Asociace a disociace

11.Prosinec 2006

No Způsob jak něco prožíváme či vidíme svým duševním zrakem, ovlivňuje naše pocity.
Je velký rozdíl v pocitech, zda se vidíte v nějaké situaci z venku (disociace, oddělení), nebo zda se do situace vžijete a dění sledujete jako učasněný (asociace, spojení představ s tím, že jeden duševní obsah vybaví jiný v podobě představy nebo myšlenky proto, že dřívější skušenosti se viskytli spolu). Jsteli dokonce plně adociováni, můžete dění cítit tělesně. Vidíte a slyšíte v přítomnosti, co jste slišeli a viděli v minulosti. ( Cha dobrý :D) Ale tím zjistíte že asocionálně prožíváte jen to co chcete. Tak proč by to nemohlo být něco jiného. Vyvoláváme li nešťasné spomínky budem nešťasní a zase naopak. Jestliže z asociovaného prostoru vystoupíte, disociujete se, a poté asociujete pozitivní zážitky máte vinikající možnost naprogramovat si štěstí, a to sice plně sami, prostřednictvím změny zážitku ve vašem mozku. Udelejte si tento příklad a vše poznáte.


1)Vzpomeňte si na nějaký nešťastný zážitek moment svého života, vytvořte z něj film a sledujte tento film na plátně ( nebo čemkoli co si představíte z ohledu na asociaci je nejlepší nejvěčí a nezapomeňte že fantazie je neomezená) všímejte si míry své stísněnosti.


2) Vstupte do toho filmu, sledujte ho, poslouchejte a pociťujte ve svém těle to co sjte cítili tehdy. Sledujte dění svýma vlastníma očima. Cítíte se stísněně, jestli ano tak přejděte k dolšímu kroku jinak se koukejte dál než tomu tak nebude.


3)A najednou z fylmu a sledujte ho z jistým odstupem. Všímejte si jak se pocit nevolnosti rozplívá.


4)K další dispciaci se pozorujte, jak opouštíte hlediště a film sledujete z ještě větší dálky.
5) A teď myslete na nějakou extrémě štastnou nebo vzrušivou situaci ze své minulosti. Sledujte tento film ve své hlavě. Vstupte do tohoto obrazu. Dívejte se na lidi a věci stejně tak, jako jste se viděli tahdy. Poslouchejte, to cojste slyšeli a co ste si říkali sami pro sebe.Pociťujte ve svém těle vzrušující pocity tělesné a emocionálně. Zintenzivněte tento pocit ještě tím, že si budete všímat více detajlů tohoto filmu. Lrohlížejte si tváře ostatních lidí nebo jen jedné dané co v nejlepších detajlech i okolí barvy, poslouchejte zvuky které slyšíte. A leavně přidejte na tělesném prožitku. Pocitujtě tuto situaci stejně tak, jako by se stala prvně a radujte se přitom
No tak vidíte teď si zhodnoťte stav a řekněte si nešlo by třeba asociovat to co na lidech mám rád a disociovat to co mi na nich vadí?
No ale asi nejlépe si to můžeme ukázat takto. Zamilovat se je velmi lechké.(víme všichni :D) Asociujete se jednoduše včím, co máte na člověku rádi, a disociujete se od všeho, co by vám mohlo vadi. To je přejně to co děláme v začátku milostného stavu. Takže být zaslepený láskou znamená, že se automaticky disociujeme od toho, co nám vadí, a tím odstraňujeme vnímání nevhodného jednání. Nechovámeli pak již žádné citi k tomuto člověku, asociujeme se tím, co nám vadí. A to jsme použili( asociovali) pro postavení lásky nyní likvidujem (disocijuem).
V konečné cházi si můžem říc co jsem na ní viděl.
Ale eště jedno cvičení na konec 1) V trvajícím milostném vztahu si vzpomeňtě na to jak jste toho člověka poprvé potkali, nebo na zcela zvláštní okamžik s touto osobou. Úplně a zcela se asocijujte touto vzpomínkou. A vše si to zase pěkně krok po kroku prožijte emoce pocity stavi těla dýchání mimika atd. 2) a teď si napište, které vlastnosti svého partnera jste zapoměli nebo jste se na ně dívali jako na samozřejmé.Napište si ty aspekty, které vám mohou pomoct k tomu, aby jste tuto osobu více milovali. 3) Je- li tato osoba nyní doma, přerušte toto cvičení, jděte kní a řekněte jí v plné asociaci k duševnímu filmu, že jste právě viděli, co kní cítíte. Takže tady jsou dva způsoby jak strach ovlivnit. napsal/a: ninoozs 13:24 Link


Komentáře

« Domů | Přidej komentář