Definice

24.Duben 2008 | Drogy obecně

Několik definic:

Toxikofilie není pouze činností lidskou, vyskytuje se i u zvířat. Hmyz s oblibou saje šťávu z narušeného ovoce, která na vzduchu rychle kvasí na alkohol, papoušci se rádi opíjejí palmovým vínem. Na amerických pastvinách se vyskytuje rostlina zvaná loco; zvířata, která ji poznala, už nežerou nic jiného a nakazí locoismem celé stádo. Otrava se projevuje lekavostí, halucinacemi, otáčením kolem osy a končí vyčerpaností a smrtí.

Drogy jsou "jakékoli chemické látky, které způsobují změny tělesné, duševní nebo emoční nebo změny chování jednotlivce.". To samozřejmě působí všechny látky a potraviny. Jiná definice je, že drogou je každá přírodní nebo syntetická látka, která 1. Působí psychotropně, 2. je schopna vyvolat závislost. Oficiálně co drogami (zakázanými) je a co není máme věšinou dáno výčtem, seznamem.

Užívání drog znamená jejich upotřebení jako léku lege artis ve vhodné dávce a ve vhodnou dobu. Zneužívání drog (a jiných pochutin): příliš mnoho, příliš často, v nevhodou dobu.

Drogová závislost se definuje jako "stadium periodické nebo chronické otravy, škodlivé pro jednotlivce i pro společnost, vyvolané používáním přirozené nebo syntetické látky." Typická je tendence pokračovat za všech okolností a zvyšovat dávku. Přeruší-li se příjem látky, objeví se abstinenční příznaky, jejím dodáním zmizí.

Návyk není nutkavá potřeba drogy, ale toliko touha po ní. Tendence zvyšovat dávku je malá nebo vůbec chybí. Závislost je pouze psychická, nikoli fyzická, chybí abstinenční příznaky.

napsal/a: NightLadies 12:51 Link


Komentáře

« Domů | Přidej komentář