27.Květen 2007,13:28
Morfin, obchodní název Morfium (systematický název 7,8-didehydro-4,5-epoxy-17-methylmorphinan-3,6-diol) je alkaloid fenathrenového typu obsažený v surovém opiu.
Použití

Morfin silně snižuje vnímání bolesti a proto je v lékařství často užíván zejména k potlačení pooperačních bolestí nebo bolestí spojených s nádorovým onemocněním. Vedle toho tlumí dráždění ke kašli a snižuje aktivitu hladkého svalstva.

Morfin má po heroinu druhou nejvyšší návykovost mezi používanými narkotickými analgetiky.

Při déletrvajícím užívání morfia (cca 3 týdny až 3 měsíce v terapeutických dávkách) vzniká závislost, tzv. morfinismus.

U závislých osob již morfin nepůsobí sedativně, ale naopak stimulačně a vyvolává příjemné pocity. S postupujícím časem se však narkoman stává ku droze tolerantní, takže je nucen dávky zvyšovat.

Zároveň dochází i k tělesnému a duševnímu úpadku (vyhublost, nepřekonatelná únava, deprese, nadměrná dráždivost atd.). Při vynechání dávky však přichází v podobě abstinenčních příznaků stavy ještě nepříjemnější (neklid, zvracení, třes, bolesti svalů a kloubů, průjem, křeče, pocení, zimnice a někdy i celkový kolaps končící smrtí), pro které je léčba morfinisty nanejvýše obtížná, byť tyto stavy netrvají obvykle déle než 4 dny a během asi 2 týdnů odezní zcela

Díky snadné dostupnosti v lékařském prostředí je známo mnoho případů zneužívání lidmi z oboru. Jako pouliční droga však není morfin příliš rozšířen.

Smrtelná dávka pro člověka, který nemá vypěstovánu toleranci je asi 100 mg, narkomané užívají mnohem vyšší dávky až 5 g denně.
 
vložil: h-amman
Permalink ¤


0 Komentáře: