Rozumný člověk usiluje o život bez bolesti , ne o život příjemný...Aristoteles
29.Duben 2008
Jsem na wás hodná tak tu máte mou seminárku na historické období jménem BAROKO

Zatim sem to ještě nikomu nedala .... takže je na wás jak s tim naložíte !!!!

Baroko :

Baroko či barok (zřejmě z portugalského pérola barroca - perla nepravidelného tvaru , je umělecko-kulturní směr , který vládl v Evropě mezi roky 1600-1750 . Slovem baroko se pak označuje toto období . České baroko má kořeny v Itálii a Španělsku , rozvíjí se v době pobělohorské . Neznamená kulturní úpadek , naopak umění vysoké úrovně dosahuje evropského vrcholu , obohaceno domácími umělci a řemeslníky o nové prvky - přizpůsobení českému prostředí(nejen chrámy , kláštery , paláce , zámky , ale i lidové stavby tzv. selské baroko na venkově - prosté kostelíky , kapličky , selské statky . Spojení nového slohu s lidovo tradicí. Stavby dokonale splývají s okolní krajinou - malby na skle , kroje , mezníky , milníky , rozcestníky , čuby : nejstarší dopravní značky .

Architektura:

kostely ,chrámy mešťanské domy(štíty)

křivky , vlnění , oblouky, kopule (místo pravoůhlých tvarů)

mohutnost , velkolepost staveb , vynikající akustika , vnitřní výzdoba - obrazy v zlacených rámech , mramor , přemíra ozdob , sochy : morové sloupy na náměstích

Kryštof a Kilián Dienzenhoferové - ( Loreta , crám sv Mikuláše ) , Jan Santini - (1677 - 1723)

Bratři Dienzenhoferové : Chrám sv. Mikuláše na Staroměstském náměstí

Baroko v sochařství :

- sochy v dramatickém pohybu , vnitřní napětí , křečovitost , patetická gesta

- Matyáš Bernard Braun (1648 - 1738) - např. : sochy neřestí a cností na Kuksu

- Ferdinand Maxmilián Brokoff (1688 - 1731) - např. :figurární skupiny světců na Karlově mostě v Praze

Móda :

V odívání zvýrazňovala silueta plné tvary . Vládla touha po nádheře a okázalosti . Francie se stala módním atelierem Evropy . Jako manekýnky plnily svou úlohu módně oblečené loutky asi 80 cm vysoké , které putovaly z Paříže do Londýna a později i do ostatních hlavních měst Evropy .

Ženský oděv : Živůtek šatů byl vastužen kosticemi a jeho linii vytvářela šněrovačka ( na jednu šněrovačku až 1kg kostic) . V módě byly výstřihy oválného nebo čtvercového tvaru . Rukávy se zkrátili až k předloktí a zdobily je krajky . Sukně byla vpředu rozřižena a odkrývala sukni jiné barvy . To vše bylo zdobené krajkami . Materiálem na šaty byl hlavně brokát , taft , hedvábí a damašek .

Účesy : velmi složité (pomocí stužek ), lokýnky

Obuv : zaoblený tvar , vyšší rovné podpadky , zdobí je stříbrné spony a stuhy

Ozdoby : perly, zlaté řetězy , drahokamy , vyšívané rukavice , vějíře , krajkové oděvy

Mužský oděv : rozšířený kabátec, rukáv s ohrnutými manžetami , krajkové ozdoby . Nový prvek - vesta . Úzké kalhoty ke kolenům , doplněné jemnými punčochami pastelových barev . Košile je taktéž zdobena krajkami .

Muži nosí paruky(vlasy stočené do loken)

Bohatství a prestiž dvora ve Versaille daly Francii klíčovou roli , určující barokní módu .

Ta opustila strnulost španělského dvora , vestičky , ale zůstaly těsněna tělu . Šaty stále vycházející z rozšířené ''A'' linie , ale byly více stažené dozadu , s více zdobnými prvky jako např. : vyšíváním , stužkami , krajkami... Měly dodat potěšení a vyjádřit krásu .

Bohatství se projevovalo hojným využíváním znamenitých materiálů . Převládla móda dlouhých natočených účesů , a tak mnoho můžu se stala paruka nezbytností . S postupem doby se potřeba stala módou , a móda se stala zákonem .

Život lidí :

Člověk doby baroka byl po celou dobu své pouti životem konfrontován se smrtí . Neustále mu byla dávána křehkost lidského života, který byl podle dobového příměru podoben mýdlové bublině . Přítomnost smrti pak mohl nejvíce pocítit při vypuknutí morové epidemie . Jako vděk za překonání epidemie bylo zvykem stavět tvz. morové sloupy a svatí na nich zpodobnění tak pomáhali bojovat proti moru .

Slavné české barokní stavby :

Křtiny patří k nejstarším a nejpamátnějším poutním místům Moravy (první zmínka již v roce 1237) . Tento kostel s dominantní centrální kupolí vysokou 30 metrů byl postaven v letech 1718-1744 na místě dvou starších gotických kostelů (zvaných ''český a německý'') podle projektu slavného barokního architekta J.B. Santiniho . Jedná se o jeho největší stavbu na půdorysu řeského kříže . Kostel je mnohými odborníky označován za nejkrásnější barokní stavbu v ČR

Popravdě bych se ve středověku narodit nechtěla , ale když nad tím přemýšlím chtěla bych být papežem .

A to z toho důvodu , že ve středověku má církev největší vliv na všechno . Tak by mi lidi museli podlézat , a já bych rozhodla jestli něco tak má být nebo ne .Byla bych bohatá,chytrá a všichni by mně poslouchali dokonce i císař by musel .

autor Naominka | 17:05 | komentáře (0)
O autorovi
Autor blogu
Autor: Naominka
Region: Praha-východ
O mně: nEfIm Co oSoBě nApsAt, MiLUjU ScReAmO , KáMoShE , .,.,JdEm SeLkEm TrDlO (sEm nA To HrDá...XDXDXD) kdO ZnÁ Wí KDo Ne....nO TaQ nApÍsHe eTI cHcE ...na kÁmOsHe nEdÁm dOpUsTiT , RáDa Se bAwIm Ae pLeJ sEm FlEgMoUsH ...XDXDXD WÝmAz
Můj profil
Poslední návštěvy
Markw (2x)
Kaulitzka19 (4x)
alesdrd (1x)
bblondexx (2x)
rodr (1x)
jan.gogin (1x)
popelak24 (1x)
MartinE212 (1x)
Vytvořili
Šablona a grafika od
IN ARIA...

obrázky od
Mario Buffardo

distribuce:
IN ARIA..., kiocciola, NST & GRAFICA DI STILE