09.Listopad 2008,14:37

Co je vlastně LARP a jak vznikl? Toto vykládá Wikipedie:

"LARP  z anglického live action role-playing game je formou hraní rolí, kterou hrají živí lidé podobně jako představení. Hráči představují své akce vlastními činy. Mnohdy taková hra vypadá jako divadlo (nejen) ve volné přírodě. Hry bývají pečlivě připravené, skupiny hráčů plánují děj a připravují kostýmy mnoho týdnů a mnohdy i měsíců předem. Larp může být nahlížen jako forma improvizačního divadla - např. italská commedia del´´arte.

U larpu nelze jednoznačně určit okamžik vzniku. Byl „vynalezen“ nezávisle několika skupinami v druhé polovině sedmdesátých let. Tyto skupiny měli společnou zálibu v hraní stolních her na hrdiny, zejména Dungeons & Dragons, a touhu dát hře skutečný rozměr. Kromě stolních her byly zřejmě první skupiny ovlivněny vzdělávacím a terapeutickým hraním rolí, historickými rekonstrukcemi a Společností pro kreativní anachronismus."

Jak se ukazuje, LARP je velmi mladou formou zábavy určené pro specifickou sortu lidí. Je opravdu škoda, že si k této zábavě nenachází cestu víc lidí, ale je pravda, že takto nekomerční druh zábavy těžko přiblížíte masám. Přitom dnešní nabídka her na živo je tak rozsáhlá, že se v něm mohou realizovat všechny věkové i zájmové kategorie. A že je z čeho vybírat: dětské LARPy, gothic punk (legendární rasy a postavy bojují v dnešním čase či budoucnosti, sem patří např. Underworld), historické LARPy/Living history, Science Ficton, městské LARPy, runy, post-apo světy a bitvy. Platí, že při dobře připravených pravidlech lze tyto směry libovolně kombinovat.

Pro dospělé lidi, kteří se s LARPy nesetkali již v mládí, je zřejmě obtížné provozovat tuto zábavu z toho důvodu, že jim přijde určená dětem a pubertálním výrostkům. Je tomu tak i v zahraničí, i když tam se s dospělými setkáte na akcích mnohem častěji. Čas ukazuje, že se však ani toto nestává pravidlem. Nezřídka se stává, že se na akce dostanou dospěláci, které přivedli jejich vlastní děti. Proč taky ne? I u nás se setkáváme se stále vyšším věkovým průměrem a tak se nemusí bát, že by nepotkali své vrstevníky.

-mar

 
kategorie: LARP
vložil: Maranch
Permalink ¤


0 Komentáře: