Každá malá holka si přeje být aspon jednou v životě princeznou. Paní Blanka Matragi je Češka žijící v Libanonu, kde navrhuje svatební šaty, při jejichž ceně se nám tají dech, například záloha na jedny nejdražší byla okolo 80 tisic dolaru a to byla pouze záloha na materiál a střih,....hodně jsem o této paní četla a viděla fotky v časopisech a šaty jsou skutečně pohádkové, takže normální smrtelník o nich může bohužel jen snít, více pro ilustraci v mém albuBlanka Matragi

* 20. února 1953 ve Světlé nad Sázavou

Blanka Matragi zdědila svůj umělecký talent po tatínkovi, který byl uměleckým sklářem. Nejdříve se vydala v jeho stopách. Vyučila se brusičkou skla a studovala střední průmyslovou školu sklářskou. Potom přišlo na řadu oděvní výtvarnictví na Vysoké škole umělecko průmyslové v Praze. Během studií se seznámila s Makramem Matragim a po svatbě s ním odjela do exotického Libanonu. Tam začala pracovat v soukromém módním salónu. S pokračující válkou ale byli majitelé nuceni salón zavřít.

Svatební šaty, které Blanka Matragi ušila pro dceru ministra se zalíbily dcerám a manželkám diplomatů a nakonec i arabským princeznám. Blanka Matragi si na hlavní Bejrůtské třídě Hamra otevřela módní salón Blanka Haute Couture.

Jejími klienty jsou dnes ženy z královských rodin, vysoce postavené ženy v Americe i Evropě a manželky bohatých podnikatelů.Navrhuje především toalety, svatební a zásnubní šaty. Je jednou z mála návrhářek, která se při realizaci svých modelů nemusí ohlížet na to, kolik budou šaty stát. Podstatná je pro ni invence, profesionalita a dokonalé řemeslné zpracování


šatů, z nichž každý kus je originál. Šije z nejdražších materiálů, vyšívá zlatými nitěmi. Na jednom modelu pracuje deset lidí více než týden. Šije jen pro ženy. Jediní muži, kteří se mohou pochlubit jejími modely jsou členové policejního sboru v Abú Zabí, kterým navrhla uniformy.

Už před svým odchodem na Blízký východ navrhovala Blanka Matragi kostýmy pro televizní inscenace a oblékala naše hvězdy populární hudby. Nezapomněla ani na svoji původní profesi. Navrhla a realizovala kolekci skla a skleněné bižuterie. V Praze uspořádala již několik módních přehlídek a jedny z jejich šatů lze zhlédnout i v Uměleckoprůmyslovém muzeu v Praze.


Web: www.blanka.com


napsal/a: Verenka_Lordova 10:01 | Link


Komentáře

« Domů | Přidej komentář