05.Září 2008
Už hodně dlouho jsem přesvědčená o tom, že normální, zdravý člověk by měl mít všeobecný přehled. Takže jsem chápala, když nás učili aspoň základní znalosti ze všech možných i nemožných vědních oborů (zvlášť, když jsem chodila na Všeobecné gymnázium :-)). Sice jsem nikdy neholdovala prohlášení, že to musíte umět, všechny tyhle logaritmické, lineární, diferenciální rovnice se vám budou v životě hodit. Ale byla jsem pyšná na to, že jsem měla možnost poznat, alespoň část ze všech zákoutí lidského vědění (... krásná to věta...) :-)

Ale teď opravdu pochybuji... Přiznávám, byla jsem naivní!Byla jsem naivní, když jsem si myslela, že na Vysoké škole mě naučí hlavně to, co budu potřebovat pro vykonávání svého zvoleného oboru. Byla jsem naivní, když jsem si myslela, že už je konec všem těm blbostem, které, buďme upřímní, ve svém životě stejně nikdy nepoužiju... Co se týče mě, měla bych pracovat jako rehabilitační pracovník... Musím umět ruční práce, ale i nácvik chůze a svalový test... Dobrá, je to práce hodně se stavbou člověka a jeho svalovou konstrukcí - pochopila jsem, že musím umět všechny svaly v těle latinsky, jejich začátek a konec (=úpon) a jejich inervaci (který nerv nebo jejich odnož je zásobuje signály z mozku). Pochopila jsem, že abych pochopila, co se vlastně s nemocným člověkem (máme jím říkat klienti, ale kdyby jim nic nebylo, tak by k nám nešli ne?) stalo, tak bych měla znát i něco z jeho tělesné stavby a funkce většiny jeho orgánů...

Ale už nepochopím, k čemu mi při chůzi o francouzských holích bude, když budu vědět, že na správné činnosti ledvin se podílí jeden z vazodilatačních peptidů ze systému Kallikrein-kininy, který nese název meithionyllysylbradykinin !!! Nevím, asi jsem opravdu tak omezená, že úctyhodná učebnice lékařské fyziologie, vážící asi dvě kila, mi leze krkem... Ale i můj, už tak věděním zásobovaný mozeček (haha) nějak nepobírá.

Mno, takže myslím, že výše zmíněnou kapitolu přeskočím a budu doufat, že paní zkoušející profesorka po mě bude chtít něco jiného. Jinak držte mi palečky... V pondělí mám zkoušku z fyziologie :-D
Vložil: Janinka.Milacek ¤


Komentáře (1):
  • 06.09.2008 02:23:52, Tester0609

    ten text v techto naucnych knihach je porad stejny a jeho obsah a vyznam se nemeni uz stovky let,nezalezi na jazyku,oboru nebo publikaci.........jednoduse to znamena: "prestan uz cist tyhle hovna,pro dnesek toho bylo dost,dej si relax a neco dobryho k piti,zitra je taky den."