05.Únor 2009
Autor: Dzevule v 16:01

Závislí můžete být i na sexu

Závislí můžeme být na čemkoli. Každého jako první při vyslovení slovazávislost napadnou drogy, alkohol, nikotin či kofein. Jaké to ale je,když člověk začne být závislý na sexu?
Závislí můžete být i na sexu

Závislostje všeobecně charakterizována jako potřeba něčeho nebo někoho, copotřebujeme ke své existenci. Nyní ale nemáme na mysli vzduch, potravu,vodu a jiné věci, bez kterých bychom nemohli přežít. Závislost sičlověk vypěstuje především na látkách chemického původu. To ale nemusíbýt podmínkou. Závislý může být člověk prakticky na čemkoli.

Konkrétně závislost na sexu se projevuje neskonalou touhou po něm,zejména po pohlavním styku. To vše může vést až k promiskuitě. Stavy,kdy je člověk delší dobu bez sexu, by se daly přirovnat k abstinenčnímstavům závislých na drogách či alkoholu. Chvilkové stavy euforie přiorgasmu se také dají přirovnat k účinkům „chemické“ drogy.

Příčiny závislosti
Závislost podle odborníků vzniká především tam, kdy se náš životdostane do stavu nevyváženosti. Tu se potom snažíme něčím vyrovnat.Právě po této nerovnováze se projeví zvýšená potřeba po čemkoli.Problém nastává v momentě, kdy nás tato potřeba začne ovládat a my stím neumíme přestat. Naše myšlenky se poté točí jen kolem toho, jak onupotřebu ukojit.

Závislí jsou jak muži, tak ženy
Závislí na sexu bývají především muži. Pocit blaženosti při vyvrcholeníje pro ně nenahraditelným zážitkem. Proto je logické, že sex vyžadujíjak nejčastěji to jde. Mezi závislými na sexu jsou samozřejmě i ženy,které potřebují mít nablízku někoho, kdo by k jejich pocitu blaženostipřispíval.

Tyto stavy závislosti mohou někdy zacházet až do extrémů. Pokud není nablízku někdo, kdo by jim k orgasmu dopomohl, sahají po různýchsexuálních pomůckách a k vrcholu se přivádějí sami. Takoví lidé na sexmyslí víceméně neustále. Někdy mohou mít pocit, že to domů nevydrží anejraději by pocitu blaha dosáhli na místě. Není nic neobvyklého, kdyžse například muži přivedou k vrcholu na záchodcích v práci nebo doma vesprše. Závislost na sexu nezná mezí.

Závislost na sexu může pohřbít vztah
Případů, kdy je jeden z partnerů závislý na sexu, je bezpočet. Mnohé znich právě kvůli partnerově závislosti na sexu celý vztah pohřbily. Tendruhý si pak ve vztahu může připadat jako „mašina na sex“.

„Můj partner po mě neustále vyžadoval sex, třeba i několikrát denně. Nazačátku vztah mi to připadalo normální, nemohli jsme se sebe navzájemnabažit. Když už jsme ale stejným tempem pokračovali přes měsíc, začalomi mnohé docházet. Když jsem třeba odmítla, bylo s mým přítelem knevydržení. Šel do jiného pokoje, kde si „udělal dobře“. Chvíli bylspokojený, ale potom přišel znova. Jelikož jsem mu nedávala to, co pomě požadoval, začal svoje potřeby uspokojovat jinde,“ potvrzujeosmadvacetiletá Žaneta.

Láska a sex jsou v případě závislosti dvě rozdílné věci
Sex k partnerskému životu bezesporu patří a bez něj by byl podlemnohých vztah jen poloviční. V případě závislosti jsou ale pojmy láskaa sex neslučitelné. Sex závislý vykonává jen proto, že potřebujeuspokojit svoje touhy, a ne proto, že by tím svému protějšku projevovallásku.

Každá závislost se dá léčit – i ta sexuální
Existuje řada terapií, hlavně v cizině, kdy se závislí na sexu snaží ztohoto sevření dostat. Jako příčina této závislosti by se předevšímměla odhalit nerovnováha, ze které závislost vzešla. Pokud se odhalí,je člověk na správné cestě se ze závislosti vyléčit. Léčba ovšem nemusíbýt jednoduchá, může být naopak složitá a zdlouhavá. Vše záleží na mířezávislosti a jak podstatnou část života závislého tvoří.
 



0 Komentáře: