atifun

23.Červen 2007

Životopis-Eminem

Datum narození:

17.10.1972

 

Místo narození:

Kansas City, Missouri, USA

 

Znamení:

Váhy

 

Eminem se vlastním jménem jmenuje Marshall Bruce Mathers III. Dětství neměl příliš šťastné, žil sám s mámou a mladším bratrem, tátu nikdy neviděl. Velmi často se stěhovali mezi Kansas City a Detroitem, měnil školy, a tak se velmi těžce seznamoval s novými kamarády. Ve dvanácti letech se nakonec s matkou usadili ve Warren v Michiganu. Již v mládí se stal fanouškem rapu a ve čtrnácti letech se mu začal věnovat. Ačkoli nedokončil střední školu a vystřídal několik různých prací, snažil se maximálně soustředit na hudbu.
25.12.1995 se mu a jeho přítelkyni Kim Mathers narodila dcera Hillie Jade Scott. V roce 1996 vydal své debutové nezávislé album
"Infinite", které se setkalo s malou odezvou. Po vystoupení v soutěži freestyle rap v Los Angeleském rádiu, získal pozornost silného hráče na poli hudby Dr.Dre, který mu pomohl s jeho úspěšným albem "The Slim Shady EP". Kontroverzní povaha jeho textů a vystupování si za krátkou dobu našly řadu příznivců. Přestože je rap doménou černošských zpěváků, dokázal se jako jeden z mála bělochů v tomto pěveckém směru velmi dobře prosadit.

Své třetí album
"The Slim Shady LP" vydal 23.2.1999, bylo založeno na veleúspěšném singlu "My Name Is". Album se během krátké doby stalo jedním z nejprodávanějších a získal za ně dvě ocenění Grammy pro nejlepší rapové album a nejlepší rapový sólový výkon "My Name Is".
S jeho čtvrtým albem (druhým komerčním)
"The Marshall Mathers LP" (2000) získal podobné úspěchy jako s předchozím. Během prvního týdne od vydání se prodalo kolem 2 miliónů nahrávek a stalo se tak nejrychleji prodávaným rapovým albem v historii. Kritikové vesměs album pochvalovali díky jeho ironii, ostrosti a kousavosti, ale díky svému obsahu vyvolalo mnoho debat, jelikož obsahuje mnoho obrazového násilí a protihomosexuálních nadávek. Eminem si dělá legraci téměř ze všeho a nezdráhá si dělat legraci z popových hvězd typu Britney Spears a Christiny Aguilery.

Sdružení homosexuálů a lesbiček proti pomluvě (GLAAD) protestovali proti podpoře Eminema hudební stanicí MTV, při předávání ceny MTV Music Awards v roce 2000. Za svůj singl
"The Real Slim Shady" získal ocenění MTV pro nejlepší videoklip roku a nejlepší mužské video. Stejně jako za minulé album získal cenu Gramy pro nejlepší rapové album a nejlepší rapový sólový výkon "The Real Slim Shady". Eminem na sebe opět upozornil v roce 2002 dalším kontroverzním albem "The Eminem Show", za účelem zmařit pokusy internetových pirátů, distribuoval toto album zdarma. Také stejný rok debutoval v Hollywoodském filmu "8 Mile".

Tento kontroverzní rapper má velmi bouřlivý život, několikrát byl zatčen za několik potyček a nošení zbraní. V září 1999 ho jeho matka Debbie Mathers-Briggs zažalovala o 10 milionů dolarů, za to že ji pomluvil na albu "The Slim Shady LP" naznačil, že byla narkomanka. Přesto navrhla, že se spokojí s dvěmi milióny dolarů, Eminem však odmítl dohodu a rozhodl se pro soud.

Také měl bouřlivý život se svou manželkou Kim Mathers, s níž se oženil v roce 1999, ale žili spolu mnoho let předtím. Kim se stala předmětem několika jeho písní včetně songu "Kim", který mezi nimi vytvořil velké pře. V červnu 2000 byla Kim hospitalizována po pokusu o sebevraždu. O měsíc později podal Eminem návrh na rozvod, ale Kim požadovala 10 miliónů dolarů a plnou péči o své dítě Hailie Jade Scott. Po dohodě nakonec přistoupil na požadavek přenechat péči dcery na Kim, ačkoliv tvrdil, že jeho dcera je pro něj nejdůležitější na světě.

Autor: Kamil Koupý Tato adresa je chráněna proti spamování, pro její zobrazení potřebujete mít Java scripty povoleny

Aktulizace:

 

The Eminem Show (2002) tímto albumem sa situace okolo Eminema jeste více vyhrotila. Opět mu s albumem pomáhal Dr. Dre. Na singlu 'Without Me' tvrdě zaútočil na úspešné Limp Bizkit a Mobyho. Na singlu 'Cleaning Out Closet' se pokusil vysvetlit důvody nenávisti vůči matce.

Encore (2004) - na tomto albu je stále útočný. V klipu 'Just Lose It' doslova zvrací nad osudem Michaela Jacksona. Ve skladbě 'Mosh' se pridáva na stranu kritikú válečné politiky Spojených státu. Pracoval tu už i s 50 Centem. Zdá se však, že Eminem ztráci dřívejší popularitu. Jeho koncerty už tak netáhly, dokonce část evropského turné byla zrušena (oficiálně z duvodu vyčerpání). V toto období nastupuje na léčení, aby se zbavil závislosti na prášcích na spaní.

Curtain Call (2005) nachází se tu 17 skladeb, z toho jsou 3 nové. Na albu se snažil vybrat své najvětší hity. Na konci roku vychází singl 'When I´m Gone' (popisuje tu zážitky z odvykací kúry). Další nový a úspesný singl je 'Shake That', který naspsal s Nate Doggem.

The Re-Up(2006) zatím je to jeho poslední album. Nachází se tu remixy na známe songy jako 'Smack That', 'Cry Now' nebo 'Ski Mask Way'. Na albu pracoval s mnoha hostmi jako 50 Cent, Lloyd Banks, Obie Trice, Stat Quo, Ca§his, Bobby Creekwater, Nate Dogg, Kuniva a také Proof (R.I.P.). Jeho prvý singel 'You Dont Know' byl velmi úspešný. Eminem ale měl opět v tomto roce problémy (dvakrát se rozvedl s manželkou Kim Mathers. Přišel o svého nejlepšího kamaráta Proofa, který byl postřelený 11.dubna 2006 a na následky zranění zemřel). Malou útěchou pro něho bylo, že byl ten rok vyhlášen za najlepšího rappera.

Eminemův nejlepší singl v roce 2006 byl 'Smack That', který narapoval s Akonem. Tím se Eminem výrazně podílel na tom, že se Akonovo album Konvicted stalo platinovým po pár týdnech. Tento singl se dostal na první příčku v hitparádě The Billboard Hot 100.

Eminem jako člen D12. První album D12 vyšlo v roce 2001. Jmenuje se Devils Night. V roce 2004 vyšilo jejich druhé a zatím posledný album D-12 World. I na těchto albech takté pracoval producent Dr. Dre. Alba to byla sice úspešná, ale kritici je kritizovali, že skoro všechny důležité refrény dělá jen Eminem.

Eminem nyní pracuje na svém novém album. V létě by mělo by vyjít i album D12 (které věnují svému příteli Proofovi). Budou tam jeho nevydané singly.

 

Autor atifun v 17:13

0 Komentáře:

Přidej komentář

<< Home