02.Září 2007,11:21
Zdeněk Matoušek se nejprve živil jako profi thaiboxer. Dnes radí, jak rozdávat drtivé rány jako respektovaný trenér boxu.

Zdeněk Matoušek se nejprve živil jako profi thaiboxer. Dnes radí, jak rozdávat drtivé rány jako respektovaný trenér boxu.

Pátek 31.8. 2007, 20:00

Kombinací dvou až tří úderů do různých částí těla přijdete snadno o rovnováhu a pak už jen sledujete zpomaleně, jak na váš spánek dopadá úder kožené rukavice...

Noční můra těch, kteří nikdy nepřekonali panický strach z fyzického kontaktu s nabuzeným soupeřem, se klidně může jmenovat box. Ryze západní sport nepatří jen ke koloritu poctivých chlapských rvaček, ale je jedním z vůbec nejpopulárnějších plnokontaktních bojových sportů dneška. Opomíjet ho by znamenalo to samé jako ho ignorovat.

A protože jsem pro každou legraci, tak jsem si domluvil několik lekcí s profi „vysloužilcem“ Zdeňkem Matouškem z Delroy's Gym. Na první lekci jsem se těšil. Kondičku nemám nejhorší a vědět, jak si správně bouchnout do agresora, není také od věci.

Není ani špatné poznat, když vás tahle fyzicky náročná zábava opravdu chytne, že existuje reálná šance postavit se sám mezi provazy... Box patří k dobře placeným adrenalinovým zábavám desítky let. A dlouhé desítky patřit bude, tedy za předpokladu, že se svými knokauty protlučete alespoň mezi amatéry.

První trénink je seznamovací, podstatným detailem bude pořízení všech potřebných začátečnických rekvizit - tedy bandáže a pytlovek, tréninkových rukavic. K trenkám, tílku a keckám se světlou podrážkou přibývají tedy další krámy. Nejde však o zbytečnosti. Představa, že tlučete do pytle vážícího třicet kilo jen tak, bez zpevněného zápěstí, není vůbec příjemná. Jak brzo poznávám, v této tělocvičně vládne tvrdou rukou trenér. První dva dotazy míří přímo do černého: „Děláš nějaký sport?

Máš zkušenosti s boxem?“ Ano, běhám. S boxem jen minimum. Fyzická kondice je při boxování stejně důležitým předpokladem jako technika. Proto každý trénink zahajuje Zdeněk, zvaný „Maty“, rozběháním se a rozcvičkou všech svalů, které můžete při tréninku využít. Rozehřáté svaly poslouchají lépe a mají menší tendenci se poškodit.

Před nástupem do krátkých, ale intenzivních koleček tak dostávají svoji porci zátěže krční, zádové i břišní svaly. Stranou nezůstávají ani svaly na rukou. Při tomto sportu využíváte velkou část silové hmoty. Rozcvička je u konce. Co dál?

Zajímavým oříškem je práce s bandáží, na každou ruku padne několikametrová páska, se kterou může mít začátečník jisté potíže. Maty ale trpělivě vysvětluje, že je to jen o cviku, a pomáhá mi omotat prsty, dlaň a zápěstí tak, aby ruka dýchala. V opačném případě ucítíte za chvíli, jak palčivou bolest může přichystat odkrvená končetina. Tak, ještě poslední omotávka a přelepení suchým zipem a ruce se vnořují do rukavic. Pocit z blížící se konfrontace s (zatím) fiktivním protivníkem umocňují kolem rozmístěná zrcadla, u kterých si začátečník začne procvičovat správné provádění základní úderů.

V boxu kromě techniky a vytrvalosti platí jen tři základní pravidla - rychlost, jednoduchost a efektivita. To dělá box ideálním sportem tvarovaným přesně podle mužských představ o soutěživosti. Levý a pravý přímý úder, jinak zvaný direkt, jsou alfou a omegou společně s hákem a zvedákem.

Ohlídat je nutné především perfektní provedení, které spočívá v prudkém vymrštění před sebe, aniž by lokty přestaly krýt žebra, a zároveň tak, aby pěst byla prodlouženou zbraní dokonale pracujícího ramene. Podobně musíte uvažovat i při nácviku háku, tedy úderu, který vedete na soupeřovu čelist z boku.

Energii umocňujete vytáčením obou končetin pomocí špiček. Na úderu se tak podílí celé tělo, soupeři dáváte možnost pocítit sílu celkové koncentrace. Nácvik před zrcadlem patří k začátečnickému chlebíčku, bez něj stěží odhalíte důležité chyby, kterých se dopouštíte. Jde o důležitý moment, který může ovlivnit vaše další kroky směrem mezi provazy!

Následným krokem je bušení do žíněnek a pytlů. „Maty“ volí žíněnku ve výši mužské postavy, u které trénujete háky v opačných gardech. Po stisknutí stopek jednu minutu a půl dlouhé intervaly, při kterých se snažím udržet tempo. Samozřejmě že se nedaří, a tak brzo slyším za zády: „Makej, jedem! Neflákej to! Ještě třicet vteřin! Jdi do toho pořádně!“ Potoky potu už se řinou proudem, připadám si, jako bych si objednal trasu dálkového běhu na Sahaře.

Tím to samozřejmě nekončí, velká tělocvična Delroy's Gym nabízí několik boxovacích pytlů i speciální žíněnku na trénink zvedáků. Během necelé půlhodinky si procházím náročným testem vytrvalosti. Zapůjčený ručník a koupená voda přicházejí právě vhod. Krátké přestávky poslouží většinou jen na vydechnutí. Nejdrsnější chvilky mne ale teprve čekají...

Neoddiskutovatelným faktem je, že při zahájení tréninku je nutné věnovat stejnou pozornost nejenom nácviku techniky, ale i zdokonalování tělesné kondice. „Maty“ nám společně s kolegou z Esquiru vedle rychlých sklapovaček, kliků a dřepů s výskoky dává zbaštit jednu opravdovou lahůdku. Do rukou nám vráží medicinbal a doprovází to slovy: „No a teď si sednete s napnutýma nohama a budete ho přendavat ze strany na stranu. Stokrát!“ Odporovat bývalému profesionálnímu thaiboxerovi už nemáme sílu, proto makáme jak diví.

Při ohlášení dalších padesáti sklapovaček okořeněných direktem už ale rezignujeme a padáme jak podťatí na podlahu fitcentra. Více než hodinový trénink dává notně zabrat, ale už při další návštěvě (domluveni jsme na dvoufázovém tréninku) se budu cítit lépe. Jako u každého sportu jde především o dril, zbytek se poddá.

Zvlášť když se trenér důsledně stará o neustálé procvičování úderů a jejich kombinací. Je zcela jasné, že například háky zůstávají naprosto neúčinné, pokud nejsou vedeny rychle, výbušně, ze správné vzdálenosti a v pravém okamžiku. Právě nácvik zdravých boxerských návyků, které docením až při střetnutí s reálným protivníkem, je úhelným kamenem celého procesu.

Pokud se zadaří, tak už se v několika dalších lekcích naučím vykrývat údery protivníka tak, abych se vyhnul ztrátě rovnováhy, zbytečnému vyčerpání, případně nechtěnému zranění. Cesta do ringu není procházkou růžovým sadem, ale pokud jednou přičichnete k propocené kůži masivních rukavic a nepoddajnosti boxovacích pytlů, je rozhodnuto!

Jak získat členství v exkluzivním boxerském klubu?

Není to tak složité, jak by se zdálo. Zaplaťte a můžete si nechat proklepnout muskulaturu.

Průkazka - Jak jste správně odhadli, základem pro vpuštění je vlastnictví členské legitimace, kterou získáte po vyplnění formuláře a zaplacení příspěvku. Předtím se však musíte vykázat dobrým zdravotním stavem, který vám nebude bránit v provádění aktivního i pasivního cvičení. Pravidla si určuje klub sám.

Skupinové kurzy - Do těch je možné se zapsat pouze s dostatečným časovým předstihem. Členové jsou povinni informovat, pokud nestíhají, samozřejmě i při zdravotních a jiných obtížích. Bezpoplatní zrušení kurzu je možné nejpozději dvě hodiny před začátkem samotného cvičení.

Oblečení - Adekvátní oblečení je pro cvičení a účast v kurzech nezbytné. Civilní oblečení je z pochopitelných důvodů zapovězeno. Cvičit můžete pouze v čisté sálové obuvi. Třeba i z důvodu běhání na běžícím pásu.

Trenéři - Trenéry doporučuje klub sám, účast vlastního trenéra není přípustná. Balíčky služeb osobního trenéra vyprší šest měsíců po zakoupení. Podrobnosti na: www.delroys-gym.cz

 
vložil: hezoun369
Permalink ¤


0 Komentáře: