Mnich stojící ve sklepení u okna, zklamán počasím venku žmoulá v rucerůženec. Venku fouká vlezlý vítr, zima ostrá jako břitva a malé kapkydeště stékající z nebe na nás. Neví jak bude zítra, neví ani jak budednes. Doufá, že jednou bude lépe. Že vyjde z temnoty na ostré světlosvěta. Celé dny stojí u okna a kouká na nadělení venku. Naděje honeopouští. Drží se ho jako klíště. Proud jeho myšlenek střída dutost.Tupě zírá. Myšlenky ho pomalu ode dne opouštějí. Každý den ho navštívíaspoň jeden mnich. Stoupne si k němu, položí mu ruku na rameno,povzdychne a odejde.

Kamenné zdi, chladné a lhostejné se smějí naivnosti mnicha, ví, ženebude lépe a že temnotu nikdy neopustí. Je mu souzena. Duchovnězaložený mnich však doufá. Vesmír mu předává signály, které rádzachycuje a jež mu dodávají sílu čekat. Ostatní věřící doufají s ním,každý chodí s hlavou sklopenou, v duchu se modlíc a doufajíc. Naděje ses nimi táhne roky, ale výsledky žádné. Jsou trpělivý.

Naděje mu ubývá, dnem co dnem. Přestává věřit! Nohy mu dřevění, dlaněod růžence začínají krvácet, oči oslepnou a srdce se rozlomí na dvěčásti. Mnich ztrácí vše co v životě měl, co obětoval pro svůj život.Obětoval SEBE. Vydal se bohu na pomoc. Sloužit mu a věřit v něj! Vírabyl jeho celý život, ale zapomněl věřit, ztrácel víru a nechtěl věřit.Den ode dne se zhoršoval jeho stav i víra. Naděje ho nadobro opustila azůstal sám. Jeho tělo se jednoho dne u okna rozložilo na několik malýchčástí. Růženec ležel vedle zbytků. A kam se poděla jeho duše? Jeho dušese osvobodila, vylétla nahoru, k bohu, sloužit dále a načerpat sílu,kterou již neměla. Tělo nechala v temnotě, v místnosti temné s párokny, ve sklepení, z kterého se nemohlo dostat a přestalo věřit, žebude lépe a odejde z ní. Odešla jen duše, tělo pohltila temnota.Zhnilo! Duše nasbírala všechnu radost, optimismus a vše co ji chybělo.Dočkala se vysvobození! To mnich čekal, věděl, že když tělo temnotuneopustí tak ji opustí aspoň jeho duše. Věděl, že to bude už brzo.Který mnich čekající s nadějí bude další, který pochopí podstatu avysvobodí se?

napsal/a: ZAPOMELAJSEM 15:06 Link


Komentáře

« Domů | Přidej komentář