bausik

bike

 

grafity

SLOVA POUŽÍVANÉ V GRAFFITY

All city - v každé části města je writer označen svým jménem.
Biting - styl graffiti je napodobeninou jiného sprayera
Blackbooks - osobní kniha ze skicami, historie writerů, dokumentace stylu a jeho vývoje
Bombing - nezákonný, masivní rozšiřování jména
Burner - skvěle nastříkané graffiti
Cap - rozprašovací hlava u sprayů - má více obměn.
Characters - kresby figurek, postav v osobitém stylu
Crews - seskupení writerů, kteří společně malují, vzájemně se motivují a ovlivňují
Crossing - překrytí graffiti malbou jiného writera, což je způsobenočasto na základěkonfliktu, či zabrání atraktivní plochy v dané lokalitě
Fame - writer se snaží rozšířit své jméno, proslavit svůj styl
Wall of fame - plocha, kde má writer povoleno vytvořit své dílo, vznikají zde ty nekvalitnější umělecká díla
King - uznávaný writer se specifickou technikou a osobitým stylem.
Line - metro, specifické trasy metra.
Messages - kresby, které obsahují krátké oznámení
Murals - velkorozměrové malované zdi
Piece - velká kresba - obraz ve stylu nebo charakteru s označením data, podpisu a zprávy
Quick-Pieces - vychází ze Throw up techniky, čárkované, maximálně jednobarevné, avšak s pečlivě provedeným obrysem.
Style- cíl každého writera, mnohaletý proces, kdy se vyvíjí osobitý styl a způsob malování písmen
Throw-ups (T-ups) - maximálně se používají dvě barvy, bez nákladného designu, rychle a velkoplošně,
Toy - nezkušený writer s mizernou či žádnou technikou              

Grafity je jedna z mnoha forem street artu, kteroupovažuje většina lidí za vandalství. Najdou se ale i lidé, kteřípovažují graffiti za umění a jejich galerií není místnost obklopenáintelektuály v centru města, jejich galerií je totiž samo město. Ulice,vlaky, metra, vše kde řádí šeď a nuda. To jsou plochy které writeřivyhledávají, aby zde mohli umístit svoje grafity jmen neboli tagy.

TagPůvodvzniku graffiti není jasně zřetelný. Je totiž dost možné, že se grafityjako jedno z odvětví street artu vyvinulo na několika místech zároveň,jak už to tak bývá. Zaručeně nejvetší pozornosti se mu ale dostalo vNew Yorku, kde člověk přezdívaný Taki 183 začal psát svoje tagy. Tytopočátky se datují zhruba do 70. let. S tímto mladíkem, který sepovažuje za jednoho z tvůrců grafity, dokonce udělal rozhovor ivěhlasný New York Times.

 

Graffiti

Původně malování po zdech nikdo neshledával jako velký problém. Šedéulice se promněňovali na barevná plátna. Problém nastal až ve chvíli,kdy různi writeři začali malovat na metra, vlaky, nebo na nové budovy,zkrátka na místa, kde to už lidem tak pěkné nepřišlo. To už spoustalidí shledávala jako vandalství a tak začal hon na sprejery. V pražskémMHD se náklady na čištění metra, autobusů a tramvají pohybují ročně vdesítkách milionů korun. Tento fakt se snažil zachytit i český film osprejování, který nese název Gympl. Poměrně vydařený,i když v mnoha místech nepřesný film, sklidil u diváků vskutku velkýúspěch a všem bylo jasné, že fenomén sprejování nevymřel, ale lidistále zajímá.

GrafityZákladním prvkem pro tvorbu značek, je abeceda grafity.Musíte mít jasnou představu co a jak chcete vytvořit. Grafity není otom prostě někam něco načmárat, o tom se samy můžete přesvědčit v sekciobrázky grafity.Tam se můžete podívat jak jsou podpisy writerů komplikovaná záležitosta rozhodně to není o tom dvakrát stříknout sprejem a práce je hotova.Za podobnými výtvory stojí roky tvrdé práce a pilovaní stylu.

Ještě než navštívíte nějaký grafity shop, zkuste si nejprve nanečisto něco nakreslit doma. K tomu vám velmi dobře může posloužit program, který se jmenuje graffiti studio, v něm jdou vytvořit velmi dobré kousky, takže se učte a na barvy si ještě chvíli počkejte pokud jste úplný záčátečník.

psat.A prwni grafitty jake zname dnes,wzniklo w 60. a 70.letech w New Yorku...

Autor bausik
Dne 15.Červenec 2009
V 09:48
Komentáře (0)
 

komentáře (0)

Přidej komentář