14.Září 2008
Autor: el-sHy v 07:04

  • Hurikán Ike zasáhl v soboturáno středoevropského času pobřeží Spojených států. Přestože připřechodu na pevninu oslabil, přinesl s sebou silný déšť a mohutný vítra během dne napáchal škody za miliardy dolarů. Podle americké televiznístanice CNN Ike, který je zřejmě největším hurikánem, který zasáhlTexas za posledních padesát let, připravil o život tři lidi.
13. 9. 2008 20:42 - 13. 9. 2008 21:54 Aktualizováno

Hurikáno velikosti téměř amerického státu Texas se amerického pobřeží dotkl vsobotu ráno středoevropského času. Při přechodu na pevninu oslabil nadruhý stupeň pětibodové škály, ale i tak velkou část pobřeží zaplavil.

V pobřežnímměstě Galveston měl vír rychlost 209 kilometrů v hodině a vlny bylyvysoké asi pět metrů. Většina města se ocitla pod vodou vysokou místyaž 3,5 metru. Vítr provázející hurikán také rozdmýchal několik požárů ahasiči museli nechat shořet tři domy, protože se k nim kvůli zaplavenýmulicím nedostali.

foto: ČTK/AP 

Dálnice u Galvestonu

Potépřešel Ike přes čtvrté největší město USA Houston, kde oslabil natropickou bouři prvního, nejnižšího stupně. Zanechal za sebou ulicepokryté střepy z oken mrakodrapů v centru a z kanálů prýštily proudyvody, které tam hnala zvýšená hladina v nedalekém městském přístavu.Zpřetrhal také elektrické vedení.V celém Texasu je bez elektřiny asi4,5 miliónu lidí. "Očekávali jsme velkou bouři a naše očekávání sebohužel naplnilo," uvedl mluvčí texaského guvernéra Mark Miner.

foto: ČTK/AP

Mrakodrap JPMorgan v Houstonu

CNNuvedla, že Ike si zatím vyžádal tři lidské životy, jeden z nich byl19letý mladík, který se údajně utopil. Policie zatím potvrdila smrtjediné ženy, na jejíž dům dopadl vyvrácený strom.

PrezidentGeorge Bush dnes vyhlásil Texas oblastí přírodní pohromy a nařídilvyslat do tohoto největšího státu USA federální pomoc.

V 16:00SELČ mířil severně od Houstonu provázen stále silným větrem kolem 145kilometrů za hodinu. Ike poté postihl také západní a střední část státuLouisiana, kde se podle odhadů jen v okrese Terrebonne ocitlo pod vodouaž 10 000 domů.

Podle meteorologů byl však Ike více než svourychlostí nebezpečný svými rozměry: s průměrem 965 kilometrů mělpodobnou rozlohu jako stát Texas. "S jeho postupným přemísťováním dovnitrozemí očekáváme další oslabení," uvedl pracovník meteorologickéhocentra.

foto: ČTK/AP

Obyvatel Houstonu se vzdaluje od svého auta zatopeného vodou.

Škody půjdou do miliard 

Párhodin po bouři úřady zatím nejsou schopné určit výši škod.Podleagentury Reuters pojišťovny na základě prvních výpočtů uvádějí rozsahpojistných událostí od osmi do 18 miliard dolarů (až 316 miliard korun).

Úřadypředem nařídily povinnou evakuaci asi miliónu obyvatel, z nichž alenejméně 140 000 výzvu neuposlechlo. Meteorologové asi 24 hodin předpříchodem hurikánu na pobřeží vydali bezpříkladnou výstrahu, že zůstatv přízemních nebo jednopatrových rodinných domech na pobřeží se rovnájisté smrti.


foto: ČTK/AP

Ulicemi se hnala voda.

CeléUSA s napětím sledují, jaký bude dopad hurikánu na texaskýpetrochemický průmysl. Polovina rafinerií předem zastavila provoz atěžba ropy v Mexickém zálivu takřka úplně ustala. Vzhledem k tomu, žese v Texasu nachází téměř čtvrtina amerických rafinerií a jsou tamuskladněny strategické zásoby ropy, očekávají Američané, že řáděníživlu se odrazí ve skokovém růstu cen benzinu.

Někteří obyvatele Galvestonu jezdili po zaplavených ulicích v Kajaku.

Někteří obyvatele Galvestonu jezdili po zaplavených ulicích v kajaku.foto: Reuters/Carlos Barria

Odbornícipředpokládají, že návrat k normálnímu provozu v rafineriích potrvánejméně týden. Prezident Bush už dříve řekl, že vláda bude sledovatvývoj cen benzinu, aby zabránila jejich neopodstatněnému zvyšování.


foto: Reuters

Hurikán strhal i stromy. 

HurikánIke, který zabíral téměř celou severní polovinu Mexického zálivu,připravil v minulých dnech v karibské oblasti o život na 80 lidí. Vúterý se přehnal nad Kubou, kde usmrtil sedm osob a způsobil rozsáhléškody.

Je to první velký hurikán, který zasáhl obydlenou oblastSpojených států od Katriny, která před třemi lety zdevastovala NewOrleans. Hurikán Alicia v srpnu 1983 připravil v Houstonu o život 21lidí a způsobil škody za dvě miliardy dolarů.

zdroj:Novinky, ČTK, CNN
 



0 Komentáře: