zdeninnnnnka.

Život je velké jeviště a člověk v něm musí hrát, i když srdce krvácí tvář se musí SMÁT!!!

Seal

21.Leden 2008

SealHanry Olusegu Olumide Samuel se narodil 19. února 1963 v malémměstě snázvem Kilburn poblíž Paddingtonu v Anglii. Matka pocházela zBrazílie aotec z Nigérie. Krátce potom co se narodil, ho rodičeposlali na výchovuk bílé rodině v Essexu, nedaleko od Londýna. Když mubyli 4 roky, jehopravá matka, Adebisi Samuel (vyráběla paruky) o Sealapožádala a poté sním žila dva roky v Londýně. Když mu bylo šest let,tak onemocněla abyla odvezena, takže nadále žil Seal se svým Otcem(Francis Samuel),který ale svého syna nesnášel, navzdory Sealovuobdivu k němu. Otec hotýral a chtěl aby se stal právníkem nebodoktorem, takže když Sealpřiznal touhu stát se zpěvákem, mlátil hootec ještě víc. Když mu bylo11 let, ukázal se poprvé v životě předpublikem na školním rodičovskémvečírku. Rozhodl se že zazpívá písničkuod Johnyho Nashe "BrightSunshiny Day". Byla to "unplugged" pecka jakříká Seal. Díky týrání zestrany otce a jiným problémů Seal v patnáctiletech utekl z domu a takénechal střední školy. Vrátil se domů v 18letech, protože musel odvéztotcove zpopelněné pozůstatky do Nigérie napohřeb. Bohužel se v mládínakazil lupusem (sžíravý vřed) a tenzanechal na jeho obličeji viditelnéjizvy.
Před jeho hudební kariérou Seal vystudoval vysokou školu jakoarchitekta vystřídal několik různých povolání okolo Londýna. Napříkladpráce uMcDonalda, návrhářství koženého oblečení nebo jako elektrikář.Ponějaké době začal Seal zpívat ve zdejších barech a klubech a v80.letech se připojil k anglické skupině Push, se kterou zamířil takédoJaponska. Při pobytu v Asii se také na nějaký čas přidal kthajskéskupině. Poté zamířil do Indie.
V roce 1990 přispěl textem ataké svým zpěvem do písničky od Adamskihos názvem Killer, která byla vtémže roce v Anglii obrovským tanečnímhitem. To se stalo podnětem proSealovu hudební kariéru, a proto začalpracovat na jeho debutovém albu snázvem "Seal". Seal vydal toto albumv r. 1991 s bývalým muzikantemTrevorem Hornem a jeho producentem. Takévydal pět singlů z tohotodebutového alba. Byly to "Crazy" -jedna znejznámnějších písní z tohotoalba, dále "Future Love Paradise", "TheBeginning", "Killer" a "Violet".V Anglii se prodalo 1 milion kopií ave světě 3,5 milionu. Seal vydal ktomuto albu také video (1992), kteréobsahovalo klipy k jeho singlům.Seal také vyrazil na evropské turné,aby představil své album.
V roce1993 se Seal spojil s kytarovou legendou Jeffem Beckem, abyspolečněvytvořili cover verzi písničky od Jimiho Hendrixe "ManicDepression" naalbu Stone Free: A Tribute To Jimi Hendrix. Později tatopíseň vyšlataké jako singl.
Po úspěchu s prvním abem začal Seal pracovat naalbu druhém, které setaké mělo jmenovat "Seal". Vydal album v roce 1994s novou tváří. Sealse rozhodl že se zbaví dredů a ukáže novou plešatoutvář. Seal sevrátil s novým názorem na život po jeho zážitcích zpředchozích třechlet.
Toto album je jeho dosud nejúspěšnějšímpočinem, prodalo se 700,000kopií v UK a přes 5 milionů ve světě. Sealvydal pět singlů z tohotoalba - "Prayer For The Dying", "Don't Cry","Newborn Friend", "I'mAlive" a "Kiss From A Rose"-což je pravděpodobnějedna znejúspěšnějších písní v jeho kariéře. Seal vydal "Kiss From ARose" nasoundtracku k filmu "Batman Forever", což mu pomohlo prosaditdruhéalbum a vyhrát mu tři ceny Grammy v r. 1996. Ceny Grammy bylyzanejlepšího mužského zpěváka; za nejlepší píseň roku; nejlepšínahrávkuroku; za číslo 1 v americkém žebříčku držící se po dvanáctměsíců.
Seal napsal Kiss From A Rose v r. 1988 v Londýně. Bohužel sinepamatujena inspiraci pro píseň, ale byl na dně a cítil se opravduzle. Sealzaplavený úspěchem se vydal na turné se zpěvákySoul/R&B,předkapelou byla Des'ree. V r. 1996 vyšla píseň "Fly LikeAn Eagle",původně napsaná Stevem Millerem jako soundtrack k filmu SpaceJam. Sealse také objevil na několika kompilacích v r. 1994, např. naalbu JonihoMitchella "Turbulent Indigo".
Po úspěchu z turné začalSeal pracovat na třetím albu. Stálo ho o mnohovíc práce díky jehoosobním problémům, problémům s nahrávacíspolečností a konfliktům sproducentem Trevorem Hornem. Po třech ažčtyřech letech tvrdé práce Sealvydal v r. 1998 třetí album s názvem"Human Being". Jako první singlvyšla píseň "Human Being"- inspirací pro tuto píseň byly vraždy rapperůTupaca Shakura aNotorious B.I.G., stejně jako jeho myšlenky o smrti,úctě, obdivu aslávě. 
    Vroce  1999 vydal singl"Lost My Faith" z alba Human Being. Píseňvyšla s remixem, který bylspecialitkou v konečných titulkách filmu"Entrapment". Vydal takévideoklip s herečkou Catherinou Zeta-Jonesovou.Někdy v únoru roku 1999začal Seal přemýšlet o dalším turné se zpěvákyRock/Pop a JoanJonesovou jako předzpěvačkou. Turné odstartovalo vbřeznu téhož roku. Včervenci však musel turné kvůli špatné propagaci,finančním a dalšímproblémům zrušit.
Za celou svou kariéru přispělSeal novou kreativní muzikou, která jeplná soulu, pochopení a často mávelmi hluboké texty. Seal upoutalněkolika hudebními styly a spojil jevšechny do jednoho unikátního,díky kterému těší posluchače již několiklet na celém světě. Sealovahudba putuje k jehoposluchačům již celougeneraci a umisťuje ho mezi nejtalentovanějšíhudebníky všech dob.
















přidej komentář