08.Červenec 2007

Pro psa je čokoláda smrtelný jed

Čokoláda je oblíbeným pamlskem mnoha lidí. U psů však působí jako jed. Obsahuje totiž alkaloid theobromin, který trávící systém psa nedokáže zpracovat. Pokud pes pozře větší množství čokoládové pochutiny, následuje prudká otrava a často i smrt.

Pro psa je čokoláda smrtelný jed. Nejnebezpečnějším druhem čokolády je čokoláda hořká. Desetkrát méně theobrominu obsahuje čokoláda mléčná. Velmi negativně působí i další alaloidy - theofylin a kofein. Pro 10 kilogramů těžkého psa má 700 gramů mléčné čokolády fatální důsledky. Pro psa o poloviční hmotnosti je smrtelnou dávkou 40 gramů čokolády na vaření, 100 gramů čokolády hořké nebo 250 gramů čokolády mléčné. Vyprázdnění žaludku může pomoci, pokud k němu dojde do 4 hodin od konzumace. První příznaky otravy se projevujují za 6 až 12 hodin. Pes je žíznivý, stimuluje se jeho centrální nervová soustava, srdeční činnost se zrychluje, krevní tlak a teplota stoupá, cévy v mozkové tkáni se smršťují, sliznice modrají, objevují se dýchací potíže, poruchy hybnosti, zvracení, průjem, nadměrné močení, křeče. To vše může skončit kómatem a úplným selháním srdeční a dechové činnosti.

Lékaři upozorňují, že nebezpečné je i dlouhodobé krmení psa čokoládou v menších dávkách. U takového zvířete lze očekávat nepříznivé změny orgánů, týká se to především ledvin, na jejichž selhání může pes po nějaké době zemřít. Vysoký obsah tuku v čokoládě může kromě toho vyvolat zánět slinivky břišní.

Nebezpečí spojenené s čokoládou neznamená, že by pes neměl vůbec jíst sladké. V omezené míře mu sladkosti nemohou uškodit. Důkazem toho je fakt, že ve volné přírodě psovité šelmy samy občas vyhledávají zralé ovoce.


Zpracováno podle:
- Nornik.cz (Čokoláda a psi?)
- Mujpes.cz (17.05.2005, Otrava čokoládou aneb proč nedávat psovi čokoládu)
- www.zlataci.com (Čokoláda ano či ne?)
- Český rozhlas (Potrava a krmení)
Vložil: slunecni.andilek ¤