Breakdance   25.Říjen 2008


Breakdance

 také známý jako breaking nebo b-boying, je akrobatický druh tance street dance. Je to jedna ze čtyř základních částí kultury hip hopu (další jsou rap, DJing a graffiti). Vyvinul se mezi afro-americkou mládeží v Jižním Bronxu v New Yorku a v Los Angeles na začátku 70. let. Breakdancing je moderní hlavně u mládeže.

Taneční prvky

Break dance se skládá z těchto tanečních prvků:


Každý tanečník (b-boy) nebo tanečnice (b-girl) má vlastní styl, vlastní věci a vychytávky. Vymýšlení nových prvků vyžaduje značnou dávku fantazie a kreativity, což je jakousi „výzvou“ pro každého bboye.

Často je také s breakdance spojováno přehnané nebezpečí, ale zkušení tanečníci vám potvrdí, že zranění tu hrozí podobné, jako u spousty jiných sportů. A například bojové sporty na tom v tomto ohledu bývají ještě o dost hůře.

Historie

Uprock byl vůbec první formou breakdance, který nesl znaky bojového umění. Z tohoto důvodu působil velmi agresivně. S postupem doby se ale při tomto tanci stále více využívaly hladké pohyby a vlnění, takže vznikl nový směr zvaný popping, který okamžitě získal velkou popularitu u mládeže a stal se diskotékovým hitem. Mezi další směry, které breakdance ovlivnily, se může zařadit třeba freestyle, který sdružuje prvky zahrnující pády a točení. Dalším novým směrem, kterým se skupina tanců breakdance rozšířila je footwork, při kterém tanečníci používají ruce k podepření těla, tímto trikem si uvolňují nohy a chodidla, která posléze použijí pro gymnastické prvky, vlečení nohou a různá přetáčení.

Dnes jsou základními prvky breakdance jako širokého tanečního stylu toprock, uprock, footwork, power moves a freeze. V současné době přebírá breakdance prvky i z bojového tance Capoeira.

 

napsal/a: r.a.d.u.s.k.a. 21:21 | Link


Komentáře

« Domů | Přidej komentář