25.Říjen 2010,11:31
dýně1
Ne, nejsem vážně vůbec nadšená z přebírání cizích zvyklostí. Ale budiž, jen dejte prosím Halloweenu český název. Třeba "Předvečer svátku všech svatých." A proč mi vlastně nevadí? Nikdo mi necpe něco na místo českého svátku, nebo něčeho na co jsem zvyklá. Jasně nárážím na smrdutýho vyžranýho Santu na místě našeho rozkošného Jezulátka.  Ale o tom až jindy. Pokusím se trošku zapátrat v hlubinách internetu po pár faktech a připojím svoje postřehy.

Co říká tetička wiki:
"Původní název byl Halloween zkratka z anglického All-hallow-even (Doslova: Předvečer / vigilie všech svatých / první nešpory), Halloween vychází původně z keltského svátku Samhain- pohanského nového roku (konce pohanského léta). Uživá se také název předvečer svátku Všech svatých."
Když se kouknete do kalendáře opravdu u datumu 1.listopadu najdete Svátek všech svatých. Prosím, nepleťte si to s Památkou zesnulých (Dušičky), ty jsou až 2.listopadu.
V našem církevním kalendáři jsem žádný svátek připadající na 31.10 nenašla.
Halloween znám z TV. Slaví se především v anglicky mluvících zemích. Klasická koleda, v převlecích za strašidýlka chodí děti od domu k domu a dostávají od lidí sladkosti. Lidé si všelijak zdobí domy a byty. Takovou klasickou proprietou pro zdobení vydlabaná velká dýně. Do které se umístí svíčky. Pak vrhá strašidlené stíny. Dýně je symbolem podzimu. Jen o víkendu jsem několikrát zahlídla ozdobné malé dýně v truhlících za okny a s vřesem. Samozřejmně, z těhlech miniaturních plodů by jsme toho moc nevyřezali, ale k tomu slouží ty větší. Těm vyřezaným se říká jack.o'-Lantern.
Opravdu docela mě Halloween zaujal, na wikipedii je zajímavý článek i s legendami o Jackovi. Vážně stojí za přečtení >HALLOWEEN<.
Dokonce i my se letos chystáme z recese oslavit Halloween, jen si nejsem jistá jestli seženeně tu dýni na vydlabání a jak se nám vůbec povede. Nechme se překvapit.
 
 
kategorie: Jak to vidím já...
vložil: Bublinka.Mandelinka
Permalink ¤


0 Komentáře: