14.Únor 2008,00:00
Nejstarší dochované valentýnce je 530 let
Nejstarší dochovaná valentýnka, která je uložena v Britské knihovně v Londýně, je vlastně milostný dopis, který 14. února 1477 zaslala jistá Margery Brewsová svému snoubenci Johnu Pastonovi. Svěřuje se v něm, že již požádala svou matku, aby se u otce přimluvila za větší věno. "Jestliže mě však miluješ, a já vpravdě věřím, že ano, pak mě kvůli tomu neopustíš," píše Margery pro případ, že by si otec postavil hlavu.

Její city k Johnovi jsou přitom tak silné, že i kdyby neměl ani polovinu jmění, než má nyní, stejně by ho neopustila. První pergamenové "valentýnky" se údajně objevily už v 10. století a podle některých výkladů to byly první pohlednice s blahopřáním v historii.

Současná tradice velí, aby na svatého Valentýna každý obdaroval milou osobu květinou, drobným dárkem, sladkostí či valentýnkou. Valentýnkou se mnozí připomínají těm, které mají rádi, ale i těm, po jejichž lásce touží. Valentýn je údajně hned po Vánocích nejslavnějším svátkem po celém světě. Během jediného dne změní svého adresáta přes miliardu přáníček.
 
kategorie: Valentýn a vše kolem něj
vložil: SoundmassEnergy
Permalink ¤


0 Komentáře: