Vážený panePrezidente,

 

            Jmenuji se Petra Veselá a studujiBabické gymnázium OPEN GATE.

Píši Vám, jelikožbych se chtěla vyjádřit ke vzniku konfliktu v Darfuru a zdůraznit situaci,které by se mělo pomoci. Což se, podle mě, týče jak ostatních demokratickýchzemí, tak i České Republiky.

            Kmeny Darfurských černých Afričanů akmeny Darfurských černých Arabů sdílejí neúrodnou a na zdroje velmi chudouoblast, ležící na periférii Súdánu, daleko od úrodného nilského údolí.Nedostatek základních životních potřeb vedl v heterogenních kmenovýchspolečnostech k polarizaci na etnickém základě a následným vojenským střetům.

Násilí v Darfurupokračuje do dneška a zdá se, že jediné, co by mohlo pomoci v řešení dodosavadníchsituací je masivní nasazení mezinárodních mírových sil OSN, společně sdůsledným politickým tlakem ze strany nejmocnějších zemí světa.

            OSN může být také i základem řešeníkonfliktu v Darfuru a krokem k vyřešení humanitární krize.

            Bohužel jednotek není dostatek prouchránění tak velké země. A je také velmi málo pravděpodobné, že by vládnívojska mohli tak obrovský problém bez posil vyřešit,

když se zeminenachází žádná efektivní vojenská síla, která by Súdán přinutila změnit jehosoučasnou politiku. Súdánská vláda tak může stále doufat, že konflikt budeeventuálně vyřešen rozhodujícím vítězstvím vládních vojsk.

            Ukazuje se tedy, a poslední zprávy zDarfuru to potvrzují, že bez intervence třetí strany bude súdánská vláda inadále usilovat o vojenské řešení, či minimálně o vytvoření co nejvýhodnějšípozice před případným vnějším donucením k zastavení bojů.

Nejvíce ohrožovánje neustále právě Darfur, kde se nacházejí pouze nedostatečně vybavené jednotkyAfrické unie, proto súdánské vládě vyhovuje právě možnost pokračovat vevojenských operacích a genocidě.

            Bez zásahu intervenčních vojsk nelzezabránit dalšímu vraždění civilního obyvatelstva ani pokračování válečnéhokonfliktu. OSN by mohla pomoci nastolit stav vedoucí k vytvoření takovýchpodmínek, v nichž se ani jedné straně nevyplatí v konfliktu pokračovat. Vsoučinnosti s mezinárodními politickými aktéry a humanitárními organizacemi byjednotky OSN mohly rovněž garantovat bezpečnost a návrat uprchlíků.

            Nezbytné ale také je, aby seodzbrojili veškeré jednotky arabských milicí. Také je ale pro řešení konfliktudůležité ustanovení politické reprezentace Darfurských Afričanů včetněvytvoření jejich vlastních ozbrojených sil. Konflikty v Darfuru nedokážívyřešit totiž ani mírové smlouvy.

            Mezinárodní intervence OSN můžepřinést uklidnění situace izolováním válčících stran a nastolení podmínek pronávrat a integraci uprchlíků. Odzbrojením milicí a ustavením regulérních vojskpodle dohodnutého a přijatelného schématu bude nastolena místní mocenskárovnováha. Za přítomnosti mezinárodních jednotek se může otevřít cesta křešení, ve kterém budou uspokojeny politické a materiální potřeby darfurskýchAfričanů. Oba aktéři konfliktu by tak už neměli mít natolik vážné důvody, abypokračovali v bojích. Přinejmenším náklady války nevyváží možné přínosy míru.Při oddalování účinné mezinárodní intervence však nelze vyloučit další krvavéstřety mezi válčícími stranami.

            A proto si myslím, že do programuOSN by se mělo zapojit co nejvíce vládních stran, vojsk. Čím více dobrovolnýchmezinárodních vojsk by se zapojilo do programu OSN o nasazení třetí strany, dalby se snad problém konfliktu v Sůdánu vyřešit mnohem lépe, než-li vysílánímjednotlivých jednotek do Sůdánu.

Zapojení českýchvojsk do OSN na pomoc Darfuru by přineslo určitě další kapku naděje v tétoválce. Stejně jako u dalších zemí.

 

Děkuji za to, žejste se nad mím dopisem zaobíral a popřemýšlel nad tímto problémem.

Petra Veselá

napsal/a: Pimpula 01:14 | Link


Komentáře

« Domů | Přidej komentář