23.Listopad 2008
Proč se Nacisté dostali k moci

        Proč se nacisté dostali k moci ?

Podle mého názoru , je nejprve třeba zohlednit příčiny situace v Německu začátku dvacátých let minulého století , jež jsou nepochybně důležité pro pochopení souvislostí , které vedly k německé národní katastrofě a posléze si položit otázku zda nese německý národ vinu za tuto asi nejsmutnější část německé i světové historie .

Německo se vyrovnávalo s porážkou v první světové válce , následnými reparacemi , hyperinflací , nezaměstnaností , v zemi vládl chaos , mnoho pravicových a levicových hnutí , bída a nevíra v dobrou budoucnost . Válečné reparace pro Německo činily 288 zlatých marek za hodinu . Legenda vražené dýky do zad ( Dolchstosslegende ) , vyhlášení kapitulace německou císařskou vládou . A samozřejmě v neposlední řadě růst německé komunistické strany . Hitler svůj nacionální program formuloval již počátkem dvacátých let , ovšem málokdo kromě Německa ho bral vážně . Hitler dobře věděl včem je jeho kouzlo , v roce 1936 rozmlouval s francouzským žurnalistou Bertrandem de Jouvenelem , o tom proč a jak se dostal  a že mu německý národ poskytuje tak zjevnou a spontánní podporu , naše tedy německé problémy vyhlížejí velmi komplikovaně , německý lid by je takto nemohl pochopit a svěřil by je politikům z povolání  . Hitler je zjednodušil a převedl na nejjednodušší formule . Lid to poznal a následoval ho . V roce 1931 si italský autor Malaparte ve své knize Státní převraty jak se dělají a jak se jim zabraňuje , si všímá , je fyzický Bavořan či Hornorakušan , všichni příručí a číšníci se podobají Hitlerovi a naopak , k podobnému závěru došel i švýcarský autor Konrad Heiden , Hitler byl maskován za průměrného člověka jimž současně byl i nebyl  , proč byl ? - původ , zážitky , vzdělání , naturel , protože příliš dokonale prohlédl tento typ , proto jím nebyl , se nad ně povznesl natolik , že dovedl operovat manipulovat s nimi . Už v knize Mein Kampf se píše , že národ není sborem učenců , nýbrž masou a přemýšlí co nejméně , lid je většinou založen žensky , jeho myšlení a jednání určuje převážně citové rozpoložení , masa se neřídí zákony objektivity , její síla ve fanatismu víry , kouzlo propagandy tkví v opakování , aby přesvědčila masy to vyžaduje ovšem určitý čas . Dále je třeba vědět co vlastně obsahoval nacistický program , v každém případě vypjatý nacionalismus , rasová teorie včetně úplného odstranění Židů , mýtus neporazitelného národa , primitivní darwinismus a samozřejmě reparace a zrada císařské vlády s mýtem dýky vražené do zad .

 

Podle mého názoru lze německý národ soudit z jediné věci , a to z toho , že mu uvěřili a nechali se zmanipulovat . Nepříjmám kolektivní vinu nejen proto , že je to špatný princip  ( totalitní ) . Němci tehdy čelili snad největším agitátorům tehdejšího světa ( Hitler , Goebells ) . Vymývání mozku ani nezačalo ani neskončilo nacistickou érou .    

Vložil: Gon68 @ 14:45  
0 Komentáře
Přidej komentář
<< Domu
 

O mně


Jméno: Gon68
Domov: Ostrava-město
O mně:
Koukni na muj profil

Předchozí příspěvky
Archív
Template by
Free Blogger Templates