24.Září 2010,16:37

DĚLOSTŘELECKÁ TVRZ STACHELBERG

Je součástí linie těžkého opevnění z let 1935-1938. Nachází se na východním výběžku Krkonoš u obce Babí, mezi Trutnovem a Žacléřem. Jejím úkolem bylo chránit Libavskésedlo, zemskou bránu mezi hřbetem Krkonoš a Vraními horami, která už v minulosti posloužila pro vpád vojsk do českých zemí.


Tvrz měla být po svém dokončení jednou největší československého pevnostního systému. Výstavbu tvrze započali na podzim roku 1937, stavebně dokončená měla být na podzim r. 1939. Všechny stavebí práce ustaly už o rok dříve 23. září 1938 byla vyhlášená všeobecná mobilizace čs Armád. Nedokončená tvrz byla obsazena vojáky 17 hraničářského pluku z trutnova a a nouzově vyzbrojena.  

Tvrz, ačkoli nebyla dokončena, byla obsazena vojáky 17. hraničářského pluku z Trutnova nouzově vyzbrojena a připravena k obraně. Zdaleka však nemohla plnit úkoly ani nároky na ni kladené v původních plánech. Ke skutečným bojům nedošlo. Dne 29. září byla podepsána Mnichovská dohoda a museli jsme postoupit pohraničí Německu. Veškeré vybavení a vše co se dalo odvézt bylo odvezeno, vše co nešlo odvézt bylo zničeno. Při vyklízení bylo provedeno několik odstřelů, kterými byly zavaleny přístupové štoly. Díky četným podzemním pramenům bylo podzemí běhěm několika málo dnů zaplaveno vodou.

Po válce byly v objektu T-S 73 "Polom",

kde se dnes nachází muzeum uskladněny chemikálie (aredin), které byly vyklízeny až od roku 1990.

T-S-73

Muzeum je zde od roku 1993. Vstup do tvrze byl zamýšlený vchodovým obejktem, který by se nacházel v místeh kamenolomu. Do muzea se vchází nouzovým východem v diamantovém příkopu.

Postupně je zpřístupňováno rozsáhlé podzemí tvrze. Podzemí tvoří 3,5 km chodeb a sálů v hloubce 25-60 m pod zemí. Za 11 měsíců se podařilo podzemí vylámat a z menší části vybetonovat. Skoro všechna výdřeva používaná při stavbě byla zničena dřevomorkou.

V blízkosti T-S-73 je objekt lehkého opevnění vz. 37, tzv "řopík",  na ukázku jak by taková pevnůstka vypadala v plné výzbroji.

V přilehlých lesích jsou obnovovány původní zákopy z doby mobilizace.

Nejspíše původní výdřeva z r. 1938:

Kulometné hnízdo

Pokud se od parkoviště vydáte na druhý svah, můžete dojít k dalším 3 izolovaným pěchotním srubům. Procházka krásná. Cesta není značená, my si museli vzít k pomoci iPhone s wikimapou, jelikož T-S-82 "Končiny" svému jménu dělá čest a úplně jsme netušili kde by měl být.

T-S-81a "Na hřebeni"

T-S-81b "Vrchy"

T-S-82 "Končiny"

Pro nadšence celodenní výlet, pro ostatní zajímavost. Určitě za zmínku stojí naučná stezka "Opevněné Trutnovsko" prochází v délce více než sedmi kilometrů po linii těžkých objektů od pevnosti Stachelberg k pěchotnímu srubu T-S 63 na okraji obce Libeč.

 
kategorie: Kam se podívat?
vložil: Bublinka.Mandelinka
Permalink ¤


0 Komentáře: