15.Září 2008

Když jsem dneska jen tak z nudy projížděla televizní kanály, narazila jsem na dokument, který mi vehnal slzy do očí.

Byl o dětech v Africe,kterých umře řády desítek za měsíc, protože nemají co jíst. Když jsem viděla ty jejich malinký tělíčka potažená jen kuží, brečela jsem. Představila jsem si sebe na jejich místě. A řeknu,bylo to hrozný.

Copak jsou lidi tak bezohlední a lakomí na to,aby vzali do ruky mobil a poslali jednu sms za pár korun? Kdyby to udělal každý druhý,pomohlo by jim to. Nebo přispěl,třeba jen stovkou na účet nadace, pomohlo by to.

Jenže lidi jsou k neštěstí druhých bezohlední. Každej hrabe jen do svý kapsičky,aby měl co nejvíc sám pro sebe. Takový lidi nesnáším.. Ano, v dnešní době jsou peníze potřeba,ale sms za 70Kč není tak moc. Nebo jo?

Abych řekla pravdu, já občas takovou sms pošlu nebo si koupím třeba tašku,kterou vyrobily děti. A víte proč? Protože kdykoli se můžu třeba já octnout na jejich místě. A můžeme se tam ocitnout všichni. Zkuste si to představit. Je to hezký? Ne?!

 

    TAK SE ZKUSTE ZAMYSLET

                                                A TŘEBA PŘISPĚT 

vložil: akyt ¤


Komentáře (2):
  • 16.09.2008 00:57:25, Killik

    Sem tam přispěju UNICEF nějaký peníz. Dost na to, aby se postarali o jídlo pro pár dětí na rok

  • 16.09.2008 00:56:46, nocni.cteni

    Nojo, je pravda, ze penize sou potreba, ale zdaleka nejen penize jsou to, co lidi v africe potrebuji. Humanitarni pomoc ve forme potravin a vody je jen nouzovym prostredkem proti akutnim hladu, ale v mnoha zemich je potreba stabilizovat politickou situaci( casto by mohla pomoct osn), vybudovat ci opravit infrastrukturu( zavlazovani , komunikace) a tak, naucit lidi hospodarit, naucit je, ze nemaji spolehat na humanitartni pomoc, a k opravdovym zmenam bohuzel zatim nedochazi mimo jine pro nezajem zapadniho sveta o opravdove reseni, je potreba, aby veliky firmy, jako treba shell, prestaly doslova vykradat ty prirodni zdroje, ktere afrika ma (napriklad ropa a diamanty),ale nejedna se jen o afriku, stejne tak je napriklad forma vykoristovani, resp. ticheho souhlasu s vykoristovanim, kdyz si zapadni svet uziva levneho zbozi na ukor porusovani zakladnich lidskych prav v cine, jakej byl postoj vetsiny zemi k Tibetskym demonstracim a postupu Ciny a co se ve skutecnosti stalo? Pisu to proto, ze samozrejme souhlasim, ze je prospesne sem tam darovat nejakou tu korunu na dobrou vec ( po aspon minimalnim provereni, ze je opravdu dobra, protoze ne kazda organizace opravdu dela to, na co penize vybira), ale problemy to sou o hodne hlubsi a tak je dobre taky o nich hloub premyslet a ne se jen slepe rozbrecet u hubenejch deti v televizi a pak nekam psat clanky o tom, jak si kupuju tasku, byt to svou hodnotu ma a myslis to urcite uprimne.