17.Listopad 2007

Muž štír

 

Jste-li zamilovaná do muže ve znamení štíra a slovo vášeň vás leká, nazujte si tretry a utíkejte, jako kdyby vás pronásledoval King Kong. Protože vás pronásleduje.

Nemluvím jenom o samotné milostné vášni, i když ta mlže být na předním místě. Mám na mysli také vášnivou intenzitu ve věcech politiky, práce, přátelství, náboženství, jídla, příbuzných, dětí, oblečení, života, smrti a všech dalších kategorií, jaké vás napadnou. Odpuzuje-li vás přemíra citů , muž Štír není přesně to, co potřebujete. Neohlížejte se a utíkejte.

Jestli jste právě potkala takového muže, asi si myslíte, že nejsem při smyslech. Je přece tak klidný a vyrovnaný. Jak by mohl být někdo s takovým sebeovládáním vášnivý, natož nebezpečně vášnivý? Mohl. Protože tím chladným zevnějškem jenom blufuje. Uvnitř jsou jeho vášně rozžhavené do ruda jako kamna, o která jste si spálila ruku, když vám byly tři nebo čtyři a chtěla jste si na vlastní kůži zkusit věci, které byly do té doby z vašeho dosahu. Tento muž může být také z vašeho dosahu. Pod jeho zdánlivě odměřeným chováním to jen syčí. Nedotýkejte se ho. Víte moc dobře, jak dlouho trvá, než se zahojí popáleniny. Pamatujete? Ruka vás po té příhodě s kamny bolela několik týdnů. Po této zkušenosti vás bude bolet srdce celé měsíce, možná roky a domácí lékárnička vám moc nepomůže. Oblíbené babiččino rčení: „Deko prevence je lepší než kilo léčby,“ platí jak pro spáleniny od kamen, tak pro sežehnutí Štíry. Takže buďte opatrná. Ujistěte se, že víte,kam jdete a s kým.

Pokud vás vaše znamení vybavilo azbestovou povahou, kterou oheň nespálí, dejte se do toho a klidně si hrajte s výbušninami. Možná se vám podaří udržet plameny pod kontrolou a sama získáte mocný oheň, který bude hřát vaše srdce celý život. Možná děláte sama všechno s vášnivým zaujetím. Fajn. V tom případě jde jen o stupeň teploty. Má-li vaše vášeň automatický termostat, tak že ji lze zchladit, když se příliš rozpálí, jste v bezpečí. Předpokládejme, že ano. Dívky, které jsou v nebezpečí, by už nyní měly být nekde za horami, pokud dovedou utíkat dostatečně rychle. Až si jednou vezmou příjemného, bezpečného muže ve znamení Vah nebo Raka, ještě mi poděkují.

Pokud jde o ženy, které pokládají vztah k Štírovi za bezpečný, pokusme se zjistit, co se skrývá za těma hypnotickýma, pronikavýma očima Štíra. Je celkem jisté, že na vás nezapůsobil neutrálně. Buď si o něm myslíte, že je chlapecký a roztomilý, nebo zlovolný a vášnivý ( už je tu to slovo zase ). Problém je, že není ani jedno. Nebo bych snad měla říci, že je oboje. Ale takhle se nikam nedostaneme. Začněme znovu od začátku.

Jedním slovem je tento muž neproniknutelný. Hned pod povrchem jeho mrazivé rezervovanosti je obrovský vřící kotel, který neustále bublá a syčí. Budete-li mít štěstí, bude na něm držet pokličku po celý život, ale hluboká rána může způsobit ohromující explozi. Nejste-li přímo ohrožená jejím zničujícím účinkem, je to fascinující podívaná. Až ji ucítíte přicházet, ustupte stranou. A neudělejte nic, co by ji mohlo způsobit.

Zmátne vás duálními rysy Štíra – vášní a rozumem. Je mistr obého: intelekt a emoce ho ovládají stejnou měrou. Štír je víc než inteligentní. Je to vysoce vyvinutý exemplář, hluboce filozofický, který se zabývá tajemstvím existence a přiblíží se k poznání odpovědí.

Existují štíři, kteří dokážou vést spartánský život v holé místnosti a upírají si z nějakého obskurního estetického důvodu jakékoliv pohodlí, ale pravá povaha tohoto znamení je senzualistická. Normálně se Štír obklopuje přepychem. Má sklon k přemíře jídla, drog, pití a ano – lásky. Zcela určitě. Je na ni zařízen a věří si. Láska ho nikdy neleká, neudivuje, ani ho nezastihne nepřipraveného. Nespustí ji z mysli od chvíle, kdy poprvé usedne na kolo. Možná dokonce na tříkolku. Samozřejmě můžete znát Štíra, který vypadá dokonale nevinně a má tak odzbrojující, mladiství šarm a naprostý nedostatek obvyklých manýr ke svádění, že vás přesvědčí, že se to s náruživostí mužů Štírů přehání. Dokonce má možná pihy a doma má plný šuplík skautských odznaků. Ale zeptejte se jeho manželky. Zkuste něco jako: „Řekni, Berto – nebo Rozálie – nebo Sheilo – nebo kdokoliv – je tvůj manžel , no, je vášnivý?“ Třeba se jí podaří zachovat důstojnost a odbýt vás, že vám do toho nic není, ale nejspíš vám bude odpovědí hysterický smích. Mezi záchvaty veselí si bude vybavovat mnoho dnů jeho vášnivých výroků o znečištění ovzduší, cvičení psů, narkotikách, dlouhých vlasech, regulaci porodnosti a mnoho nocí jeho… no, prostě mnoho nocí. A bude to pravda, i když tento muž vypadá jako Huckeleberry Finn a  ani vzdáleně nepřipomíná King Konga.

Tito muži mají výbušnou povahu, která dovede způsobit ránu na celý život. Když Štír udeří svým smrtelně jedovatým ocasem, bodnutí je silné. Nejenže rád vyhrává, ale on musí vyhrát. Když prohraje, dokonce i v malichernostech, něco v něm umře. Přesto – a to je zvláštní – se Štír obvykle chová čestně. Zklamání se stejně jako ostatní emoce v jeho nehybném obličeji neprojeví a své reakce nekompromisně kontroluje, včetně milostných úmyslů. Máte-li dobrý důvod se takového vztahu vyvarovat, bude z něj vyzařovat ledový klid, i když uvnitř bude žhnout. Také je schopný dívku krutě mučit, než se nakonec ji rozhodne popadnout za vlasy a dovléci ji do své zimolezové džungle. Přirozeně existují někteří listopadoví hoši, kteří vás požádají o ruku jemně a v pokleku. Budou se chovat velmi spořádaně, i když nebudete mít s sebou gardedámu, ale nedejte se ošálit. Je to pouze projev Štírovi touhy zachovat si za každou cenu důstojnost. Vaše pověst musí být neposkvrněná. Přes svou erotickou povahu nesnesou výsměch nebo lacinost.

Tito lidé mají buď hrůzu z hříchu jako učitel nedělní školy,což je postoj, který produkuje neobyčejně zanícené evangelické náboženské vůdce, jako je Billy Graham, nebo je pohání zvědavost proniknout do každého temného zákoutí lidského tajemna. Někdy dojde ke kombinaci obou těchto přístupů, což vyústí v pokrytectví nebo sebeklam.

Každý Štír je sám sobě zákonem a absolutně ho nezajímá, co si o něm myslí ostatní. Rád by byl respektován jako dobrý, solidní občan, ale pokud to zasahuje do některého z jeho náruživých ideálů či cílů, je mu jedno, stane-li se předmětem pomluv. Názory přátel, příbuzných, sousedů či nepřátel nepřekáží žádné z jeho důležitých rozhodnutí. Nerada to říkám, ale ani váš názor. Ještě ale neutíkejte. Taková nádherná soběstačnost a jistota záměrů mohou vytvořit neobyčejně přitažlivou svobodnou duši, která se pořád nezabývá tím, co si lidé myslí. Jsou poctivost, odvaha a čestnost tak špatné vlastnosti? V dnešní době se možná už tak nenosí, ale setřete prach, který se na nich usadil, a oceníte, že jsou stále ryzí.

Zajímavá zkušenost je vidět Štíra, jak zvládá nepřízeň osudu. Zatímco jiní nadávají a hroutí se, on je na vrcholu sil i kuráže. Málokdy se užívá závistí nebo se vyžívá v sebelítosti a je přesvědčen, že život mu nedluží ani vindru. Dovedete si představit, kolik mu to ušetří času. Místo, aby se uraženě vztekal, když nastanou problémy, postaví se jim čelem. Jestli je překoná? Ale samozřejmě. K tomu je přece od narození předurčen.

Jedna věc vás může trochu děsit a bude od vás vyžadovat odvahu. Štír miluje záhady a neexistuje jediná, kterou by nerozluštil. Protože věčná ženská záhadnost je nejúčinnější obranou každé dívky, , jste-li jí zbavena, můžete se cítit poněkud zranitelná. Jak vás začně zkoumat těma žhavýma očima a pronikavými otázkami, žádné tajenství vám nezbyde.

Má vysoké nároky a přátele si nevybírá náhodně. Musí se mu vyrovnat. Je to vzácný typ člověka, který dovede sdílet s muži drsný, košilatý humor jako za alžbětinských časů, a potom se nečekaně proměnit v milence tak jemného a něžného jako Robert Browning. Jestli chcete od muže něco víc, nemám ponětí, co by to mohlo být. Poddajnost a odpuštění? Nestrannost a opatrnost? To není fér. Věděla jste od začátku, že těchto vlastností se mu nedostává.

Někdy může být z nevysvětlitelných důvodů krutý a dokonce se u něj může projevit duševní sadismus, když vás před přáteli nazve tlustou, krátkonohou, svárlivou a staromódní. Je to jeho soukromý vtip. Smějte se, i kdyby vás to mělo zabít. Varovala jsem vás, že Štír je puzen zastírat pravé motivy, a ani láska tuto tendenci neodstraní. Dokonce ji může zintenzivnit. Nemá v úmyslu projevit své opravdové city před celým světem jako zranitelný zamilovaný školák. Později, až budete sami, vám řekne, co si opravdu myslí.

Sňatek vám dodá určitou jistotu, ale než skončíte u oltáře, může vám provést pár ošklivých kousků, které vás vůbec nepobaví. Přesto ať vás ani nenapadne mu říkat, že při jeho drsném soběstačném postoji typu: kdo tě potřebuje? Máte chuť skočit z mostu. Řekne vám totiž, ať to klidně uděláte. Asi bude chvíli trvat, než se přizpůsobíte takové osobnosti, ale nakonec vás to zocelí. Nejste-li příliš odolná, se Štírem přijdete snadno k úrazu. Nikdy se ho neptejte, co si myslí o vašich nových šatech nebo novém účesu, pokud nejste připravena vyslechnout krutou pravdu. Alespoň víte, že jeho pozitivní výroky jsou upřímné a nejsou znehodnocené planými lichotkami. Je lépe se občas vyrovnat s upřímným: „Vypadáš hrozně,“ a příležitostně být odměněna: „Vypadáš nádherně,“ než muset polykat neměnné menu vágních poznámek typu: „Ano, miláčku, jet o pěkné,“ nebo: „Hmm, ujde to,“ od jiných mužů. Nemyslíte? Já ano. Ale nakonec jste to vy, kdo s tím musí žít.

Když dojde na žárlivost, musíte našlapovat velmi opatrně. Pokud se vám do oka dostane saze a náhodou začnete mrkat v blízkosti jiného muže, mohl by vybuchnout jako Vesuv, a jestli mu někdy zavdáte opravdový důvod vás podezřívat, jste ohromně statečná žena. Ale svou žárlivost byste raději měla odložit do truhly a zamknout ji. Rozhodně na něj neudělá dojem, když ho zaplavíte hněvivými slzami a výčitkami. Ať se chová jakkoli, řekněte si: „Miluje mě a nikdy nezahodí opravdovou lásku kvůli fyzické promiskuitě. V hloubi duše je věrný a jen si na dívkách cvičí své hypnotické umění.“ Řekněte si to před každým jídlem, ráno a večer. Hlavně večer. Ženám se zdá velice přitažlivý, ale mějte na paměti, že je-li někdo natolik silný, aby odolal neustálým lichotkám a pokušení, je to právě Štír. Nezlepšilo vám to náladu? Mělo by. Je to pravda.

Patrně bude přísný otec. Dětem neprojde ani špetka lenosti nebo lehkovážnosti. Naučí je vážit si majetku, ale také je naučí vážit si sebe samých. S tatínkem ve znamení Štíra děti stěží dostanou příležitost si utvořit falešné hodnoty. I když je bude milovat se stejně upřímnou vášní, jakou vkládá do všeho, na čem mu záleží, nesnese žádné nesmysly. Ochrání děti v případě, že to budou potřebovat, ale brzy jim dá najevo, že od nich čeká, že se o sebe postarají samy. Půjčí-li si od něj peníze, pravděpodobně mu budou muset zaplatit úrok, ale je to pro jejich dobro. Zřejmě si to neuvědomí, dokud neodejdou z domu, ale jednou jim užitečnost této lekce dojde. Hodně dětí Štíra nesnáší jeho autoritu a přísnou disciplínu jak v dětství, tak hlavně ve vzdorných letech, ale jako dospělí si uvědomí, jaké měly štěstí, že je vedl tak pevně. Od žádného jiného otce se děti nedozvědí plnou pravdu o tom , jaký život ve skutečnosti je. Často dovede být i mírný a zábavný, ale nikdy nebude sporu o tom, kdo je šéf. Bude s nimi vtipkovat a smát se a poskytne jim pocit volnosti, ale budou vědět, že existuje hranice, kterou nesmějí překročit. Přestože děti nesnášejí jeho velení, tajně obdivují jeho sílu a zkoušejí ji napodobit, avšak někdy to má spíše opačný účinek. Mírné dítě se může cítit Štírovou silou tyranizováno a zastrašováno, a aby se vyhnulo jeho nelibosti, stáhne se do neurotické introverze. V takové situaci musíte partnerovi připomenout, že náklonností a něhou se někdy dosáhne lepších výsledků, než jeho obvyklým autokratickým chováním. Musíte to však udělat s taktem a respektem. Štír nikdy nedovolí ženě, aby mu diktovala, co má dělat. Nikdy v životě. On je muž a vy jste žena, s jestli máte nějaké pochybnosti, vysvětlí vám to tak názorně, že už nebudete nikdy podobnou lekci potřebovat. Přesto bude štír k ženě, která mu doopravdy rozumí, něžný, chápavý, ohleduplný a oplatí jí věrnost takovým druhem lásky, o jaké jiné ženy pouze čtou nebo po ní touží.

Jakmile jednou oheň vzplane a tento muž se rozhodne, že vás chce, moc vám nepomůže pokoušet se mu odolat. Pod jeho hypnotickým vlivem všechny vaše úmysly vezmou za své. Magnetismus mužských Štírů je téměř hmatatelný. Máte pocit, že můžete vztáhnout ruku a dotknout se ho. Když to uděláte, možná budete překvapená. Spálí vás, jen pokud jste přecitlivělá a hořlavá. Jste-li trpělivá a silná, bude to jako dotyk chladného mramoru. Vydrží s ním jen mimořádné dívky. Pouze odvážná žena dokáže letět s orlem a nezřítit se. Může se vznést výš, než jeho symbolická zářivá hvězda Antares v souhvězdí Štíra a potom náhle prudce snést k zemi. Držte se ho pevně, mějte otevřené oči a uvidíte s ním obzory, které bázlivé ženy nikdy nespatří. Podívejte se tamhle, za vrcholky těch vysokých jedlí – zažila jste někdy v životě takový východ slunce? Jeho západ bude stejně velkolepý.

Vložil: slunecni.andilek ¤