16.Září 2007,15:07

Při psaní tohoto příspěvku jsem čerpala, jak z různých blogů a stránek, tak i z mých zkušeností a názorů.

Důraz na tajemno, nadpřirozeno, oblíbená černá barva, motivylebky, kříže, pentagramu, řetězy, obojky se stříbrnými hroty, korzety…

 Pojem gotický ještěsouvisí s dávnou dobou středověku, kdy období renesance takto hanlivě označiloumění barbarů. Až doba romantismu ocenila duchovní nádheru a tajemno gotickédoby.

Moderní Gothic style vznikl na počátku 80. let jako součástpunkového hnutí v Anglii a USA. Stejně jako punk i Gothic style odmítá většinuspolečenských hodnot a morálních měřítek. Gothic style nachází krásu tam, kdeto jiní považují za šílené a smutné. Temný a depresivní životní styl se vyvinuldíky podpoře tehdejších filmů a hudebních kapel.

Gothic style je velice těžké jakkoli charakterizovat. Kolikvyznavačů tohoto stylu, tolik názorů. Člověk Gothic je každý jiný, nejsou žádnéparametry, které by platily pro každého. Snad jen to, že chtějí být sami sebou,nemají potřebu se kamkoli zaškatulkovávat v současné společnosti, odsuzujístádový efekt lidí, kteří slepě následují módní trendy. Goth považuje zanutnost být sám sebou i v morbidním slova smyslu. Žijí podle svého uvážení,nikoli podle „morálních“ norem dnešní falešné společnosti.
Cítí se být odlišní, společnost se na tyto lidi dívá skrzprsty, proto se rádi shlukují do skupin. Lidé si hned představují, že chodí venv noci a ještě na hřbitovy, že vyvolávají duchy, jsou satanisty, věští zkřištálové koule a jejich oblíbeným mazlíčkem je netopýr. Není tomu tak, jenchtějí jít vlastní cestou. Považují se za něco, co nezapadá do dnešní doby...

Neznám žádného přívržence toho to stylu života, který by senezajímal o umění, ať už v jakékoliv formě. Goths si libují hudbě(pochmurný pomalý metal, klasický metal, až elektro, ambient, EBM), literatuře (předevšímstarší autory, tvorba zamýšlející se nad smyslem života a podobně), rádi se obklopujíkrásnými věcmi (obrazy, pěkné oblečení, vybavení bytu či pokoje, kterýobývají).. Hodně goths rádo tvoří, ať už hudebně, nebo literárně.. Jednodušemají potřebu se o svůj neobvyklý pohled na svět podělit. Gothic není móda, jeto styl a smysl života.
Avšak, není snad ani možné být jen čistý gotik. Každéhoovlivňuje společnost, a nelze ji jen tak ignorovat. Právě to podle mě vyvoláváty diskuze..“Jsem goth?“...To musí člověk cítit sám. Není gotik ten co se takpouze obléká.

A teď k módě. Gothic styl tak trošku potlačuje pohlaví… muživ sukních, nalakované nehty, ženy v těsných kalhotách a s řetězy. Gothic módasi libuje v množství řetězů, pásků a obojků s hroty, množství zipů, stříbrnéspony, transparentnost materiálů a pod nimi se rýsující černé krajkové prádlo,roztrhané punčochy na podvazcích. Bohatě využívá motivy lebek, křížů,pentagramů, rakví, motivy ohně například jako potisky na oděvy nebo jako našitéaplikace.

Ženy nosí nejčastěji různé typy vypasovaných šněrovacíchkorzetů, úzké cigaretové kalhoty nebo naopak široké sukýnky doplněnépodkolenkami, oblíbené jsou také šatičky. To vše doplňují stříbrnými přívěšky na krk, nejoblíbenější je opět veliký kříž. A obuv? Měla by být vysoká atěžká s masivní podrážkou. Oblíbené jak u mužů tak i u žen jsou tzv. glády.

Mužská móda tohoto stylu je velice extravagantní. Jsou todlouhé široké sukně s mnoha pásky, kapsami a kovových druků nebo velice úzkékožené či proužkaté kalhoty. Upnutá trika jsou velice často průsvitná, doplněnáo černé klasické sako nebo mikinu s nějakým „hrůzostrašným“ potiskem. Všedoplněno o kožené obojky s hroty .Jak už bylo řečeno, černá barva neodmyslitelně patří ktomuto stylu, ale použít můžete i temně modrou, fialovou či krvavě červenou, oblíbená je i vínová.Materiál je nejčastěji samet, kůže, krajka a různé druhy síťoviny, satén.

Z účesů nejčastěji vídáme dlouhé, rovné, černé vlasy někdy is krátkou ofinkou. Ale vlasy mohou mít i  výrazně barevné. Co se týče make-upu,tam jsou také víceméně pravidla stanovena. Oči by měly být výrazně orámovanéčernou tužkou a někdy doplněné o šedivé oční stíny.

Máme více druhů oblékaní v gothic stylu, které se častokombinují:

Metal Gothic...styl doplněný o metalové triko, asinejčastější.

Gothic Lolita...dívky v krátkých širokých minisukních,botách na vysoké platformě, a třeba prouškovanými punčochami. Často napodvazcích přichycených tak aby šly vidět.

Vampire Goth...Gotici, kteří si libují ve vampyrismu. Nosí róby,které asi nejlépe znáte z filmů o upírech, červené čočky, upíří zuby...

Ancient Goth...Zde se nosí šaty barokní, nebo podobné jiným historickýmstylům..

Romantic Goth...hlavně růže, krajky, dlouhé řasy, smutnývýraz..

Cyber Goth...Vyznačuje se oblibou v sci-fi, takže takéhodně latexu, umělých látek. Pro dívky jsou někdy typické brýle ve vlasech,různé umělohmotné příčesky, a pod. Tento styl je také barevný.

Punk Goth...jakási sloučenina punkového a gothickéhooblékání. Snad si dokážete představit i sami.

 
vložil: AngelOfDecay
Permalink ¤


1 Komentáře:


  • 05.03.2010 15:51:12, After13

    Našla jsem nový Gothic Shop ...... Ručně šitý na zakázku a levně co kus to originál , gotické topy , sukně , rukávníky a šaty . http://www.kramky.cz/goticka-moda-goticky-obchod-gothic-shop-fashion