Když loď lásky narazí na ledovec, kdo tosnáší lépe - muži, nebo ženy? Naše odpověď zní: ženy. Některé studieukazují mužskou porozchodovou zkušenost jako více depresivní,stresující a úzkostnější.

Muži skrývají bolest

Když od muže odejde žena, jeho prvníreakcí je: „Však já jí ukážu!“ A často to dodrží, vyrazí s kamarády napořádný tah, kde nadávání na ženské prokládá pořádnými frťany. Ale tytoalkoholické vzpoury jsou v menšině, výzkum ukázal, že tak zareaguje asi26% mužů.

Celých 36% má jiné řešení. Chtějí jít zasvou ex, usmát se na ni a poděkovat jí, když to nedokážou, aspoň o tomsní. Obě tyto reakce mají za cíl jedinou věc – zamaskovat jejichskutečné pocity. Nedokáží přiznat sobě ani okolí, že jsou ranění,smutní a rozzlobení. To trvá, dokud si opravdu neuvědomí, že je povšem.

Ženy sice rozchod více prožívají –pláčou, křičí, ale také jsou schopné si po rozchodu vše vyříkat. Protose s tím také dokáží smířit lépe než muži.

Muži mají méně přátel

Jedním z důvodů, proč se ženy přesrozchod lépe přenesou, je, že na rozdíl od mužů, kteří ve vztahuhledají emoční a sociální podporu, jsou ženy mnohem více orientované narodinu. Navíc jsou méně uzavřené a svůj nešťastný příběh vyprávíkaždému na potkání – matce, sestře, sestřenicím, kadeřnici, kamarádkám,kolegyním – a čím víckrát ho řeknou, tím je jejich bolest menší.

Na druhou stranu platí, že muži častocítí počáteční vzrušení z nových možností – hledání nové ženy,sledování NHL bez zbytečných průpovídek... a přesvědčování sebe sama,že jim není tak zle. Tato fáze trvá kolem šesti měsíců, než si mužpřizná, že svou ex zpátky už nedostane.

Muži nenávidí přehánění

Když po rozchodu potká muž novou ženu,je nadšen, že má konečně něco jiného, nového. Jenže po třech, čtyřechnebo i dvou tuctech schůzek si uvědomí, že bude trvat velice dlouho,než se s novou láskou bude cítit stejně dobře a bezpečně jako s ex.

Výzkum na Carnegie Mellon Universitydokázal, že se ženy kromě jiného lépe přizpůsobují rozchodu, protože sijiž v minulosti představovaly, jaké by to bylo bez něho. Kdežto mužijsou na možnost rozchodu naprosto nepřipravení.

Smysl mužů pro emoční bezpečí bývá takédůvodem toho, že chtějí zůstat ve vztahu a proč jim současná přítelkyněvyhovuje. Zatímco ona se již posunuje dál. Ve chvíli, kdy se muž zbavíostražitosti a je připraven jí to říct, už většinou zapíjí s přátelirozchod.

Muži si idealizují randění

Mnoho rozchodů je způsobeno jistouritualizací vztahu, kterou si muž překládá jako stagnaci. Nudí jej tysamé restaurace, ty samé argumenty a opakující se sex. Chce být znovuna lovu, má pocit, že tak opět ožije. Po rozchodu zjistí, že osamělýživot není nic pro něj, že je to práce.

Místo vysněného barového seznamovánízjišťuje, že ztratil intimitu, která jej ve vztahu držela. Studieukazují, že ženy a muži jsou si rovni na sociální, intelektuální asexuální úrovni, jenže ženy jsou schopny rychleji položit intimnízáklady budoucího vztahu i bez sexuálního nadšení.

napsal/a: TinoS 20:12 Link


Komentáře

« Domů | Přidej komentář