24.Březen 2009,15:07

Vlkodlaci. Rasa silných, chlupatých a dravých jedinců. Přesto, že je na mnoha LARPech možnost ztvárnění těchto zplozenců pekla, mezi hráči moc populární nejsou. Téměř při každém Underworldu jsme měli problém s obsazením těchto míst. Ptali jsme se proč a dostalo se nám odpovědi, že kostým na vlkodlaka je náročný na přípravu. Málokdo ví, že to nemusí být nikterak obtížné.

 

Celkový vzhled vlkodlaka by měl být založen především na mohutnosti. Veškeré vycpávky, kožešiny a staré hadry jsou vhodnými adepty na materiál. Vlkodlak má několik tělesných prvků, které by neměly být opomenuty: předně jsou to samozřejmě pařáty, dále ocas, hrb a morda (tlama).

 

Pařáty

 

Pro lepší představu o výrobě pařátů jsem připravila obrazový návod. Pařáty, jež zde prezentuji, jsou bezpečné, lehké a přitom se dají rychle sundat i nasadit, což v některých vyhrocených chvílích zajisté oceníte:

 

 

1) Budeme potřebovat pracovní rukavice, karimatku, karton a kobercovou pásku. Já osobně preferuji PowerTape, ale samozřejmě můžete použít jakoukoliv jinou pásku, stejně jako můžete karimatku nahradit těžším (ale tím pádem hůře ovladatelným) kobercem (viz výroba mačety).

 

2) Z kartonu si vystřihneme 4 prsty a 2 palce, které nám poslouží jako výztuž. Dle libosti můžete dát několik vrstev, ale je to relativně zbytečné. Díly „A“ jsou příslušné palcům, tudíž budou kratší než ostatní prsty. Nezapomínejte, že kartonové výztuže jsou přibližně o 1-2 cm užší a kratší než karimatkové části, a tím pádem finální délku určují karimatkové díly. Celkovou délku pařátů doporučuji do 50 cm, ale pro jistotu si skontrujte pravidla zbraní na akci, aby jste se vešli do místní délkové tolerance.

 

3) Kartonové výztuže umístíme dle obrázku a zajistíme kusy kobercové pásky. Od této chvíle je důležité provádět další lepení s rukavicí nasazenou na ruce (obalování zvládnete i jednou rukou, ale lepší je požádat kamaráda/přítele/maminku o ztvárnění držáku), abyste obalením rukavici příliš nestáhli a tím pádem i zmenšili.

 

4) Na vnější strany prstů přiložíme karimatkové díly a přimáčkneme je hranami k sobě. Zajistíme proužky kobercovky, takže nám drápy vytvoří plastický tvar. V této fázi je zásadní připevnění pařátů k rukavici. Při neopatrném sundávání by se Vám totiž mohlo stát, že rukavici z dalších segmentů vytáhnete nebo se vám otočí prsty na ruby, což může být při jejich dalším nasazení problém. Nejjistější je drápy přišít, ale poslouží i kvalitní páska.

 

5) Celé pařáty obalíme, stejně jako u dýky je nejlepší páska nepromokavá. Na závěr si pařáty můžete kožešinami, kůží nebo jinou barvou pásky dotvořit podle své libosti.

 

 

Ocas

 

Máte pravdu, tento díl kostýmu příliš času nezabere. I když... záleží jaký ocas chcete. Klasickou oháňku zřejmě nemusím popisovat: provaz, nejlépe obalený kůží či hnědou látkou, s „bambulkou“ na konci, který se přiváže k poutku na pásek na kalhotách.

Druhou možností je vyrobit pevný ohon na drátěné či linové konstrukci, který drží tvar, a pokud ho vhodně zastrčíte za kalhoty, drží ve vzpřímené poloze.

 

Hrb

 

Hrb úzce souvisí se svrchním oblečením, tzn. v nejlepším případě kožich nebo alespoň kožešina přehozená přes ramena, kožená bunda, otrhaná vesta s přidělanými řetězy, kusy kožešin nebo látky. Barvu laďte do hnědé a pozor na dlouhé kabáty, na některých akcích byste mohli být bez dalších doplňků zaměňováni s upírem. :-)

Hrb může být v podstatě jakákoliv náplň (např. smotané prostěradlo, mikina, ale i batoh), který narveme pod svršky v místě, kde chceme hrb mít. Nejefektivněji vypadá za krkem, opticky vás udělá vyššími a mohutnějšími.

 

Morda

 

Úprava obličeje je samozřejmě individuální záležitostí. Můžete se namalovat tělovými barvami, masku si sami vytvořit z papírové hmoty či jinak rukodílným způsobem, nebo si koupit karnevalovou vlkodlačí masku. V kamenných obchodech i on-line se dají sehnat i laciné a přitom efektivní masky okolo 150 Kč (www.levneptakoviny.cz).

 

Jsme na konci, doufám že jsem vám alespoň částečně pomohla s realizací vašeho vlkodlačího kostýmu.

-mar

 

 
kategorie: Workshop
vložil: Maranch
Permalink ¤


4 Komentáře:


  • 30.04.2009 20:03:04, Maranch

    V to naprosto souhlasím, viděla jsem třeba pařáty, které měly skoro metr, a i když nebyly nejtěžší, už je to na štíru s bezpečností. No a takové ty vycpané "hadráky" ála chobotnice co jen visí z prstů to je taky něco. :-)

  • 30.04.2009 19:06:47, Kosťa

    Neni zač, som rád že moja správa potešila :) Je vidiet ked niekto najprv porozmýšla nad výrobou pazúrov a nie hŕŕŕ idem si urobit pazúr na každý prst a nech sú čo najdlhšie. Niektorý ľudia skrátka neuvažujú, či sa im v tom potom bude dobre bojovať.

  • 25.04.2009 05:28:56, Maranch

    Mockrát děkuju!!! Šlo mi hlavně o to, aby s nimi mohl bojovat jak začátečník, tak zkušený bojovník, což se vzhledem k tomu, jak se dají upravit, snadno a přitom efektivně ovládat, podle mě nakonec i podařilo... No a hlavně že je využil už i někdo jiný!!! Díky za zprávu. :-)

  • 24.04.2009 22:38:48, Kosťa

    Super návod. Videl som na LARPoch už veľa pazúrov, ktoré používali či už vlkodlaci alebo iné beštie, ale nikdy nemali veľkú trvácnosť. Takto vyrobené pazúry sa ale osvedčili. Určite tento návod pošlem aj kamarátom, čo hrávajú vlkodlakov na Vampire LARPoch. Za návod a obrázky dávam 1* :-)