30.Červenec 2007,14:01
  • Nárys vědecké psychologie (1895)
  • Studie o hysterii (1895)
  • Výklad snů (1900)
  • Psychopatologie všedního života (1901)
  • Vtip a jeho vztah k nevědomí (1905)
  • Tři úvahy o sexuální teorii (1905)
  • Totem a tabu (1913)
  • Truchlení a melancholie (1916)
  • Vzpomínka z dětství Leonarda da Vinci
  • Psychoanalytické chorobopisy
  • K uvedení narcismu (1911)
  • Mimo princip slasti (1920)
  • Masová psychologie a analýza já (1921)
  • Ego a Id (1923)
  • Útlum, příznak a úzkost (1926)
  • Budoucnost jedné iluze (1927)
  • Nespokojenost v kultuře (1930)
  • Konečná a nekonečná analýza (1937)
  •  

    Rozum a chtíč je stručné označení pro mem na způsob známějšího All Your Base Are Belong To Us, vzniklý v komunitě účastníků diskusního fóra serveru Kompost.cz někdy před koncem roku 2003 (přesnější detaily a zvláště okolnosti zrodu a vývinu do současné podoby je pro vnějšího encyklopedistu obtížné dohledat).

    Jeho kanonickou podobou je věta Rozum a chtíč nemohou být (někdy se ovšem používalo také zůstat) v opozici natrvalo, respektive otázka Mohou být rozum a chtíč v opozici natrvalo? (s kanonickou odpovědí Ne); součástí jsou i různé mimo- a metatextové odkazy na Sigmunda Freuda v této souvislosti. Cílem (dokonce formalizovaným v podobě „soutěže“) je větu používat a otázku pokládat v nejrůznějších online i reálných situacích, které to umožňují (resp. ke kladení otázek přímo vybízejí, jako internetové diskuse s celebritami); v řadě případů má juxtapozice s daným prostředím a seriózně míněnou nechápající odpovědí absurdně až surreálně (srov. známou populární definici o „setkání deštníku se šicím strojem na operačním stole“) humorný efekt.

    Jakkoli je fenomén R&Ch dílem početně nevelkého „tvrdého jádra“ fanoušků, podařilo se mu zanechat výraznou stopu na českém Internetu (alespoň v těch vrstvách uživatelů, kteří si podobných záležitostí všimnou); podobně jako AYBABTU začala být ústřední fráze „v opozici natrvalo“ citována a parafrázována se zaměněnou dvojicí antagonistů v nejrůznějších k tomu vhodných kontextech s ironicko-satirickým úmyslem. Komunita R&Ch si založila vlastní internetovou doménu, na níž dokumentuje nejlepší výskyty memu; jejím posledním výkonem je sbírka na vylepení reklamního plakátu na pražskou tramvaj č. 8309 (patrně linky 14).

     

    Sen

    Sen je zážitek iluzorních obrazů, hlasů nebo jiných vjemů vytvářených mozkem během spánku v rámci procesu snění. Sny často ukazují události, které jsou ve skutečnosti nemožné nebo nepravděpodobné, a jsou obvykle mimo kontrolu spáče; často vycházejí ze skutečných zážitků. Mnoho lidí zažívá během snění silné emoce; strašidelné nebo znepokojivé sny se označují jako noční můry. Vědecká disciplína zabývající se sny se nazývá oneirologie.

    Vědci věří, že téměř všichni lidé sní zhruba stejně často; i ti, kteří si sny pamatují málokdy, si na ně vzpomenou, když jsou probuzeni během REM spánku. Snění u zvířat se různí druh od druhu.

    Mnoho lidí věří, že sny mají určitý význam, a proto se snaží své sny určitým způsobem popsat a pak k nim přiřadit význam. Pro pohodlnější určování významu snů vznikly speciální výkladové knihy zvané snáře. V historii se často věřilo, že sny předpovídají budoucnost, někteří lidé věří, že ve snu rozmlouvají se svým bohem, odborná veřejnost se staví k významu snů jakožto možnosti předpovědi budoucnosti spíše chladně až záporně.

    Obsah

     Výklad snů

    Za dobu existence lidstva lze zaznamenat v každé epoše, ve které člověk dokázal souvisle a cíleně přemýšlet o jevech jemu blízkých, velice časté snahy vykládat významy snů. Z historického hlediska můžeme rozdělit tuto tendenci na tři směry:

    Symbolický výklad snů

    Při tomto postupu je předmětem zkoumání obsah snu jako celku. Obvykle se pohlíží na události, které se ve snu odehrály, v kontextu skutečné - reálné situace. Často se předpokládá, že sen přináší informace o dějích následujících současné situaci, tedy nahlíží do budoucnosti. Tento přístup je značně nespolehlivý, protože dva různí vykladači, ač použijí stejný postup, mohou dojít k naprosto rozdílným, klidně i opačným závěrům.

    Za příklad takového postupu lze označit tvrzení, ke kterému došel biblický Josef při výkladu faraonova snu. Sen zobrazuje, jak za sedmi tlustými kravami jde sedm hubených, které pohltí prvé. Sen je vykládán jako očekávání příchodu sedmi let nouze, které pohltí veškerý nadbytek vyprodukovaný předešlými velice úrodnými sedmi lety.

     Šifrovací výklad snů

    Šifrovací metoda výkladu snů se již snaží postupovat smysluplněji. Z celého děje vybírá důležité předměty a děje, které pomocí klíčovací metody překládá do srozumitelného jazyka. Protože předmětů a obecných událostí, které se ve snech vyskytují je veliké množství, je k výkladu zapotřebí snář. Snář je v podstatě slovník, který u každého hesla obsahuje symbolický výklad. Postupným překladem všech významných prvků získáme spoustu informací. Je ovšem na vykladači, který tuto metodu používá, aby dal jednotlivé informace do souvislostí a vytvořil tak smysluplný celek. Z tohoto důvodu je tato metoda, stejně jako předchozí symbolická, považována za neobjektivní, nevědeckou a značně naivní.

    Např. u hesla Had lze dohledat následující informaci: být ovinut hadem je předpovědí tvé bezbrannosti vůči intrikám nepřátel.

     Analytický výklad snů

    Analytickou metodu definoval Sigmund Freud ve své knize Výklad snů. Tato metoda je jedinou věrohodnou a vědeckou metodou. Výklad snů tímto postupem velice pomohl k pochopení struktury mysli člověka, objevení rozdělení vědomí a nevědomí. Metoda rozebírá sen na dílčí děje, které samostatně zkoumá. V některých rysech se možná podobá šifrovací metodě, ale neobsahuje ve skutečnosti téměř žádné metaforické a symbolické překlady, význam objektů vysvětluje na základě znalostí různých psychických útvarů.

     
    kategorie: Příbor
    vložil: lusiia
    Permalink ¤


    0 Komentáře: