18.Červen 2007,18:52
Jaké je nejvyšší místo České republiky? Zdánlivě jednoduchá otázka, ale pokud bychom odpověď přiřadili k nejvyšší české hoře Sněžce, pak by to vůbec nebylo přesné. Za odpovědí se vypravíme do Hrubého Jeseníku - na Praděd (1491 m). V letech 1970-80 tu vyrostla nová víceúčelová telekomunikační věž, která i s anténním nástavcem měří přes 160 m. Sečteme to s výškou a je jasné, že tím nejvyšším bodem je vrchol věže na Pradědu.


Hora, která je i součástí mimořádně cenného velkoplošného chráněného území, je tradičním turistickým cílem - lidé sem putují po celý rok. Z vrcholu se otvírá skvostný kruhový výhled. Podle pověsti právě tady sídlí mocný vládce jesenických hor Praděd.


Na vrchol Pradědu se dostaneme vcelku pohodlně. Silnice od Karlovy Studánky stoupá do sedla Hvězda - vzhůru na vlastní jesenický hřeben vede silnice, funguje tu kyvadlová doprava. Tak se dostaneme až k Ovčárně. Již v 19. století tady stála chata, v roce 1864 pak byla zřízena salaš - ovčí syrovátka se podávala jako lék lázeňským hostům z Karlovy Studánky. Postupně tady vyrostlo několik objektů, v zimě tady slouží lyžařská zařízení.


Od Ovčárny nás čeká poměrně pohodlné stoupání na vlastní vrchol Praděda (1491 m). Již staří slovanští usedlíci tady zapalovali signální ohně, v roce 1912 byla dokončena kamenná rozhledna s restaurací - v roce 1959 se tehdy již uzavřený objekt zřítil. V nové věži je restaurace, ubytovna, meteorologická stanice, výtahem se vyvezeme na vyhlídkovou terasu. Je zajímavé, že název Praděd není původní - nejstarší známé pojmenování pochází z roku 1377 a zní Keylichter Schneeberg, tedy "sněžná hora" či "Sněžka". Je tady vskutku nejdrsnější podnebí na Moravě, průměrná roční teplota se drží těsně nad nulou. Vrchol je travnatý, směrem ke Švýcárně vystupují tzv. Stolové kameny. Až k vrcholu vede silnice. Po ní se také zprvu vracíme - na rozcestí U Barborky ale uhneme po modré turistické značce vlevo. Dorazíme ke známé chatě Barborka, v níž její správce V. Myšák založil v roce 1948 Horskou službu Jeseníky.


Od Barborky klesáme do údolí Bílé Opavy. Na rozcestí Nad vodopády se rozhodneme, kudy dál. Pohodlnější cestu sleduje modrá značka, exponovanější je žlutá značka kolem vodopádů. Pod vodopády se obě trasy opět spojují, přicházejí k silnici a scházejí do Karlovy Studánky. Klimatické a železitouhličité lázně byly založeny již v roce 1785 na místě bývalé železářské osady Hubertus. Stojí tu několik hezkých empírových budov, zajímavostí je malá geologická expozice v parku.
 
vložil: h-amman
Permalink ¤


0 Komentáře: