho narození a výchově.
 
Podle sociologů je nejintenzivnější období lásky omezeno na čtyři roky
Například profesor MUDr. RNDr. Luboslav Stárka, DrSc. z pražského Endokrinologického ústavu vysvětluje, že „láska je pevně zakotvena v evoluční historii člověka, v jeho biologii i biochemii. Sociologické studie ukazují, že toto období je omezeno na čtyři roky – počítáno od začátku vztahu. Příroda to tak zařídila, že během čtyř let žena může otěhotnět, porodit a dítě se stane mírně samostatné. Toto čtyřleté období pak může prodloužit příchod dalšího potomka. Když zamilovanost odezní, přichází vztah, který je založen na jiných, vyšších hodnotách, nebo rozchod.“

Jak reaguje náš mozek, když jsme zamilovaní?
Kromě toho, že si jsme vědomi hodnot, které nám partnerský vztah přináší, představuje zamilovanost také stav, jenž je doprovázen mnoha neurologickými ději.

Moderní zobrazovací metody využívané při výzkumu mozku prokázaly, že v době zamilovanosti dochází v mozku k aktivaci a deaktivaci mnoha specifických míst. Bylo ověřeno, že hlavní úlohu hrají žlázy s vnitřní sekrecí vylučující hormony, a to hypotalamus, hypofýza a nadledviny.

Láska jako chemická intoxikace
Silné bušení srdce, zpocené ruce a zrychlený dech. Tyto symptomy provázejí nejen stresové situace, ale objevují se i ve chvíli, kdy se díváme na svůj protějšek. Odborníci této fázi lásky říkají romantická zamilovanost. Nelze se proto divit, že pochody, které se v těle během zamilování dějí, jsou tak silné, že je někteří vědci přirovnávají až k chemické intoxikaci.

Odborníci ve svých závěrech zacházejí dokonce tak daleko, že se shodují i na tom, že během zamilovanosti organismus vykazuje známky velmi podobné stresu nebo závislosti.
 
Tvoří se stejné hormony jako při stresu
Jaký je důvod pro tvorbu stejných hormonů, jaké se tvoří ve chvíli stresu? Podle odborníků je možné říci, že stresové situace usnadňují tvorbu nových sociálních vazeb a intimních svazků.

Euforie doprovázející zamilovanost je tak svázaná s produkcí hormonů adrenalinu, kortizonu, noadrenalinu a dopaminu, tedy hormonů, které se do organismu vylučují právě při stresové zátěži.

V prvním období lásky se zároveň v těle vyplavují látky zvané aminy, které se svým účinkem podobají návykovým látkám. Na této úrovni hraje zřejmě významnou úlohu fenylethylamin a látky jemu příbuzné. Zamilovanost tak skutečně lze přirovnat například k narkomanii, při každém kontaktu pak dochází k dalšímu a dalšímu vyplavování fenylethylaminu, který zamilovaného naplňuje pocitem štěstí a euforie.
  • Častý sex zkrášluje, omlazuje a.. prodlužuje život!

Čilý sexuální život není jen zárukou dobrého pocitu a mladistvého vzhledu. Podle nového výzkumu také pomáhá prodloužit délku života.

Americký expert na stárnutí Dr. Eric Braverman vydal knihu s názvem Younger (Sexier) You – Mladší (více sexy). Tvrdí v ní, že sex nejen zvyšuje hladinu hormonů, což nás udržuje mladé, ale také podporuje metabolismus, mozkové funkce, činnost srdce a imunitní systém.

Jak přijít k chuti
Co podle Bravermana pomáhá udržovat sexuální aktivitu? Káva prý zvyšuje libido, burské oříšky podporují vzrušení, avokádo prohlubuje příjemné pocity a tmavá rýže působí proti frigiditě.

Lékař také poukazuje na předchozí studie z univerzity v severoirském Belfastu. Podle ní je sex třikrát týdně zárukou, že nebezpečí infarktu nebo mrtvice u mužů klesne na polovinu.

Orgasmus je zbraň proti infekcím
„Orgasmus je výbornou zbraní proti infekcím. Vzniká při něm o pětinu víc imunitních buněk. Sexuální aktivita starších mužů je také dobrou prevencí před rakovinou prostaty. Nejlepšími afrodiziaky jsou chřest, banány, kapusta, celer, fíky, ústřice a mořské řasy,“ tvrdí Braverman.

Nejde ale o pouhý mechanický sex. Zdravé sexuální funkce jsou také o reakcích mozku na podněty, které mu vysílá tělo.

Když je mozek na vrcholu činnosti, produkuje chemické látky ve správném množství. Snížená chuť na intimní chvilky může být prvním znakem, že se nevytvářejí čtyři základní chemikálie – dopamin, acetylcholin, kyselina gama-aminomáselná a serotonin.
  • Dobrovolně bez sexu? Proč to lidi dělají!

Zní to neuvěřitelně. V dnešní době, která již postrádá jakákoliv tabuizovaná témata a naprostá otevřenost je i v oblasti sexu a erotiky, se mnozí z nás rozhodnou pro dobrovolný celibát. Jaké jsou nejčastější důvody?
 
Jakkoliv si třeba něco podobného nedokážeme sami představit, přirozeně nás napadnou otázky: Z jakých důvodů volí muži či ženy dobrovolný celibát? Je zříkání se sexu k něčemu dobrému? Může krátkodobé odmítání sexu zlepšit sexuální život?

Nedávné výzkumy, které se objevily v médiích, ukázaly, že téměř každý dvacátý vztah je z nějakého důvodu celibátní. Kromě toho bylo zjištěno, že jedno procento lidí je asexuální, takže tělesnou přitažlivost k druhým vůbec necítí. Přesto je volba života bez sexu pořád velkým tabu.

Celibát může uspokojovat

Jakkoliv je v současné době skloňován sex na sto způsobů, nemít sexuální touhu lze podle některých odborníků také považovat, navzdory všem mýtům a předsudkům, za normální.

Intimní život bychom neměli považovat za nutnost, bez které nepřežijeme. Dobrovolný celibát může mít nejrůznější důvody od několika nevydařených vztahů přes pracovní vytíženost až po příliš častý sex.

Pokud se pro celibát z jakýchkoliv důvodů sami dobrovolně rozhodneme, skutečně se nám může podařit odolávat chuti na sex a lze pociťovat uspokojení z jeho odkládání.
 
Není to škodlivé?

Na druhou stranu se však objevují i názory, že sexuální abstinence není zdravá a pro lidský organismus je nepřirozená. Pro psychiku i tělo je přirozená přiměřená sexuální aktivita v průběhu celého života, samozřejmě i s možnými přestávkami, které si vyžádají různé životní situace.

Lze tedy říci, že odříkání se sexu v určitém životním období neškodí a může mít i řadu prospěšných efektů, jako je například pozdější zkvalitnění sexuálního života či možnost hledání odlišného přístupu k sexu.

Hlavně přiměřeně
Ve prospěch přiměřené sexuální aktivity hovoří například i studie zabývající se zdravotním stavem osob provozujících různou míru sexuálních aktivit.

Odborníci z Queens University v Belfastu zjistili, že především mužům středního věku prospíval spíše přiměřeně častý sex než sexuální abstinence. Čím častěji měli pohlavní styk a dosahovali orgasmu, tím byl jejich zdravotní stav lepší a míra předčasného úmrtí se snižovala.
 
Každý je jiný
Základním pravidlem je i v případě sexuálního celibátu, tak jako je tomu v mnoha jiných případech, respektování individuálních situací a potřeb každého jedince zvlášť.

Zatímco některým lidem nevadí sexuálně abstinovat i několik let, aniž by měli nějaké specifické zdravotní potíže, jiní potřebují pravidelný sexuální kontakt a bez něj se cítí frustrovaní. Ani v této oblasti se nevyplácí srovnávat svůj sexuální život s ostatními, v rámci sexuality člověka žádné univerzální parametry neexistují.
  • Pár dobrých důvodů,proč hodně a často sexovat

Sex představuje téma, u kterého s oblibou srovnáváme. Ať již se jedná o frekvenci sexuálních aktivit, sexuální partnery a jejich počet nebo sexuální praktiky.
 
Četnost sexuální aktivity a vztah k sexualitě představuje samozřejmě zcela individuální záležitost. Zatímco někomu přináší sex takové potěšení, že se jej nedokáže vzdát za žádnou cenu, jiný dává přednost sexu jen občas, existují však i lidé, kteří se sexu jsou schopni vzdát.

Podle sexuologů i psychologů jsou všechny varianty možné a je třeba je posuzovat v tom kterém případě. Nelze však také opomíjet, že nám pravidelný a radostný sexuální život může přinášet řadu pozitiv...

Sexualita souvisí s psychikou
Jakkoli si možná nebudeme chtít tuto skutečnost otevřeně přiznat, kvalitní a harmonický sexuální život přináší uspokojení nejen našemu tělu, ale i duši. O tom, že sexualita neslouží výlučně jen k rozmnožování, ale má i řadu jiných funkcí, odborníci již nepochybují. Otázkou zatím je, v jakých oblastech se pozitivní účinky sexu projevují.

Je jich více, než jsme si mysleli. Účinky sexu na naše psychické zdraví a mentální svěžest patří k těm nejpozitivnějším.
 
Sex versus deprese
Ve prospěch sexu hovoří například výzkumy týkající se zdravotního stavu osob, které dlouhodobě sexuálně abstinovaly. Velké počty depresí a lékařských diagnóz stanovících úzkost, paranoiu a dlouhodobé frustrace vyplývají právě z dlouhé abstinence.

Prospěšné jsou účinky terapií, při kterých je doporučováno věnovat se více sexuálnímu životu při lehkých formách depresí. Hlavním důvodem je skutečnost, že při sexu se uvolňují endorfiny, které snižují stres a vyvolávají pocit euforie.

Sexem ke kráse
Sexuální život však má vliv i na zdravý vzhled. Při sexu například ženské tělo produkuje dvojnásobek estrogenů, které pomáhají udržovat vlasy lesklé a pokožku jemnější.

Zajímavým faktem je, že vysoká sexuální aktivita zvyšuje produkci feromonů – látek, které přitahují opačné pohlaví. Dá se tedy říct, že aktivním přístupem k sexuálnímu životu můžeme zvyšovat svou atraktivitu pro okolí.
Při sexu spalujeme nezanedbatelné množství kalorií
Významný je i pozitivní vliv na naši celkovou fyzickou odolnost a výkonnost. Při sexu totiž spalujeme více energie. Při sexuálním styku lze spálit až 200 kalorií, což odpovídá patnáctiminutovému běhu. Navíc posilujeme svaly, pokud střídáme polohy, takže se dá říci, že jde i o příjemnou formu fitness.

Zdravý sex
Pozitivní vliv má sex také na naše zdraví. Před orgasmem vzroste hladina oxytocinu až pětkrát a při samotném orgasmu se ve velké míře uvolňují endorfiny. Tyto hormony tiší bolest, takže mohou pomoci například při mírné bolesti hlavy, artritidě či migréně. Odborníci zjistili, že sex funguje jako lék proti bolesti až desetkrát účinněji než valium. Zároveň milostným životem posilujeme imunitu.

Díky pravidelným sexuálním aktivitám snižujeme riziko nachlazení a onemocnění chřipkou. Uvádí se, že dva pohlavní styky týdně zvýší hladinu immunoglobulinu, který má vliv na posílení imunity v těle, až o třicet procent.
 
S více orgasmy se dožíváme vyššího věku
Sex trénuje srdce, působí blahodárně především na krevní oběh a posiluje cirkulaci v mozku. Díky pozitivnímu vlivu na krevní oběh také prodlužuje věk.

Irská studie, která sledovala tisícovku mužů středního věku v období deseti let, prokázala, že pravidelný sex prodlužuje život. Muži stejného zdravotního stavu a věku mající častěji orgasmy se dožívali vyššího věku a méně často je postihla předčasná smrt. K argumentům, proč se milovat, zařadíme na závěr také prevencí rakoviny.
  • Ženy chtějí samce, ne inteligenta!

Muži, kteří nepobrali moc rozumu, zato mají výrazné mužské atributy jako široká ramena či výraznou čelist, mají štěstí. Právě oni jsou předmětem tajných představ žen v plodné fázi menstruačního cyklu.

Nové výzkumy, které potvrzují, že lidské chování se od dob lovců mamutů příliš nezměnilo, byly zveřejněny v odborném časopise Evolution and Human Behavior.

Odborníci z Mexické a Coloradské univerzity provedli rozhovory se 66 heterosexuálními páry, v nichž se věk žen pohyboval mezi 18 a 44 lety. Manželství trvala od jednoho měsíce do dvaceti let.

Vede typ macho
Vědci dlouhou dobu spekulovali, že ženy v plodném období přitahují muži, které můžeme označit jako ­„macho“ – svalovci s výraznou bradou, silnými čelistmi, úzkýma očima a zřetelným obočím. Poslední výzkum hypotézu potvrdil.

„Tyto rysy jsou důkazem dobré genetické kvality, protože svědčí o tom, že jedinec nejen že dokázal přežít, ale zároveň mohl ještě investovat energii do vytvoření patřičných rysů. Čelisti a obočí jsou známkou hladiny testosteronu,“ uvádí se ve zveřejněné zprávě.

Inteligence touhu nezvyšuje

Studie tohoto typu byla provedena poprvé a vědce postavila před nepochopitelný problém – proč ženy nepřitahují nadprůměrně inteligentní badatelé?

„Zjistili jsme, že inteligence nemá na sexuální zájem partnerek žádný vliv, i když i ona svědčí o dobrých genech,“ vysvětluje spoluautorka výzkumu Christiane Garver-Apgarová.
  • Ženské slzy = žádný sex!

Izraelští odborníci na nonverbální komunikaci zjistili, že ženský pláč snižuje hladinu testosteronu u mužů.

Muži, kteří se experimentu zveřejněného v časopise Science Express zúčastnili, byli požádáni, aby čichali k slzám žen plačících při smutných filmech.

Pláč znamená nemám zájem!
Profesor Noam Sobel se svým týmem z Weizmannova institutu v Tel Avivu předpokládal, že slzy v mužích probudí zvýšenou empatii. Jak srdeční a dechová frekvence, tak obsah hormonu ve slinách i zobrazení mozkových vln namísto toho ukázaly na pokles sexuálního vzrušení.

Chemické látky v slzách jsou podle vědců signálem: "Ne, nemám zájem."

Sobel říká: "Komunikace je pro přežití zásadní. Savci – a tudíž také lidé – pro ni používají i čich. Využití chemického signálu, jenž okolí sdělí, co chcete, nebo nechcete, je velmi efektivní. Zvlášť jde-li o sex."

Zajímavé je, že experti chtěli k výzkumu použít slzy žen i mužů, ale na oslovených izraelských vysokých školách se našel jen jeden jediný dobrovolník mužského pohlaví, který věřil, že se dovede snadno rozplakat.

Slzy jako lék
Vědci doufají, že vliv slz na sexuální touhu může sehrát svou roli i při léčbě rakoviny. V současnosti totiž existuje mnoho chorob, které se léčí snížením hladiny hormonu testosteronu. Mezi nejvážnější patří rakovina prostaty.

"Současné metody mají ale řadu nežádoucích účinků. Výzkum slz by je mohl pomoci odstranit," tvrdí profesor Sobel.
  • Největší podprsenka: k dostání bude velikost L

Britská firma Bravissimo uvádí na trh největší podprsenku, která kdy byla v obchodech běžně k dostání. Velikost L odpovídá poprsí neuvěřitelné velikosti dvanáct.

Model Alana je zřejmě inspirován úspěchem podprsenky velikosti KK před dvěma lety. Ukázalo se, že i velikost jedenáct je mnohým ženám malá. Nová podprsenka je k dostání ve velikosti D až L v barvách černé, béžové, bílé a růžové.
 
Prsa stále větší
„Mohlo by to znít trochu přehnaně, ale jen těžko lze docenit, nakolik může dobře padnoucí podprsenka zlepšit postavu, celkový vzhled i sebevědomí. Skoro osmdesát procent žen nosí podprsenku nesprávné velikosti. Náš výzkum ukázal, že přes čtyřicet procent žen v Británii by mělo nosit velikost D a větší – i když o tom samy nevědí. Máme za to, že průměrná velikost poprsí v Británii je 34E,“ řekl mluvčí společnosti Bravissimo.

Nové výzkumy ukazují, že velikost evropských poprsí roste jak se změnami v životním stylu a stravování, tak i s nárůstem nadváhy a obezity.
  • Zírání na prsa? Zdravější než fitko!

Deset minut zírání na vnady Pamely Anderson se rovná půl hodině v posilovně.
 
Pětileté studium, kterému se pravděpodobně s velkou chutí podrobilo 200 mužských subjektů, dává mužům do rukou velkou zbraň. Vyplývá z něj totiž, že pravidelné každodenní okukování ňader může prodloužit mužům život až o pět let. Co říkáte, není to dobrý argument pro vaši přítelkyni?

A co víc, za tímto výzkumem totiž stojí žena. Karen Weatherby svou studii prováděnou v Německu publikovala v prestižním The New England Journal of Medicine. Polovina mužů byla nucena pravidelně každý den koukat na obrovské prsy. No, nucena...

Z výsledků bylo jasné, že desetiminutové pokukování zatíží váš kardiovaskulární systém stejně jako třicet minut aerobiku. A takto trénované srdce zocelí váš organismus. Výsledkem je fakt, že muži, kteří si užívali zírání na prsa, měli nižší krevní tlak, snížil se u nich i výskyt srdečních nemocí a také tep, což nám v redakci přijde trochu podivné. Referenčním vzorkem byla skupina mužů, kterým byl pohled na velká ňadra odepřen.

Podmínkou takového zírání a vlastně cvičení je ovšem, aby cíl mužských pohledů byl náležitě obdařený. Takže pokud máte v okolí ženu nápadně podobnou Pamele Anderson či modelce Jordan, běžte udělat něco pro své zdraví...
  • Opravdu šťastná láska? Nespěchejte se sexem!

Mladí lidé si v současnosti v drtivé většině nedovedou představit, že by do jejich partnerského života nepatřil sex. Nové studie ale ukazují, že pokud na něj nespěchají, jejich vztah bude hlubší a trvalejší.

Američtí vědci srovnávali údaje z dotazníku o partnerských vztazích 2 035 osob. Z databáze vybrali jedince, kteří si demograficky odpovídali.

Součástí otázek byla věta: "Kdy jste se svým současným partnerem začali se sexem?"

Vztah je víc než sex
Statistickou analýzou vyšlo najevo, že vztahy dvojic, které s intimním životem počkaly do svatby, jsou o více než pětinu stabilnější než u partnerů, kteří spolu začali spát hned po seznámení.

Zdrženlivé páry také uváděly o 20 procent větší spokojenost se vztahem a o 15 procent vyšší uspokojení ze sexu.

"Výzkum se zaměřil na pocity respondentů, ne na délku vztahu," upozorňuje vedoucí studie Dean Busby, profesor z Brighamské univerzity, a dodává: "Ve vztahu jde o víc než o sex a my jsme zjistili, že ti, kdo si počkají, jsou později šťastnější. Je to zřejmě tím, že se spolu naučí přednostně komunikovat a řešit problémy."
  • N.Portman: Poprvé ve vášnivých scénách nahá

Obdivovatelé americké herečky izraelského původu Natalie Portmanové se mají na co těšit. Na internetu se nově objevila upoutávka na její nový film, v němž se miluje zcela nahá s Ashtonem Kutcherem, a poté se spolu oba sprchují.

Podle serveru shortnews.de má jít o natolik frivolní záběry, že uživatel webu je před jejich zhlédnutím nejprve vyzván, aby kliknutím potvrdil svou plnoletost.

Zatímco Kutcher – hollywoodský krasavec a manžel hvězdné Demi Mooreové – si již zahrál různé "lechtivé" role, pro Portmanovou, která má židovské a polské kořeny, to podle zmíněného serveru bude zatím "nejžhavější prezentace" na stříbrném plátně.

Do filmové historie se Natalie Portmanová nesmazatelně zapsala již jako třináctiletá, kdy si po boku Jeana Rena zahrála roli malé Mathildy v Bessonově thrilleru Leon.
 
Přesvědčil ji Slovák
Aktuální snímek režíroval Ivan Reitman, režisér původem ze Slovenska, který má na svědomí například legendární Krotitele duchů. Jako ostatní jeho filmy i tento bude komedie. Vypráví o vztahu dvou mladých lidí, který se má odehrávat jen ve fyzické (neboli sexuální) rovině. Jenže po čase si oba milenci uvědomí, že je mezi nimi víc.

V českých kinech bude mít premiéru v březnu a ponese název Hlavně nezávazně. Bohužel, videa, která unikla, majitel práv rychle zablokoval, takže musíte vzít za vděk jen trailerem, který odhaluje jen málo, ale zato hodně slibuje. Na zbytek si budete muset zajít do kina.
  • Jak se vypořádat s jejím ex!

Nabalit si holku je obvykle spojeno s euforií. Záhy ale zjistíte, že každá dívka má minulost a v ní figurují jiní muži. Problém bývá vypořádat se s dědictvím toho posledního.

Vytvořte nové vzpomínky
Staré vzpomínky se nejlépe vymažou vzpomínkami novými. Takže jí je musíte pomoci vytvořit. V prvních měsících vztahu proto mějte připraven fotoaparát a foťte všechno možné – pokud možno společně.

Dejte jí některé z vašich triček, které vás bude připomínat. A samozřejmě dělejte spoustu věcí společně. Vytvořte si vlastní minulost, ve které pro ostatní není místo.

Uveďte jí do své party
Když jsou spolu lidé delší dobu, vytvoří si společné přátelé. Vaše nová dívka tak má pravděpodobně společné přátele s bývalým přítelem.

Pak se může snadno stát, že se na některé akci znovu setkají a vzpomínky ožijí. Proto se vyplatí „zasíťovat“ partnerku do vlastní party.

Dejte mu najevo, s kým teď chodí
Trapné situace nastávají zejména tehdy, když někde potkáte jejího bývalého přítele. Někteří muži mají tendenci pustit její ruku a nechat ji, aby se s ním vypořádala po svém. To je ale to, co nesmíte.

V první řadě byste se měli chovat jakoby nic nebo spíše dát ještě více najevo, ke komu teď patří a že o tom neexistuje diskuze.

Nesnažte se ho napodobovat
Možná jejího expřítele znáte, možná ho dokonce svým způsobem obdivujete. Třeba si i říkáte, proč ho opustila a dala šanci vám. Inu, vězte, že to bude mít svůj důvod, a to konkrétně v jeho a vašem charakteru.

Rozhodně byste se tak neměli snažit jejího bývalého napodobovat a dejte si pozor na to, aby se to nedělo ani podvědomě. Zkrátka si vybrala vás proto, jaký jste.

Nesoutěžte

Někteří muži vyhledávají konflikty a snaží se soutěžit za každou cenu. Bývalý přítel vaší partnerky je k poměřování sil ideální objekt. Vyplatí se však odolat nutkání a do soubojů se nepouštět. Těžko vyhrajete nad někým, kdo už prohrál.

Jediné, čeho můžete docílit, je to, že si o vás přítelkyně začne myslet, že jste nevyzrálý.
  • Kouzelný svět Narnie se vrací!

V dalším pokračování Letopisy Narnie s podtitulem Plavba Jitřního poutníka budou Edmund a Lucinka trávit prázdniny u příbuzných společně s nesnesitelným bratrancem Eustacem.

Často tu vzpomínají na Narnii a na dobrodružství, které tam zažili, když jednoho dne z ničeho nic ožije obraz lodi, který visí v Lucinčině pokoji, a oni se skrz něj dostávají zpátky do Narnie. Bohužel i s bratrancem Eustacem.
 
Z moře, kam se pomocí obrazu přenesly, je zachraňuje král Kaspian desátý, kterému děti v předchozím díle, společně se sourozenci Petrem a Zuzanou, pomohly ke královskému trůnu. Nyní se mladý král na své lodi s podivným názvem Jitřní poutník vydává splnit svou přísahu a najít sedm ztracených lordů z Narnie, kteří se kdysi dávno ztratili během nebezpečné výpravy.

Pevensieovi si samozřejmě takové dobrodružství nemohou nechat ujít, jsou šťastni, že jsou zpět v kouzelném království, a tak opět stanou po Kaspianově boku a plují s ním podél nebezpečných ostrovů, ale také přátelskými vodami a všude zažívají veliká dobrodužství. Na konci své cesty se dostanou až na samý konec světa…
 
Dětská klasika
Film Letopisy Narnie: Plavba Jitřního poutníka je filmovou adaptací třetího dílu slavné knižní série spisovatele C. S. Lewise. Letopisy Narnie se řadí mezi klasiku v oblasti dětské literatury a jsou autorovým nejznámějším dílem.

Přeloženy byly do více než 47 jazyků a  po celém světě se prodalo přes 100 milionů výtisků. Filmové adaptace prvních dvou dílů - Lev, čarodějnice a skříň a Princ Kaspian byly uvedeny v letech 2005 a 2008, přičemž celosvětové tržby za oba díly přesáhly 1,1 miliardy dolarů. Ve filmu Letopisy Narnie: Plavba Jitřního poutníka se kouzelné království poprvé představí ve 3D.
 
  • Dnešní horoskop STŘELEC - 28.1.2011
Dnes večer budete vystaveni erotickému pokušení a svádivým myšlenkám, za kterými stojí symbolika Venuše ve vašem postavení. Źe je nakonec lépe se podobným silám bránit, než se dát zlákat nebo podlehnou nutkání se jimi nechat úplně ovládnout bude opravdu těžké. Co si však nakonec vyberete bude zaležet jen na vás.
  • Obecný horoskop SAGITTARIUS -
Životní rozvoj dosáhl svého a vše se ukládá k odpočinku a směřuje k jisté formě přežívání a hledá se nejlepší směr a cíl, jak toho dosáhnout. Na změny se musí vynaložit obrovské množství energie a vývoj se může vydat se novou cestou. Zraje čas pro poslední ohnivé a výbušné znamení Střelce. Tam, kde Štír hledal problémy a chyby, hledá Střelec cíl a nápravu. Střelec je mistr ve vytváření dramatických situací, za což může z časti jeho cholerický temperament, který zjemňuje značným smyslem pro nadsázku a humor, daný vládnoucím optimistickým Jupiterem. Vnitřním založením je to znamení energické, nadšené, optimistické a rychle se rozhodující, ale ne vždy dobře. Jsou to velmi emotivní lidé s mírně převažujícími extrovertními sklony, se značnou představivostí i s jakousi jasnozřivostí, které se nebojí své představy v jakékoliv podobě sdělovat ostatním. Vůči druhým lidem je to znamení dosti rezervované, uzavřené a do větší aktivity se musí trochu nutit. Střelci jsou nezřídka nositeli nezničitelných ideálů, jako je smysl pro fairplay, čestnost, velkomyslnost. Ve větší společnosti jsou velmi družní a přizpůsobiví, ale zároveň chtějí být v mnoha ohledech nezávislí. Jsou to lidé upřímní, nadšení, spravedliví, odvážní, se sklonem se občas uvolnit a prožít si svá dobrodružství, a to v jakékoliv duchovní rovině. Střelec je člověk ušlechtilý a přímočarý, se sklonem k hlubokým filozofickým či náboženským úvahám, obvykle rovněž i sportovně založený. V nepříznivém postavení planet se však rychle stává chlubivý, upovídaný, přehnaně důležitý, příliš horlivý a velmi neklidný. Ale závažnější těžkosti mu více způsobuje nedostatek mírnosti a taktu, kdy tětivu svého luku natahuje silněji, než ve skutečnosti může zvládnout a potom se pro své okolí může zdát příliš ukvapený, impulsivní až nesnesitelný. Přesto Střelec pro svoji jinak dobrosrdečnou povahu bývá velmi oblíbený, jeho životní vzestup je pomalý, ale jistý. Manželství je často pozdní po mnoha předchozích stycích. Mládí nemusí být šťastné, často prožívá hmotné či duševní utrpení. Ke zklidnění a zajištění existenci dochází uprostřed života. Uplatňuje se v oblasti filozofie, práva, náboženství, jako cestovatel, sportovec, voják, podnikatel, chovatel koní či psů, novinář, reklamní agent, spisovatel nebo politik.
  • Barvy a kameny
Barvy spojované s tímto znamením: Červená , Oranžová .
Kameny příznivé tomuto znamení: sněhový křemen, opál, mahagonový obsidián.

<a href=http://cialisn.com>buy generic cialis</a>
where can i buy cialis online safely http://cialisn.com

Přidej komentář

O autorovi

  • Jméno LUCky.luKA
  • Region Karlovarský kraj
Můj profil