08.Červenec 2007

Co je to ovulace

Ovulace je okamžik ve vašem menstruačním cyklu, kdy zralý folikul praskne a uvolní se z něj zralé vajíčko. To je provázeno hormonálními změnami, které zároveň začnou připravovat vaše tělo na případné těhotenství.

Po uvolnění z folikulu putuje vajíčko vejcovodem do dělohy. Pokud je během tohoto putování oplodněno, zahnízdí se v připravené děložní sliznici. (vzácně se uhnízdí už ve vejcovodu – pak se jedná o mimoděložní těhotenství).

Kdy k ovulaci dochází

K ovulaci dochází přibližně uprostřed vašeho menstruačního cyklu. Záleží na tom, jak pravidelně menstruaci máte a také na několika dalších faktorech (případná onemocnění jako nachlazení, stress apod.). Termín ovulace se počítá od začátku poslední mensturace plus polovina délky trvání cyklu. Pokud tedy máte cyklus pravidelný 28 dní a PM byla 1.12, mělo by k ovulaci dojít 14 dní od posledního data tedy 15.12. Výpočet je samozřejmě jen orientační. Naše tělo si občas dělá co chce. Pokud chcete, můžete si termín ovulace spočítat na našem kalkulátoru.

Plodné období

Okamžik, kdy dojde k ovulaci není jediná chvíle, kdy můžete otěhotnět. Doba, kdy k tomu může dojít se nazývá plodné dny (plodné období) a počítá se tři dny před termínem ovulace (protože spermie v těle přežijí asi tři dny) a jeden den po termínu ovulace (protože tak dlouho je schopno přežít neoplodněné vajíčko.

Jak ovlivnit pohlaví dítěte podle termínu ovulace

Dokonce podle toho, kdy vzhledem k termínu ovulace máte pohlavní styk můžete lehce ovlivnit pohlaví dítěte. Spermie, které nesou gen Y a jsou zodpovědné za narození kluka jsou o něco rychlejší, ale nevydrží tak dlouho. Naopak spermie, které nesou gen X (holčičí) jsou o něco pomalejší, ale přežijí o něco déle. Pokud chcete kluka, pak je vhodný termín spíše po ovulaci, pokud holčičku tak před ovulací. (Tady jsem to měla původně špatně, za což se omlouvám, ale asi mi to už nemyslelo, když jsem to psala. Děkuju anonymovi za upozornění.)

Jak přesně zjistit termín ovulace

Nahoře uvedené výpočty jsou pouze orientační. Vycházejí ze statistik a naše tělo se podle statistik chová jen málo kdy. Proto je lepší používat jiné způsoby, jak zjistit zda k ovulaci došlo (o těch už jsme psali). Mezi ty patří měření teploty v pochvě, používání ovulačních testů, případně sledování některých tělesných známek (které ovšem může být značně nespolehlivé). K ovulačním testům se ještě vrátíme v dalším článku.

Ovulace jako antikoncepce

Výpočet termínu ovulace (nebo jeho zjištění dalšími metodami) vám může posloužit jako způsob antikoncepce (především u párů, které z nějakého důvodu nemohou nebo nechtějí používat další způsoby antikoncepce). Zatímco v případě páru, který po miminku touží je potřeba se zjištěného termínu držet velmi úzce, v případě, že miminko nechcete, je potřeba „dát pozor“ v mnohem větším okolí data ovulace.

Autor:Lenka Hanzlová
 
Vložil: slunecni.andilek ¤