31.Květen 2007,22:02

Václav Matěj Kramérius

spisovatel a nakladatel 

Datum narození:   /   datum úmrtí:
09.02.1759   /   22.03.1808 
Místo narození:
Klatovy 
Znamení:
Vodnář  


Václav Matěj Kramérius byl český spisovatel a nakladatel. Studoval na jesuitském gymnasiu v Klatovech, poté v Praze filosofii a v letech 1778–1780 práva. Jelikož pocházel z nemajetné rodiny, musel si na studiích přivydělávat, prostřednictvím J. Dobrovského získal práci u Jana z Neuberku, kde katologizoval jeho knihovnu. Mimo jiné zde přepisoval a jinak pracoval se staročeskými díly dále dělal korektury pro řadu českých buditelů. Pravděpodobně tato práce nastartovala jeho vydavatelskou činnost, zde se naučil pracem nutným při vydávání knih a získa celou řadu kontaktů.
Poté krátce pracoval jako učitel češtiny.

Od roku 1786 pracoval ve Schönfeldských císařských královských poštovních Novinách, zde získal značnou popularitu a zkušenosti – 1 .července 1789 začal vydávat vlastní noviny pod názvem Pražské poštovské noviny, roku 1791 byly přejmenovány na Kramériusovy c.k. vlastenecké Noviny tyto noviny se staly velmi populární a Václav Matěj Kramérius k nim začal vydávat různé drobné spisky, roku 1795 koupil knihtiskárnu a postupně se vydávání novin rozrostlo v nakladatelství.

V tomto nakladatelství (Česká expedice) vyšla většina českých knih této doby, lze říci, že založení tohoto nakladatelství byl jeden z nejvýznamnějších kroků pro úspěšný rozvoj češtiny a národního uvědomění v Čechách. Po smrti Václava Matěje Kraméria převzal toto nakladatelství jeho syn – Václav Rodomil Kramérius.

Dílo Václava Matěje Kraméria
- Nový kalendář tolerancí – kalendář vydávaný jako příloha novin, obsahoval církevní svátky jak katolické tak evangelické. Dále obsahoval přehled celoročních událostí, rady zemědělcům, atp.

Vycházel od roku 1787 do roku 1798.

- Noví čeští zpěvové pro krásné pohlaví ženské – sbírka básní, některé básně jsou překlady, jiné jsou vlastní tvorba.
- Laudonův život a jeho hrdinští činové
- Vypsání ukrutné smrti Marie Antonie, královny francouzské
- Zrcadlo šlechetnosti
- Mravové šlechetných dítek
- Cvičení dítek jednoho každého stavu, item příkladové a básně dítkám k dobrému naučení

Rytířská tvorba – tato tvorba patřila mezi velice popularní a velmi pomáhala rozšíření češtiny – její kvalita nebyla velká, ale její ekonomický přínos pro Českou expedici byl velmi významný.

- Čarodějnice Megera
- Rozličné povídačky k poučení a obveselení
 
kategorie: skola
vložil: lusiia
Permalink ¤


0 Komentáře: