° Sk8 °   02.Březen 2008


"Jepravda, že občas si nějakou tu trávu zakouříme, ale to dělali už naširodiče," přiznává Ota, který jezdí na skateboardu už pět let. "Alevětšina lidí nekouří trávu jen pro stav bez stresu, ale hlavně proto,že se u kolujícího jointa (marihuanová cigareta) sejdou lidi, kteří sinavzájem rozuměj a maj si co říct. Je to jako když chlapi choděj dohospody, až na to, že my jsme na čerstvým vzduchu a k tomu jezdíme naskejtu," dodává.

Skateboarding vznikl na počátku sedmdesátých letve Spojených státech jako zábava surfařů, kteří si moře bez vlnnahradili asfaltem a surfem s kolečky. U nás se skateboarding začalrozvíjet v letech 1977 a 1978, kdy se objevili první odvážlivciprovozující tento sport. Začaly se pořádat první malé závody, kterévyvrcholily v roce 1988, kdy na závody EUROSKATE 88 přijelo několikprofesionálních jezdců a lidé mohli sledovat kvalitně obsazené závody iv televizi. Prudký rozvoj a růst u nás tento sport zaznamenal až vporevoluční době. Je to hlavně proto, že se k nám dostaly kvalitnízahraniční výrobky a vzniklo i několik českých firem, které se stihlyza uplynulých osm let zdokonalit.

Jaké jsou hlavní disciplíny skateboardingu?

Základnídisciplíny jsou: Halfpipe, Minirampa a Streetstyle. Halfpipe je stejnějako ve snowboardingu rampa ve tvaru písmene U, ve které se závodníkpohupováním v kolenou rozhoupe, až létá na okraj a předvádí různétriky, otočky, skluzy apod. Tato disciplína se však pro svou náročnost- jak fyzickou, tak psychickou - u nás příliš neprovozuje. Oblíbenějšíje její jednodušší a méně náročná podoba Minirampa, mezi skateboardistynazývaná "miniroška", která je pouze menších rozměrů. Streetstyleznamená dvě minuty jízdy na plácku, kde jsou přistaveny různé můstky,pyramidy, přejezdy a tyče. Závodník se snaží bez chyby stihnout conejvíce triků. Každý z rozhodčích pak přidělí příslušný počet bodů.

Jak je to u nás se skejtovými závody?

Jejich dost - a nejde jen o malé regionální, ale třeba i o světové akce,jakou je například MYSTIC SKATE. Atmosféra bývá velice uvolněná,publikum nadšené a často přiopilé, moderátor "lidový". Závody sezpravidla konají pod širým nebem, ať už na náměstí nebo vhodném plácku.

Kolik je v Čechách skateboardistů?

Tatootázka by asi zajímala více lidí, ale přesná odpověď není. Existujesice Asociace českého skateboardingu, ale téměř nikdo se do ní nehlásí,takže by se těžko dával dohromady nějaký odpovídající seznam. Přesto sedá říct, že skateboardistů je u nás zhruba dvacet tisíc a stále jichpřibývá.

Co skejt a holky?

Holky na skejtu taky bývají vidět, ale většinou jim to moc nejde. Závodů se neúčastní vůbec.

Kolik je potřeba peněz na vybavení?

Chce-liněkdo začít, potřebuje nejen dostatek elánu, ale především základnívybavení, tedy skejt. Nový se pohybuje v ceně od tří a půl tisíce výš,ale dá se pochopitelně koupit i jetý, který přijde někdy jen na dvatisíce. Ke skejtování patří i specifická móda prodávaná ve speciálníchobchodech. Takové slušné skejtové triko stojí kolem osmi set korun,kalhoty i dva tisíce. Hodně důležité jsou boty, které musí dostvydržet. Jejich cena se pohybuje okolo dvou tisíc.

Jaká je současná skejtová móda?

Veliceuvolněná a pestrá. Dávno zmizely doby, kdy všichni vypadali téměřstejně a každý byl oblečen podle stejného modelu. Objevují se už ipestré barvy, ne ovšem mezi skateboardisty tak obávané a odsuzované"neony". Nenosí se už jen široké kalhoty a obrovské mikiny. Oblíbenéjsou již i mikiny "akorát", trička na tělo a úzké džínsy. Co se přílišnemění, je obuv - u bot jde v první řadě o pohodlnost, pevnost aúčelnost. Další nedílnou součástí skejt-módy jsou dlouhé nebo obarvenéči odbarvené vlasy a náušnice. V tom ale panuje svoboda a pestrost.

Co dělají skateboardisté v zimě?

Jezdíse méně, a když, tak na místech alespoň trochu krytých před vodou asněhem. Jde o různé vestibuly metra, více se využívají skejtové parky apodobně. V Praze je v tomhle směru oblíbená "Budějárna", tedy stanicemetra Budějovická. Spousta lidí také v zimě snowboarduje na horách. Ito je určitá forma tréninku, stejně jako v létě WAKE-BOARD (vodní prknopřidělané k nohám jezdce wakeboardovým vázáním), který je však uznávánjen malou skupinou lidí.

Jak dlouho trvá naučit se jezdit?

Základnímpředpokladem je alespoň minimální fyzická zdatnost, obratnost a takétalent, který se ovšem většinou projeví až za delší dobu. Naučit se jendobře a rychle jezdit se zatáčkami trvá dospělému člověku při častémtréninku asi čtyři měsíce. Po roce se zpravidla dají zvládat menšískluzy, skoky a jednodušší triky. Dobrý skateboardista jezdí alespoňčtyři roky. Ale podstatnější než jak dlouho jezdí, je jak často jezdí.

Co úrazy?

Velicečasté, zákeřné a mnohdy vážné. Ošlehané nohy a odřená kolena jsou nadenním pořádku, ale to bývá od streetu. Největší a nejhorší úrazy, odzlomenin kotníků a nohou po otřesy mozku, jsou z halfpajpu. Čím vícčlověk umí, tím výš a obtížněji lítá a když něco nezmákne, tak si drsněnamlátí...

Z čeho se skládá skejt?

Dvě hlavní částijsou deska a podvozek. Deska je vyrobena z kvalitních vrstev dřeva,někdy i z plastu. Většinou je k sobě slepeno pět až sedm vrstev. Navrchní straně skejtu je nalepen tzv. GRIP, což je něco podobného jakosmirkový papír, ale má to mnohem delší životnost. Na spodní části deskyje většinou namalován nějaký motiv. Náprava kol neboli TRUCKY (treky)je z litého odlehčeného kovu. Kolečka jsou ze speciálních měkčenýchsměsí na bázi polyuretanu.

Proč je "prkýnkaření" tak oblíbené?

Asipro svou atmosféru a m

ožná i pro svou rebelskou pověst. Hlavně ale jdeo radost z jízdy, kdy kolem těla vane vítr, o radost z rychlosti akaždého povedeného skoku a triku, nebo jen z jízdy v partičce. Svéurčitě dělá i móda tohoto

sportu a života kolem něj, který zahrnuje inávštěvy různých koncertů, skejtových klubů a z

ávodů,

kde se vyznavačiskateboardu scházejí a nabírají síly pro příští skejtový den.

Sk8

napsal/a: BED.girl 12:29 | Link


Komentáře

« Domů | Přidej komentář