ne/BER to tak

fšecko nebo nic?

12.Listopad 2008

Jáma a kyvadlo

  Pravda je ta, že se to všechno stalo doopravdy. Není to jen smyšlená báchorka Edgara Allana Poe. Sice nikdo neví, kde k tomu přišel, ale nějak to udělal a všechno to ještě jendou sepsal. O pár let později Jámu a kyvadlo sfilmoval muž který si říká Rob Zombie. Kniha i filmy jsou velmi úspěšné, čtou a sledují se dodnes.

   Jáma a kyvadlo je pravdivý příběh, který byl zapsán v Dalimilově kronice. Je to jedna z mála hrůzných metod mučení, která se používala ze začátku 14. století. Stačilo jen, aby například hladem umírající člověk snědl myš (která bohužel nebyla tehdy běžně na jídelníčku neříkám, že teď je to všude běžné, ale tehdy lidé ještě mysleli) a pokud se mu na to přišlo, bylo jasné, kde skončí.

   Podobně byl také umučen Přemysl Oráč, bylo zakázáno o tom mluvit, proto se to na málo které škole učí téměř nikde se o tom ani nepíše.

   Přemysl Oráč rád experimentoval a jednou ho napadlo, že by si mohl nachytat mravence a udělat z nich polévku. Polévka byla vážne zvláštní dával do ní jablka, hrušky, rajčata, různé druhy koření a na konec přidal mravence.

   Když zrovna sypal mravence do vařící se polévky, vešel do světnice posel, který mu nosil poštu ze zámku, když to uviděl zhrozil se a všechno to běžel říct tzv. katpilářům (=muži, posuzující, je-li člověk hoden mučení, či ne). Ti když to slyšeli ihned poslali pro Přemysla vojáky. Nakonec ho i jeho žena zavrhla.

   Proto buďme rádi, že nežijeme  ve 14 století, nýbrž ve 21. století. Mučit se nesmí, i když, co my víme, co se kde děje a kdy se to může stát  nám..

Autor: d.z.i v 20:23 |



Komentáře (1):

« Domů | Přidej komentář



12.11.2008 22:21:32, Peťulinka

Džingřine, ty jsi fakt borka !! Fandím ti :P