Vítám vás v článku, který se bude zabývat současným problémem hlavně mladých dívek. Jedná se o sebevědomí a krásu. Obojí je pro nás holky moc důležité. Chceme být krásné, abychom se líbily ostatním, ale také abychom se líbily samy sobě. A jsme schopné pro to,abychom byly krásné, udělat cokoli. Tedy aspoň některé dívky jsou schopné všeho. Třeba i hladovět a dostat se do obtížné situace, kdy onemocní bulimií nebo anorexií. To, jak vypadáme, velice úzce souvisí s naším sebevědomím. Jestliže si připadáme krásné, tak je naše sebevědomí velice silné. Ostatní nám skládají poklony, jak nám to dneska sluší, a tím se zvyšuje naše sebevědomí, protože máme pocit, že se ostatním líbíme a že jsme oblíbené. Je to skvělý pocit. Ovšem problém nastává ve chvíli, kdy nás ostatní neopěvují chválou, ale spíše kritikou.

        Sex-appeal – to je slovo, které se dneska velice často používá. Náš sex-appeal ovšem nesouvisí jen s tím, co máme na sobě nebo jak vypadáme. Je důležité i to, co vyzařujeme a jak se chováme. Není důležité, jestli máme na sobě značkové oblečení nebo oblečení z výprodeje. Nebo jestli jsme si na sebe daly lesk na rty ve slevě nebo za plnou cenu či jestli máme imitaci kabelky známé značky nebo originál. Záleží na tom, jak se vnímáme, a to určuje to, jak se chováme a jak nás vnímají ostatní.

        To, jak nás ostatní vnímají, je pro některé, tedy, pro většinu holek, velmi důležité. Ono, přiznejme si, když o nás někdo rozhlašuje, že jsme tlustoprdky nebo že vypadáme jako ježibaba, protože máme křivý nos,  nám není příjemné a raději bychom se dozvěděli, že o nás někdo vykládá, že máme dneska skvělou sukni a že nám to sekne nebo že dnes působíme obzvláště sexy, ne? Lidé hrají v tomto dost velkou roli. Ale neměli by. Nemělo by nám tolik záležet na mínění ostatních. Musíme si vytvořit vlastní styl, ve kterém se budeme cítit skvěle a krásně a jedinečně. Jasně, každá z nás není rozená stylistka jako některé holky, ale i přesto můžeme vypadat skvěle. Můžeme si nechat poradit od našich kamarádek, matek či třeba prodavačky v obchodě. Vytvořme si vlastní styl oblékání, líčení, účesu.... Přece nechceme všechny vypadat stejně? To by byla velká nuda.

        Co vlastně znamená slovo krása? Co je krásné? Pro každého je krásné něco jiného. Např. jednomu klukovi se líbí zrzky, druhému holky s pihami, dalšímu sportovní postava a jinému oblejší tvary..... Nebo mně se líbí červená barva a vám se líbí černá.... A protože se tedy každému líbí něco jiného, nemůžeme si moc brát k srdci, že o nás někdo řekl, že se mu nelíbíme, že máme divný vkus v oblékání nebo že máme jedno oko větší než druhé. Nesmíme se nechat vyvést z míry. Samozřejmě radu přijmout můžeme, ale nemusíme se hned měnit, abychom se ostatním zalíbili. Krása je to, že se člověk sám sobě líbí, má se rád. A možná tomu nebudete věřit, ale lidé tyhle pozitivní vlny vnímají, všímají si, že se radujete, že máte o sobě skvělé mínění. Pamatujte si jedno : Když máte vy rády sebe, mohou vás mít rádi i ostatní. A také nemluvte o svých chybách s ostatními. Např. myslíte si, že jste tlustá, a pořád to svému klukovi vnucujete, ale on vám vždycky na otázku : Jsem tlustá? Odpoví,že nejste, a vy tomu nevěříte. Ale on to tak skutečně vidí. Kluci a muži si nevšímají detailů. Ale když to budete neustále opakovat, nakonec si toho všimne a bude s vámi souhlasit, ale to vy přece nechcete, že ne? A proto na své chyby neupozorňujte.

        V posledních letech vídáme na titulních stranách časopisů, v televizi, prostě všude štíhlé, až přeštíhlé, krásné a dokonalé dívky. A protože se všichni o těchto dívkách vyjadřují jako o symbolech krásy a dokonalosti, my se jim chceme podobat. A tak držíme nesnesitelné diety a hubneme a hubneme a pořád nemáme dost. Držíme hladovky a cvičíme do zblbnutí. Pijeme koktejly na hubnutí, které nás zaručeně zasytí, lepíme si na ramena náplasti, které nám pomohou rychle a zdravě zhubnout, bereme pilulky, kupujeme drahé cvičební přístroje, jíme potraviny light atd atd....a to vše jen proto, abychom RYCHLE zhubly a vypadaly skvěle hned. Neuvědomujeme si však, že tohle všechno poškozuje naše zdraví. Když už hubnout, tak rozumně. Jak? Jíst  pětkrát denně po malých porcích, nepřejídat se, hodně pít a jíst hodně vitamínů v podobě ovoce a zeleniny a cvičit aspoň 2x týdně. Tohle funguje. Ale hladovky ne. Proč? Takže, např. celý den nejíte, dáte si doma pak něco menšího k jídlu a pak zase nejíte. Myslíte si, že hubnete, ale přitom si vaše tělo ukládá tuky jako zásoby na další hladovění, a proto tloustnete a tloustnete. A když netloustnete a přece jenom hubnete, stejně se jednoho dne vrátíte k normálnější stravě, protože budete spokojena se svou čerstvě zhublou postavou. Ale jakmile začnete zase normálně jíst, projeví se Jojo efekt, který způsobí, že zpátky naberete shozená kila a možná přiberete ještě další. A tohle přece nechcete! Proto když už teda chcete hubnout, tak hubněte s rozmyslem a používejte u toho zdravý rozum!

        Jenže některé dívky a ženy jsou na tom tak špatně, že se dostanou až na hranici, kterou překročí, a stanou se bulimičkami a anorektičkami. A to je to nejhorší, co se mohlo stát. Bulimie se projevuje tím, že nejprve moc nejíte, ale pak vás přepadne záchvat hladu a nacpete se vším, na co narazíte, ale pak to po chvíli vyzvracíte. Zvracení je velice účinná hubnoucí metoda, protože při jednom vyzvracení ztratíte pár kil. Ale rozhodně to není zdravá účinná metoda, jelikož zvracením ztrácíte z těla potřebné látky pro tělo. Pokud máte bulimii, běžte se okamžitě léčit. Anorexie je poněkud horší. Zde nezvracíte, ale hubnete velmi drastickými metodami, které způsobují rychlé ztráty na váze. Pomalu už ani jíst nemůžete, protože máte stažený žaludek, vaše tělo někdy ani jídlo přijmout nemůže, protože není zvyklé, a vy se hned třeba vyzvracíte. Jídlo se stává v aším nepřítelem číslo jedna, nemyslíte na nic jiného a nemluvíte o ničem jiném než o jídle, jste posedlá jídlem, počítáte kalorie a máte neskutečné, nepodložené smýšlení o různých potravinách. Jste psychicky narušená, protože jste hubená, jste příšerně hubená, jste jen kost potažená kůží, ale vy to nevidíte, vidíte jen to, že jste tlustá a potřebujete pořád a pořád hubnout. Kupujete si přehnaně malé velikosti oblečení a pak tvrdíte, že se do svého oblečení ani nevejdete, jak jste tlustá. A hubnete dál a dál, jste čím dál tím více oslabená, máte slabé svaly i kosti, za chvíli se může také stát, že zkolabujete, můžete i umřít. Jste podrážděná, ztrácíte své přátele, rodinu......pokud máte anorexii, přiznejte si to a okamžitě vyhledejte odbornou pomoc.

        Máme tohle všechno vůbec zapotřebí? Proč lidé považují za vrchol krásy, když je dívka a žena vyhublá, skoro nemá žádné křivky..? Většina mužů i kluků se přiznává, že se jim tento trend nelíbí, že mají radši oblejší tvary. Ale holky si stále myslí něco jiného a to je žene do propasti utrpení a často i smrti. Holky se prostě těžko přesvědčují. Proč se stresovat z pár kil navíc, z celulitidy či z toho, že máme trošku povolené svaly? Všechno se dá buď v pohodě napravit, nebo to p rostě nechat plavat a nevšímat si toho a být i tak v pohodě. Pár kilo navíc nikomu nevadí, celulitida taky ne, mnoho lidí ani pořádně neví, co to je, když tak si pomůžeme různými krémy na celulitidu a svaly se dají zpevnit ve fitku. Takže kde je problém? Nikde. Problémem je spíš ženská psychika. My prostě pořád toužíme být dokonalé a hubené. Třeba  v době kamenné byly v kurzu ženy plných tvarů, muži je uctívali, byl to symbol plodnosti. V 18. století nebo tak nějak byly trendy ženy také s oblými tvary, byl to symbol krásy. Podívejte se někdy na fotografii Merylin Monroe, byla snad ona vychrtlina? Ne, nebyla. Byla to pořádná ženská. Takže holky, ženy, nestresujme se a nenechme se vystresovat. My jsme jedinečné a originální a rozumné a nepotřebujeme se zruinovat dietami a fitkem jen proto, abychom se zavděčily ostatním.

        Takže krása je něco, co vychází z nás zevnitř, to, jací jsme, jak se chováme a jak vnímáme sami sebe. Buďme krásné J !

        Součástí je také naše sebevědomí. Velmi důležitá část nás. Většina dívek má velký problém se sebedůvěrou, sebeúctou neboli se sebevědomím. Jak si tedy posílit sebevědomí? Už jsem to nakousla v minulém odstavci. Mějte se rády. Ale jak to udělat? Vemte si papír a tužku a napište si své dobré a špatné stránky osobnosti, své schopnosti, zlozvyky, nedostatky, klady atd... Tak zjistíte, že je na vás opravdu hodně věcí pozitivních. Potlačte své slabé schránky a podpořte své klady. Věřte si, nenechte se vyvést z míry, stůjte si za svými názory, nepovolujte, nedovolte někomu, aby vás zpochybňoval, nedovolte, aby se vám někdo posmíval, aby vás někdo ponižoval. Když na vás někdo slovně zaútočí, nebojte se a oplaťte mu to. Nebojte se. Jste nervózní při veřejných proslovech atp.? Nacvičte si celou situaci hezky doma před zrcadlem, vyzkoušejte si různé pohledy, úsměvy.... ve finále načisto vám to půjde skvěle a nebudete tak nervózní. Seberte se, nebojte se a věřte si. To jsou mé rady J .

 

        Pokusme se tedy změnit pohled společnosti na krásu. Krása je slovo, které má nestálý význam. Každý si pod ním představuje něco jiného. Někdo vysokou blondýnu s mírami 90-60-90, někdo středně vysokou brunetku s pihami, která je v džínách a tričku......Všichni nemáme stejný vkus, proto neposlouchejte ostatní a neměňte se kvůli nim, vytvořte si svůj styl, obhajujte své názory, nenechte se ponižovat, nenechte někoho, ať vás pomlouvá a braňte se. Používejte rozum, drasticky nehubněte a buďte sama sebou.

 

       

 

           

                  Zajímavosti :

            I v Hollywoodu se najdou hvězdy s anorexií. Typickým příkladem je třeba Nicole Richie nebo třeba Vicky Beckham. Takovýmto hvězdám, které trpí anorexií a mají nezdravou postavu,mají velkou hlavu a drobné tělo, se říká lízátka. Královnu lízátek vyhrála Vicky Backham . Zajímavostí z života Victorie Backham je, že nosí extrémně malé velikosti oblečení. Třeba velikost jejích džín se rovná velikosti džín osmiletého dítěte. Nebo třeba Keira Knightly, velmi hubená až vychrtlá. Tato hvězda velkofilmu Piráti z Karibiku prohlásila, že je nejtlustší herečkou v Hollywoodu. Tvrdí však, že není anorektičkou. Tak mi tedy vysvětlete, jak může zdravá žena prohlásit, že je nejtlustší herečkou v Hollywoodu, když je neskutečně hubená? To třeba Liv Tyler je hezky zaoblená, ne však tlustá a prohlásila, že se sama sobě líbí a v žádném případě nebude držet diety. Podobným případem je i Kate Winslet, známá z velkofilmu Titanic nebo třeba z Prázdnin. Známou anorektičkou je i Kate Olsen, která se léčila na tuto nemoc, nebo třeba také Lindsay Lohan, která se teď utápí v alkoholu.

            Po tomto odstavci bychom se měly zamyslet : Opravdu je vhodné si dávat za příklad tyto hvězdy? Je dobré je považovat za naše idoly? Já myslím, že ne. V Hollywoodu se nachází plno těchto módu určujících celebrit, které ale trpí anorexií. Mně připadají jako velmi špatný příklad. Za idoly bychom měly považovat ty ženy, které se nenechaly svést slávou a udržely si zdravý rozum.

napsal/a: r.a.d.u.s.k.a. 20:31 | Link


Komentáře

« Domů | Přidej komentář