01.Listopad 2008, napsal andy516 v 22:57
Protoze hodne lidi nadpis ani necte a presunuje se se slinou u praveho / leveho koutku rovnou k textu, tak ten nadpis trochu zopakuju.

Myslim, ze byste meli vedet, ze fandim panu Obamovi. Sice jsem v jednom svem svetoznamem rasistickem clanku narknul cernochy z nizsi inteligence, ale na druhou stranu pan McCain je proti potratum a jako viceprezidentku si zvolil zenskou, ktera neveri v evolucni teorii. Coz o inteligenci taky moc nesvedci. A protoze ja jsem beloch, verim v evolucni teorii a potratove kliniky bych zridil na kazdem rohu, myslim, ze nejlepsim kandidatem na prezidenta USA bych byl ja. Ale nejak se me zapomneli zeptat, budu muset pockat na dalsi volebni obdobi. Dal bych nam sem 3 radary a vladnim vynosem zridil McDonald v kazdem meste zacinajicim na L, koncicim na E, ktere lezi na soutoku dvou rek z nichz jedna musi byt Labe a druha Ohre.

Kdyz jsme u te evolucni teorie...ctu ted jednu prevelice (ne)zajimavou vedeckou knizku Gaia - Zivouci planeta od Johna Lovelocka. Mozna jste nekdo slysel o teorii Gaiy, ktera rika, ze Zeme je zivy organismus. I po tech slabych 60 strankach jsem objevil par zajimavych myslenek, jakoze se organismy nevyvijeji jenom ku prospechu svemu, ale ze evoluci v podstate ridi maminka Gaia, ktera zivocichy potrebuje k tomu, aby prezila sama. Ne ze by to neco zmenilo na vysledku a na tom, ze v mojem meste porad neni McDonald. Jo a taky me zacal bavit squash, zvlast kdyz hned prvni zapas v zivote vyhraju, vid Greeneye :))). No a taky se v te knizce pravi, ze neni pravda, ze by destne pralesy nejak moc prispivaly k mnozstvi kysliku v atmosfere, protoze v nich je tak bohaty zivot, ze v podstate vsechen kyslik vyrobeny destnym pralesem se tam taky spotrebuje. Ale co se tyce udrzeni klimatu v souvislosti se zadrzovanim tepla / vlhkosti a spol., tak bez tech pralesu budeme vazne v prdeli.





A taky se uz patnact stranek snazim pochopit pojem entropie, se kterym pan Laskalock operuje docela casto. So far jsem vygooglil, ze "Entropie je obecně veličina udávající míru neuspořádanosti zkoumaného systému nebo také míru neurčitosti daného procesu.". Coz je sice super a dokonce to i chapu, ale tohle je definice vztahujici se hlavne k termodynamice a ja nejsem natolik vedator, abych si vztahnul principy termodynamiky, ktere neznam, na zivot Gaiy. Mimochodem Gája bez Gájy jako zena bez zeny doufam. Ale dale jsem se docetl o entropii, ze


1. Cim slozitejsi usporadani, tim nizsi entropie

2. Entropie vyjadruje nejnespornejsi vlastnost vesmiru: tendenci k rozkladu

3. Prevracena hodnota entropie je negentropie

4.  Vedator jmenem Shannon vymyslel vlastni definici entropie, jejiz prevracena hodnota je informace

5. Tohle se mi hrozne libi - Z termodynamickeho hlediska je informace mirou pritomnosti neznalosti

6. Vsechny zive organismy produkuji entropii dychanim, kakanim, produkci IR zareni a tak

7. Zivot je definovan jako sebeorganizujici se system charakterizovany aktivne udrzovanou nizkou entropii


No a to by stacilo, tohle jsou informace, ehm produkty pritomnosti neznalosti , z par stranek. Uprimne receno jsem prave entropii pochopil trochu lip. Mimochodem meli jste nekdy nekdo tunak ve vlastni stave od Hame? Stoji to 25 korun, coz je jeste vic, nez ty tunaky z Vietnamu a vyrabeji to mam pocit z mletych kapru od Vanoc, protoze to je vazne hnus. Vanoce :(.

No myslim, ze tohle je na vas uz dost produktu pritomnosti neznalosti, tak au revoir.



A.
 
Komentáře (8):


V 05.11.2008 23:23:51, Grympy

To co jsem naspal je možná trochu krávovina, but I thing I made my point!!

V 05.11.2008 23:21:36, Grympy

Já jsem sice svoje vysokoškolský studia fyziky už ukončil, ale vždycky jsem měl za to, že entropie se laicky definuje jako jednotka chaosu. A to tak, že čím složitější systém, tím má vyšší entropii. Což sedí i na termodynamiku, kde při vyšší vnitřní energii dochází k hodně šílenejm pohybům částic. Takže pokud třeba dodáme energii takovou, že těleso bude mít rychlost blížící se rychlosti světla, tak tam budou ty částice dělat věci jako procházet energetickejma hladinama zcela náhodně bez nějakejch zřejmějších pravidel atd. Země má tedy hodně velkou entropii.

V 05.11.2008 20:45:51, Zibra

Já nikdy nepochybovalao tvé nadprůměrné inteligenci. Téže fandím Obamovi a taky fajn, že vyhrál :)

V 04.11.2008 15:33:06, tajna ctitelka

no ale musis uznat, jak ses po mych spagetach olizoval...az za usima...:o)

V 03.11.2008 14:50:27, andy516

:o): Spagetky jsou spagetky a tunak je tunak :P. Nebo by to chtela jeste spagety s tunakem :))

V 02.11.2008 21:29:33, :o)

Milacku, uz ty tunaky nepapej...vis, ze jsme te jeste naucila spagety...:o)))

V 02.11.2008 13:13:48, andy516

Wizler: :D Premira vedeckych informaci zpusobila navrat ke korenum, to se stava

V 02.11.2008 11:30:55, wízler

Při čtení tvýho článku jsem zažil něco nevídaného.. převtělil jsem se na pár sekund do postavy Homera Simpsona...zakolnil sem hlavu, otevřel pusu, při čemž se mi vyvalila slina z koutku a slastně jsem zachrčel: "Mekááááč!"