29.Únor 2008, napsal andy516 v 02:05
Aspon myslim. K tomuhle me inspiroval clanek co jsem nekde cetl, o vedci James Watsonovi, ktery radsi odesel do duchodu po bouri, kterou zpusobil jeho vyrok, ze cernosti maji nizsi inteligenci nez belosi. Ono to je vlastne docela logicke, nikdo se nepozastavi nad vyzkumy, ktere ukazuji, ze cernosi maji vyssi zastoupeni rychlych svalovych vlaken, proto jsou dobri sprinteri. Nebo ze zidi jsou zdatni obchodnici . Tak nevim, proc by u nich nemohl byt rozdil v inteligenci. A on taky je.

Ted jsem si nasel clanek, resp. vic prolinkovanych clanku, abych nebyl narknut z neobjektivnosti,  o IQ mezi rasami. Vysledky jsou nasledujici - Belosi maji prumerne IQ 103, asiati 106, zide 113, jihoamericani 89 a cernosi 85. Tohle je pruzkum zalozeny na lidech zijicich trvale v USA, kteri patri do nektere z vyse popsanych skupin.

U lidi patrici mezi vyse popsane rasy a zijici trvale na uzemi, ze ktereho vysli je ten rozdil jeste markantnejsi. Belosi IQ 100, asiati 106-113 dle zeme, cernosi zijici v subsaharske africe 70. Mozna by se dalo verit tomu, ze se nepouzily testy, ktere pochopi stejne dobre japonec jako subsaharsky cernoch, ale pri 60 letem vyzkumu, ze ktereho tahle cisla vychazi se myslim podobnym omylum vyhli.

Myslim, ze tyhle vyzkymu dobre kopiruji demograficko-socio-ekonomicke rozdeleni sveta. Zide v USA patri mezi nejuspesnejsi lidi, zatimco cernosi ziji porad casto na okraji spolecnosti i pres vsemoznou pozitivni diskriminaci, ktera nyni v USA obecne prevazuje nad tou negativni. Nedavno jsem nekde cetl srovnani, kolik je procent zidu v populaci a kolik jich vyhralo Nobelovu cenu. Ta cisla uz si nepamatuju, ale ten pomer byl hodne nevyrovnany, asi tusite v jakem smeru.

Taky to vysvetluje to, o cem obcas ctu v rozhovorech lidi, co stravili cas jako humanitarni pracovnici v Africe apod., ze ti lide tam s tou je jedno jak velkou pomoci proste neumi nalozit, i kdyby zili na uzemi oplyvajicim mlekem a strdim, s ropou v podzemi, kde by zlato rostlo na stromech, tak je porad pravdepodobnejsi, ze se tam pozabiji a zlatem si budou rozbijet hlavy, nez se nekdy priblizi nasemu socioekonomickemu standartu. Ale tyhle veci rikat zvlast ve sdelovacich prostredcich je asi o hubu, viz. pripad pana Watsona. Ale treba v Reflexu jsou naznaky tohohle typu k videni docela casto.

A ted sam nevim, jestli jsem rasista, kdyz pisu, ze si rasy nejsou rovny :-). Ale kdyby byl solidni vedecky podklad, tak budu treba krestan, to je stejne negativni slovo :)). Ted me tak napada, nedavno byl v Magazinu MF Dnes rozhovor s Cunkem a ten tam taky chodil okolo toho, ze cikani jsou neprizpusobivi z podstaty a ne proto, ze je vsichni diskriminuji, jako okolo varici kase. Ale napsat neco jako "cernosi a cikani (resp, jejich) rasa jsou podradni", to uz je proste moc, moc i na me, i kdyz to muze vyplyvat z tech cisel....Urcite je cast cernochu, cikanu, aborigincu a nevim koho jeste, kteri si zaslouzi sanci a mit je za menecenne kvuli rase je blbost. Ja mel v Australii za kamarada cernocha a bylo mi opravdu jedno, ze je cernoch...akorat ty jeho zoufale pohledy pri diskusich o opalovacich kremech, to byla zabava :).

Ve stredu jsem treba v MF cetl, ze u australskych aborigincu, v soucasnosti, je relativne bezne, ze holku okolo 13 let znasilni otec, jeho bratr a jeste staresina nebo kdo, a to prosim najednou. Nebo kdyz clovek slysi o genocidach v Rwande, Sierra Leone a spol...Ja nevim, jestli by tohohle belosi byli schopni, kdyby v Africe tech par set let zili...vazne nevim. Treba jo, ale myslim, ze nektere rasy k tomuhle maji sklon vetsi.

Nevim, jestli jsou tyhle rozdily ovlivnuji prostedi,nebo prostredi ma vliv na rozdily...dobra otazka :-).

Kazdopadne, to co jsem cetl v detskych encyklopediich, ze jediny rozdil je jakysi rozdil v produkci pigmentu a kozni řasa, to uz povazuju za lez....

A rasou budoucnosti jsou stejne Asiate, jejich inteligence spolu s neskutecnou pili je dostane moc daleko...My belosi ze "zapadni civilizace" mame moc radi svoje pohodli a volny cas na to, abysme tyhle veci obetovali v zajmu zachovani nadrazenosti rasy. A jeste k tomu ta politicka korektnost a neuveritelne ohledy na potreby jednotlivce, ktery casto stoji v ceste zajmu kolektivu, coz spada do amerikanizace...e-e

edit: Byl jsem narknut z toho, ze jsem nacek, protoze v humanite a lidskosti jsou si rasy rovny. To na jednu stranu urcite ano, ale otazka je, jestli humanitu a lidskost ovlivnuje inteligence...a to ja nevim, tak mi muzete pomoct :)
 
Komentáře (16):


V 15.03.2008 13:54:12, andy516

Joszi: Pokrytce

V 10.03.2008 19:14:37, jozsi

Doporučoval bych mladému muži, který se jal tento článek psáti, nastudovat Pravidla českého pravopisu. Jen tak se může vyvarovat do očí bijících gramatických chyb. Dále bych doporučoval věnovat více času sebevzdělání, neboť takovéto názory o dostatečném vzdělání nesvědčí. Zkrátka buďte rád, že jste bílej a do ostatních nerýpejte!:-)S pozdravem Józsi.

V 05.03.2008 14:27:09, zapi

Dobře, tak jinak - že 95 procent uspesnych NBA hracu je cernych, tedy CERNE RASY, take neni podmineno rasou, ale mistem zivota ?
Ale no tak.. kazda rasa ma svoje qui pro quo. Mozek je sval stejne jako lytko, charakter je stejne tak deformovatelny jako treba tvar obliceje, nosu, velikost nadocnicovych oblouku.. tak proc by Asiate nemeli byt v prumeru vice inteligentni nez belosi ? Tomu verim.

A ze prumerny cernoch ma horsi vysledky IQ testu nez prumerny beloch, to dle mne neni dusledek pristredi, ve kterem vyrustaji, ale jeho pricina.

V 29.02.2008 23:41:39, andy516

Rasove slozeni u testujicich ti nepovim, nemam zajem studova to 200 strankove PDF, pouzil jsem z neho vytah :). A to ze rasam bylo do vinku dano stejne to byla mozna kdysi pravda, i kdyz o tom se da taky pochybovat, ale behem stovek a tisicu let tam zrejme jista diference je, jak ukazuji cisla.
A zda se, ze si myslis, ze IQ se da zvysovat/snizovat nejakou praci apod. To v radu stovek let mozna, ale to je ted docela irelevantni. Ze by belosi v Africe brzo umreli hlady o tom nepochybuji, ale o to nastesti 21. stoleti z globalniho hlediska vubec neni.

V 29.02.2008 23:13:29, k.a.c.e.e.n.k.a

můžu se zeptat jaké rasové složení bylo u testujících? nemyslím si že černoši mají nižší IQ, řekla bych že na rase nezáleží - že všem rasám bylo do vínku dáno stejně. Ale můj osobní názor bez výzkumu je pokud si některá rasa svou vinou IQ snižuje jsou to běloši. A co se týče objektivnosti IQ testu tak jistě si každý z vás nějáký dělal, a v případě opakování byly výsledky samozřejmě lepší. Jen si nedokážu představit jak černoch v rovníkové Africe doplnuje "logickou řadu" jemu nic neříkajících obrazců, čísel, písmen ... atd. S tím že budoucnost mají Asiaté zcela souhlasím nakonec čím jiným se dá IQ zvyšovat než neustálou prací. Možná by stálo za to porovnat výši IQ z hlediska schopnosti přizpůsobit se životním podmínkám. Ve stylu bílých by s přežitím jistě ostatní rasy problém neměli - a nemají, dokáží žít jako my.Ale beloši v rovníkové Africe,Číně,Vietnamu by to asi měli hodně těžké, a nevím jestli by to všichni zvládli. :))

V 29.02.2008 11:45:45, andy516

TheWorstJokeEver: Jsem bulvarni blog, proto ten nazev :))

V 29.02.2008 11:43:25, TheWorstJokeEver

andy: Snad jen dodat, že názor jedince, je taky názor. Hlavní příčina negativích reakcí je v tom, že nadpis "Rasy si nejsou rovny" není nejšťastnější. Proto ten článek většina lidí odsoudí.

V 29.02.2008 11:33:35, andy516

TheWorstJokeEver: Slovickarit opravdu nemusime, mas v podstate pravdu. Ale uz jenom to "na intelektove vyssi urovni " ospravedlnuje nazev clanku a vyzneni, proti kteremu mozna ty nic nemas, ale par lidi ano :)

V 29.02.2008 11:30:17, andy516

Harwen: Mas pravdu, v tabulce to je vzdycky vetsinova spolecnost. Ale az na protestanty, anglicany v UK a mozna jeste neco se ty vysledky take daji interpretovat tak, ze to jsou zastupci tech "inteligentnejsich" ras. Koloniste vs. Maori, Slovaci vs. cikani atd.

V 29.02.2008 11:29:37, TheWorstJokeEver

Jinak musím přiznat, že zejména níže avizovaní Židé (i když se bavíme jen o národu) a Asiaté jsou intelektově na vyšší úrovni, než klasická europidní a negroidní rasa (záměrně nepíšu chytřejší) a tuto genetickou vlastnost ovlivnilo nespočetně mnoho faktorů. Co se však týče obyčejného rozumu (a ten je také součástí inteligence), tak myslím, že obecně černoši, ale i běloši trpí menším komplexem méněcennosti, což je vykrystalizováno v článku míněném porušování lidských práv.

V 29.02.2008 11:13:12, Harwen

http://en.wikipedia.org/wiki/Race_and_intelligence

Sroluj až dolu na poseldní tabulku.
Zajímavý je, že ve všech testovaných oblastech dosáhla lepších výsledků většinová společnost a ot i v porovnání protestanti X katolíci v severním irsku.
Chceš říct, že za tohle můžou rasové rozdíly?

V 29.02.2008 10:51:15, andy516

Srazi je to, jak pisu, tak nevim, jak by se chovali belosi po par set letech zivota na jejich urovni. Rovni si jsou a urcite nejsem pro nejakou diskriminaci, ale v urcitych vecech jako treba IQ si myslim rovny nejsou, coz dokazuje ten vyzkum, ktery sem muzu nalinkovat...ktery probihal 60 let a ma pres 200 stranek, muzu dat odkaz na PDF. Jako vychozi podminka pro napsani tohoto clanku bylo, ze jeho objektivnosti slepe verim :-)

V 29.02.2008 10:43:15, TheWorstJokeEver

O této problematice bychom se mohli bavit pořád. Je fakt, že černochy výrazně sráží pobyt nízkorozvojových zemí v Africe, kde je tak šíleně nízká životní úroveň. Je to všechno o odkazech našich předků, o náboženstvích a kultuře. Asiaté byli ve starověku dávno před Evropou, Židé vesměs také, proto na ně logicky (byť ne mnoho) ztrácíme. Každopádně všichni lidé jsou si rovny bez ohledu na rasu apod. Že se tato práva porušují, to už je věc jiná.

V 29.02.2008 10:24:12, andy516

A rozdil mezi belochy a zidy v Americe vysvetlis jak? Nemam pocit, ze by je ovlivnoval jiny skolsky system...

V 29.02.2008 08:17:51, Harwen

Výsledek IQ testů velmi záleží na dostupném a dosažném vzdělání. Poto nemůžou být takovéhle průzkumy brány vážně. Černošská populace dosahuje horších výsledků jen kvuli podmínkám ve kterých trvale žije.

V 29.02.2008 00:48:12, zapi

tleskam, skvele napsany clanek.