EmOoO ;))
Publikováno: 31.Říjen 2007
v 12:31

Kategorie: **//vampir...=o) //**

Autor: Hot_SoxXx

komentáře (0)
upíři =o)) | **//vampir...=o) //**

< UPÍŘI >

Téma vampyrismu je v současnostivelice populární. Upíři jsou častým námětem současných filmů,nevyčerpatelným zdrojem v literatuře, kde tyto bytosti oplývají mnohafantastickými vlastnostmi a schopnostmi. Stylizace do role upíra sloužíjako velmi přitažlivá image, existují početné skupiny lidí, kteří sivybrali vampyrismus jako inspiraci pro svůj životní styl, někteří sedokonce za upíry považují. Pojďme se však podívat na fenomén vampyrismuz hlediska folklórního a přiblížit si některá okultní či vědeckávysvětlení. (Z větší části zde vynechám téma psychického vampyrismu,kterému později věnuji samostatný článek).

FOLKLÓR

VZHLED UPÍRA

Folklórní upír nepřipomíná přílišonu romantickou postavu vytvořenou minulým stoletím. V románech afilmovém zpracování vyhlížejí upíři stále lépe a lépe a v průběhu letjsou čím dál tím víc spojováni se sexualitou - na míle se tak vzdalujíoněm tvorům z folklóru.

Klasický "tělesný" upír, čilistrašidlo Evropy nenosil ani plášť, ani elegantní oděv. Jeho vzezřeníse podle folklórní tradice podobá vzezření většiny mrtvol čerstvěvykopaných ze země. Jednalo se tedy o bytost oděnou do toho, v čem bylapochována - do rubáše. Mezi další příznačné charakteristiky patřínapříklad fakt, že upír nebyl bledý. Většina dokumentů uvádí, že barvapokožky nemrtvého měla typický rumělkový nádech a na rozdíl odhubeného, až vyzáblého zjevu má folklórní tvor, podle častých výpovědí,podobu spíše odulou. Atributy, které jsou nemrtvým připisovány,zahrnují mimo jiné příšerný pach či zatuchlý dech, dlouhé nehty avlasy, ostré zuby - nikoli však nezbytně  abnormálně vyvinuté špičáky,a (v některých případech) oči žhnoucí nadpřirozeným, často rudýmsvětlem.

Dalším druhem upíra, se kterým serovněž setkáváme ve folklóru, je upír s vlastností přízraku. Tento sepřiživuje na živých lidech, a to v noci, když spí. Vesničané v jehorysech často rozpoznávají jednoho ze svých zemřelých sousedů. Oběť sijeho identitu většinou zapamatuje, čímž obvykle vyvolá mánii asklíčenost v řadách vesničanů. Podezřelá těla se při exhumaci častojevila opuchlá, narudlá a jaksi čerstvá, a to celé měsíce po pohřbu.

SCHOPNOSTI UPÍRA

Jednou ze základních prvotníchschopností tělesného upíra je schopnost být živ z krve lidskýchbytostí. Jinou prvotní schopností je ta, kterou si většina lidí zvyklau nemrtvých očekávat, a to velká síla. Ve většině případů útokutělesného upíra se o oběti mluví jako o bezmocné, neschopné odrazitsajícího upíra. Druhotné schopnosti tělesného upíra se do značné míryrůzní. V několika zemích např. existuje víra, že upíři stále ještěmohou mít sexuální styky s živými, takové styky však v žádném případěnebyly považovány za žádoucí. Jinou vlastností tělesného upíra (naurčitých územích) je jeho schopnost žít do jisté míry znovu životsmrtelníka.

Prvotní schopnosti přízračnýchnemrtvých jsou schopnost čerpat životní sílu z živých bytostí (nikolinutně prostřednictvím krve, pravděpodobněji formou psychické energie) aschopnost paralyzovat oběť. Mezi druhotné schopnosti patří např.schopnost některých přízračných upírů měnit své vzezření. Bezpočetobětí hovoří o změně podoby tvora v okamžiku, kdy se chystal zaútočit,někdy i během útoku samotného. Jinou zajímavou druhotnou schopností jejeho schopnost létání či levitace.

Komentáře

« Domů | Přidej komentář