hrabyně

30.Září 2008

Památník druhé světové války v Hrabyni je rozsáhlý areál, nacházející se nedaleko obce Hrabyně, ležící v okrese Opava. Byl postaven na počest týden trvající Ostravské operace v závěru druhé světové války, které se účastnil i 1. československý armádní sbor.

Součástí památníku jsou dvě „věže“, uvnitř kterých jsou prostory expozice. Na té vyšší je vyobrazen znak SSSR a na druhé nižší pak československý. Před nimi je velká nástupní plocha, kde se konaly vojenské přísahy nováčků. K areálu patří také ještě lipová alej, kde je umístěna historická vojenská technika a symbolický hřbitov se jmény padlých vojáků.

[editovat] Historický vývoj

Památník vznikl v 70. letech; na jaře roku 1970 poklepal na jeho základní kámen tehdejší prezident Československa Ludvík Svoboda spolu s maršálem tehdejší Rudé armády Andrejem Ivanovičem Jeremenkem. Vlastní stavba začala roku 1976, o čtyři roky později byla k 35. výročí osvobození ČSR otevřena. Během let se však spíše než symbolem osvobození stal památník ukázkou socialistického monumentalismu, v 90. letech zchátral. V prvním desetiletí 21. století je proto rekonstruován, to je však některými lidmi kritizováno jako příliš nákladná akce. Po znovuotevření se současná expozice Slezského zemského muzea má rozšířit i o exponáty Československých legií.

[editovat] Externí odkazy

napsal/a: jamajkamen 12:40 Link


Komentáře

« Domů | Přidej komentář