Houbičky, gamble (Mushrooms, shrooms)

Psilocybin a psilocin byly nejprve získány z mexických hub psilocybe a stropharia zásluhou etnobotanika R. G. Wassona a "otce LSD" A. Hofmanna; vyskytují se však i v některých středoevropských houbách, jako jsou naše Lysohlávka kopinatá a Lysohlávka česká (Psilocybe semilanceata, Psilocybe bohemica Šebek). Obsah účinných látek odvisí od lokality růstu a klesá skladováním. Normální dávka bývá 20 mg (25-60 lysohlávek kopinatých). 9 - 10 mg psilocybinu aplikovaného podkožně vyvolává euforii, úsměvnou duševní pohodu, zvýšenou usměrnitelnou aktivitu, zdvořilost a uhlazené chování, mikroskopické a jiné barevné vize bez úzkostného doprovodu - "Jako když se dívám na barevnou filmovou operetu.", pocity rozbití a prohloubení časových a prostorových souvislostí, deformace tváří a osob. Všechny barvy (i na bílých plochách), nabývají krásných, teplých, pastelových odstínů, jsou vzájemně sladěny "jako obrazy impresionistů". Bez prudkého myšlenkového tempa a agitovanosti LSD, a bez změn osobnosti jako po meskalinu. Vše většinou končí náhle 6 hodin po aplikaci (lze přerušit např. barbituráty či neuroleptiky). Vyvolává psychickou závislost; kombinace s marihuanou zvyšuje vizualizaci a poruchy vnímání, způsobuje však ukončení tripu, proto se kouří až ke konci, kdy posiluje skomírání efektů.   Dva až tři dny před tripem je vhodné zásobit se informacemi, které budou potřeba, přečíst si nějaké knihy, podívat se na filmy o přírodě. Pak též pustit do pokoje čerstvý vzduch, přinést květiny apod. Hudba je nejlepší klidná a pomalá, bez bicích. Při častém opakování ztrácí zážitek s lysohlávkami svou "božskost", takže je nejlepší omezit se pouze na 4 až 10 dávek ročně.



Mykologický popis Lysohlávky kopinaté je následující:   Klobouček - většinou má průměr 0.5 - 2 cm, většinou vyšší než širší, má tvar úzkého kužele se špičatým výčnělkem (bradavkou), je světle žlutohnědý, s tmavším okrajem, sušením téměř zbělá. Hladký, za vlhka slizký nebo lepivý, nikdy se nerozvíjí. V některých krajích je klobouček plošší, až 5 cm v průměru, bíložlutý často s nazelenalou bradavkou. Po dešti jsou slizké a natrhané rychle získají modrozelenou barvu.

Nožka - 5 až 20 cm dlouhá, o průměru 2 - 3 mm, štíhlá, válcovitá, nepravidelně pokroucená, světlejší než klobouček a často zbarvená do modrozelena směrem k základně.

Lupeny - olivové, šedohnědé až šedočerné, široké a husté. Spóry purpurově červené.

Tělo - tenké, pevné, některým je jeho chyť odporná.

Podobné druhy - Psilocybe cyanescens (nemá na kloboučku výčnělek), Psilocybe fimetaria (roste na hnoji), obě jedovaté.

Test na psilocybin - poškozené tělo houby po 20 - 120 minutách zmodrá (jako inkoust, ale protože je houba žlutavá, vypadá to modrozeleně).

Roste od srpna do listopadu, často ve velkých skupinách v půdě, v trsech trav, na mýtinách, pastvinách, loukách, na okrajích lesů v listí a u cest, ale nikdy ne na hnoji, jako jiné lysohlávky. Není příliš hojná, nachází se zejména v podhorských oblastech (po prudkém dešti a dlouhém hledání). Na ulici se prodává za 10 Kč jedna houbička, takže dávka vyjde i na 500 Kč.



Psilocybin je O-fosforyl-4-hydroxy-omega-N,N dimetyltryptamin, psilocin je defosforovaný psilocybin. Je zajímavé, že tryptamin, serotonin, bufotenin, psilocin a psilocybin mají velmi blízkou chemickou strukturu.

napsal/a: NightLadies 18:17 Link


Komentáře

« Domů | Přidej komentář

Michal 12.05.2011 15:40:28

Lysohlávky rastú aj v Malých Karpatoch - ide o lysohlávku českú a príbuzné druhy. Miesta - Modra harmónia, Častá a vlastne všade, kde sú vhodné miesta. Len treba hľadať. Ale najlepšie je pestovať lysohlávky doma alebo na záhrade či v lese.


ondro 19.12.2010 19:14:38

lysohlavky kopinate na martinskych holiach vyskyt velka luka tam sa vyskytuju v rodinach aj 170 pri sebe


MISKO 15.09.2010 10:47:21

takze ja som miso zo SLovenska
(ZIINA).mal som hubicky asi v 12tych rokoch prví krát a dal som si ich 30 mal som pocit volnosti,uvolnenia,slabe euforie a dobry pocit smiech , plac ,a divne pohybovanie sa ruk, celeho tela. neskor o dlasi rok som si ich dal 40 bolo mi etse lepsie su to velmi krasne pocity stavy euforie a vidiny .poriadna dávka je ked si dá niekto 50-60 hubiciek a t je dovidenia skuste ich su to bomby riadne najdete ich . u naás kopyy.a netrebaju ziadne mexicke ani ziadne :D poviem vám ze okolko ziliny ich je najviac na celom slovensku. LYSOHLAVKY(MARTINSKE HOLE).miesto